Szabályozás

Fel kell újítani a hazai vízvezetékrendszert, mert elfolyik a víz harmada

Takács Csongor | 2023.04.09. 01:20

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sokkoló számokkal mutatta be a haza vízvezetékrendszer elavultságát: a hálózati vízveszteség ma 20-60% között van Magyarországon, azaz ez a mennyiség mind elfolyik, mielőtt a fogyasztóhoz érne.

 

A tárcanélküli miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy felkérték Lantos Csaba energiaügyi minisztert, dolgozzanak ki javaslatot a kormány számára egy átfogó vízvezeték-felújítási programra vonatkozóan, valamint egy egységes árrendszer felé elmozdulás koncepcióját is.

Arra vonatkozóan, hogy a víz rezsicsökkentett árát illetően változik-e a korlátozás, még nem született döntés.

Lantos már március közepén leült a Magyar Víziközmű Szövetséggel, hogy egyeztessen a szektor képviselőivel egy fenntarthatóbb működésről.  Akkor leszögezték, hogy szolgáltatások megbízhatósága hosszabb távon is alapvetően befolyásolja a magyar emberek életminőségét, így a lakosság számára biztosított víziközmű-szolgáltatás színvonala és megfizethetősége kiemelten fontos kérdés.

Idén februárban már létrejött az Energiaügyi Minisztériumban egy önálló víziközmű-ágazatért felelős államtitkárság, melynek a víziközmű-szolgáltatások szabályozása és felügyelete mellett kiemelt feladata az ágazat jelentős szereplőivel való együttműködés.

MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón azt is megerősítette, hogy egyelőre marad az átlagfogyasztásig vállalt lakossági rezsicsökkentett ár, és a vállalkozások egy részét -különösen a kisvállalkozásokat- igyekeznek segíteni.

címfotó: pixabay

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.