Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A zöld átálláshoz dollárbilliókra lesz szükség: a pénzt nehéz lesz előteremteni, de van remény

Devenyi Dalma | 2023.04.10. 01:00

Az energetikai átálláshoz kapcsolódó technológiák növekvő befolyása mindenütt megfigyelhető, kezdve az elektromos járművek egyre gyakoribbá váló látványától az utakon, egészen a hatalmas megújulóenergia-projektek, mint például a Hornsea 2 tengeri szélerőműpark fejlesztéséig. Az alacsony és zéró szén-dioxid-kibocsátású jövőre való áttéréshez óriási beruházások mellett élvonalbeli technológiai innovációra is szükség lesz.

 

Ez utóbbi fontosságát a CNBC Steve Sedgwick moderálásával nemrégiben lezajlott panelbeszélgetésen is hangsúlyozták.

„Nagy bátorításra ad okot az, amit eddig láttunk, ami az elmúlt évben történt” – mondta Mark Dooley, a Macquarie Asset Management zöld befektetési csoportjának globális vezetője.

A globális helyzetre utalva Dooley hozzátette: „2022-ben volt az első olyan évünk, amikor egybillió dollárt – egybillió dollárt!!! – fordítottunk az energiaátállásra. Most rengeteg hatóság azt mondja, hogy ezt gyorsan 4 billió dollárra kell emelni, ami szédítően nagy összeg éves kiadásként.”

Az alacsony és zéró szén-dioxid-kibocsátású jövőre való áttéréshez óriási beruházások mellett élvonalbeli technológiai innovációra is szükség lesz. (Fotó: Canva)

 

2030-ig 44 billió dollár

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a tiszta energiába való beruházásnak 2030-ra több mint évi 4 billió dollárra lesz szüksége a 2050-ig megvalósítandó nettó zéró kibocsátási forgatókönyv szerint. Ennek a számnak az elérése hatalmas erőfeszítéseket igényel mind az állami, mind a magánszektor részéről, és a tét nagy.

Ez azért van így, mert az ember által okozott szén-dioxid-kibocsátás 2050-ig történő nettó nullára csökkentése kulcsfontosságúnak tekinthető a Párizsi Megállapodásban foglalt azon cél eléréséhez, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5°C-ra korlátozzák.

A kihívás óriási, és az ENSZ megjegyezte, hogy az 1,5 Celsius-fokot tekintik a felső határnak, amikor az éghajlatváltozás legrosszabb következményeinek elkerülése a cél. Nem az IEA az egyetlen szervezet, amely kiemeli, hogy milyen hatalmas összegekre van szükség a jövőben.

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség szerint 2030-ig 44 billió dollárra van szükség a kumulatív beruházásokhoz, ha a 1,5 fokos hőmérséklet eléréséhez vezető úton akarunk maradni. Ebből 80%-ot, azaz 35 billió dollárt az úgynevezett átmeneti technológiák tennének ki.

 

Megvan a remény

A CNBC beszélgetésének előrehaladtával Dooley részletezte, hogy szerinte hova fognak a beruházások az elkövetkező években irányulni.

„Valójában különböző kategóriájú tevékenységről van szó, amelyek különböző tőkeforrásra támaszkodnak. Ennek a 4 billiónak nagy része az átviteli hálózat nagyon nagy része. Egy részét az elektromos járművek vásárlását és egyéb intézkedéseket választó magánszemélyek teszik ki. És igen, egy másik része nagy projektekről szól, olyan dolgokról, amelyek az általam gondozott üzletág középpontjában állnak. Nagyon lenyűgöz bennünket az előttünk álló feladat nagyságrendje, és sok biztató jel utal arra, hogy a pénz meglesz.”
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a tiszta energiába való beruházásnak 2030-ra több mint évi 4 billió dollárra lesz szüksége a 2050-ig megvalósítandó nettó zéró kibocsátási forgatókönyv szerint. (Fotó: Canva)

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a tiszta energiába való beruházásnak 2030-ra több mint évi 4 billió dollárra lesz szüksége a 2050-ig megvalósítandó nettó zéró kibocsátási forgatókönyv szerint. (Fotó: Canva)

 

Sok kisebb lépésre van szükség

Dooley mellett megjelent többek között Angela Wilkinson, az 1923-ban alapított londoni székhelyű szervezet, az Energia Világtanács főtitkára és vezérigazgatója is.

„A piacot nem lehet elválasztani a politikától és az energiától – soha” – mondta. „Nemcsak geopolitika van, hanem szociopolitika, a helyi politika is”.

Wilkinson a továbbiakban kijelentette, hogy reálisan nézve az állam és a piacok vegyes keverékére lesz szükségünk, hogy ezen keresztülmenjünk – és ez a világ különböző részein nem lesz egyszerű. Beszélt továbbá az energiaátállás humanizálásáról és annak fontosságáról, hogy a jövőtől való félelemről szóló narratívák helyett több ember számára tegyük lehetővé, hogy a társadalom minden szintjén lehetőséget és hasznot lássanak maguknak.

„Technologizáltuk ezt a vitát, finanszíroztuk ezt a vitát, de még nem tettük emberivé” – tette hozzá.

„És higgyék el nekem, hogy nem egy nagy technológiai ugrás vagy pénzügyi ugrás, hanem kisebb lépések százezrei jelentik majd az igazi előrelépést.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.