Vállalatok

Negyedével esik vissza az Exxon nyeresége

Devenyi Dalma | 2023.04.09. 01:43

Az ExxonMobil jelezte, hogy az első negyedévi működési nyereség mintegy 25%-kal csökken a tavalyi rekordszinthez képest, köszönhetően az olaj- és gázárak csökkenésének. Az eredményt befolyásoló tényezőkről készült pillanatkép szerint az üzemi eredmény mintegy 9,6 milliárd dollárra csúszhat vissza – szemben a negyedik negyedévi 12,8 milliárd dolláros nettó nyereséggel.

 

A brutális csökkenést alapvetően a kutatás-termelés divízió okozta, mivel az olaj és gáz kitermeléséből származó működési eredmény mindösszesen csak 5,2 milliárd dollár lesz, ami elmarad a tavalyi utolsó negyedév 8,2 milliárd dollárjától.

A globális olajárak mintegy 7%-kal, átlagosan 82 dollárra estek hordónként, míg az amerikai gázárak több mint felére csökkentek a legutóbbi időszakban, mindkettő a 2022-es utolsó negyedévhez képest. (Az olajár 85 dollár közelében álldogál épp hordónként.)

A finomítói nyereség is mintegy 3,55 milliárd dollárra csökken a magasabb karbantartási költségek és a gyengébb árrés miatt. A petchem üzletág a negyedik negyedévhez képest stagnált, mintegy 300 millió dolláros üzemi nyereséggel – ez derül ki a pillanatfelvételből.

A teljes eredményt várhatóan április 28-án teszik közzé.

Az Exxon részvényei kedden mintegy 1%-kal 115 dolláron estek.

A gyengébb olajárak miatti eredménycsökkenés átmeneti lehet. Az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei, köztük Oroszország) által egy hete nyilvánosságra hozott meglepő termeléscsökkentés miatt a Wall Street elemzői azt jósolják, hogy a nyersolaj idén elérheti a hordónkénti 100 dollárt.

Az Exxon 51 milliárd eurós profitot termelt 2022-ben.

fotó: canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.