Mobilitás

A Toyota 10 új elektromos modellt dob piacra 2026-ig

S.Rita | 2023.04.10. 02:00

A Toyota 10 új akkumulátoros modellt vezet be, és 2026-ig évi 1,5 millió elektromos autó értékesítését tűzi ki célul, ezzel meredek növekedést célozva meg egy olyan piacon, ahol a riválisok már régóta lekörözték.

 

A világ legnagyobb forgalmú autógyártója egy új, speciális egységet is létrehoz, amely a következő generációs akkumulátoros járművekre fog összpontosítani – közölték április 7-én a felsővezetők egy tájékoztatón, amikor felvázolták az új vezetőségi csapat terveit – írja a Reuters.

A Toyota, beleértve a Lexus luxusmárkát is, jelenleg mindössze három akkumulátoros modellel rendelkezik a piacon, és tavaly ezekből kevesebb mint 25 000 darabot értékesített világszerte.

 

Lassan kapcsolt a Toyota

Befektetők és környezetvédelmi csoportok bírálták a Toyotát, amiért lassan kezdett el foglalkozni az akkumulátoros autókkal, mondván, hogy lemaradt a Tesla és másokkal szemben, akik fel tudták venni a gyorsan növekvő keresletet. A japán autógyártó ezzel szemben azt állította, hogy az elektromos járművek csak egy lehetőséget jelentenek az ügyfelek számára, és hogy a benzin-elektromos hibridek, mint például az úttörő Prius, reálisabb választás lehet egyes piacok és vezetők számára.

„A következő néhány évben bővíteni fogjuk kínálatunkat a fontos akkumulátoros elektromos kategóriában” – mondta Koji Sato vezérigazgató, de hozzátette, hogy a hibridek továbbra is fontos pillér maradnak.

Az elektromos járművek 2030-ra várhatóan a világ teljes járműgyártásának több mint felét teszik majd ki. Ennek a keresletnek a kielégítése kulcsfontosságú lesz a Toyota számára, amely azt is elmondta, hogy növelni fogja a gyártást az Egyesült Államokban, ahol az elektromos járművek növekedése meghaladja a teljes piac növekedését.

A Toyota szerint a Prius reálisabb választás lehet egyes piacok és vezetők számára. (Fotó: Toyota)

 

A modelleken múlik a siker

A Toyota célja, hogy 2026-ra évi 1,5 millió akkumulátoros elektromos járművet adjon el, ez 25%-kal magasabb, mint a pénteki bejelentés előtt összeállított S&P Global Mobility előrejelzés szerint addigra várhatóan eladandó 1,2 millió akkumulátoros egység.

„300 000 darabos különbség van, így ez körülbelül egy évnyi különbségnek tekinthető” – mondta Yoshiaki Kawano, az S&P Global Mobility társigazgatója. „Egyáltalán nem tűnik lehetetlennek” – mondta, hozzátéve, hogy az eredmény még mindig attól függ, milyen modelleket dob piacra a Toyota.

A Toyota jelentése szerint az első negyedévben közel 9%-kal csökkentek az amerikai eladások. Ezzel szemben a General Motors 18%-os növekedést ért el, amit a flotta- és kereskedelmi ügyfelek elektromos járművek iránti nagyobb kereslete segített. Az amerikai fogyasztók, akik elektromos járművekre váltanak, nagyrészt a Toyota és a Honda autóit választják – derült ki az S&P Global Mobility novemberi adataiból.

„Most, hogy eljött az ideje a következő nagy innovatív ugrásnak, a Toyota lemarad, és ezt egyre többen kezdik megérteni az Egyesült Államokban” – mondta East Peterson-Trujillo, a Public Citizen nonprofit szervezet tiszta járművekért kampányoló munkatársa a tájékoztatót megelőzően egy interjúban.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.