Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Egy új jelentés szerint az összes szénerőművet be kell zárni 2040-ig az „éghajlati káosz” megelőzése érdekében

Devenyi Dalma | 2023.04.11. 02:00

Egy új jelentés szerint a világnak a jelenleginél ötször gyorsabban kell fokozatosan kivonnia a szénfelhasználást, hogy megelőzze az „éghajlati káoszt”. Világszerte több mint 2400 széntüzelésű erőmű üzemel még mindig. A Global Energy Monitor nevű amerikai civil szervezet új jelentése szerint 2040-ig mindegyiket be kell zárni, és nem nyithatnak új erőműveket, ha az országok teljesíteni akarják a Párizsi Megállapodásban foglalt éghajlati céljaikat.

 

A világ jelenleg nem halad jó úton, hogy elérje ezeket a célokat – idézi az Euronews Flora Champenois-t, a jelentés vezető szerzőjét és a Global Energy Monitor globális szénerőművek nyomon követését végző projektvezetőjét.

„Ilyen ütemben a meglévő és új szénről való átállás nem történik elég gyorsan ahhoz, hogy elkerüljük az éghajlati káoszt. Minél több új szénprojekt kerül üzembe, annál meredekebb csökkentésekre és kötelezettségvállalásokra van szükség a jövőben.” – mondja.

A szén elégetése 2021-ben 14,98 milliárd tonna szén-dioxidot termelt, ami 3,3 milliárd autó éves kibocsátásának felel meg. (Fotó: Canva)

 

Mely országok építenek több széntüzelésű erőművet?

A szén elégetése 2021-ben 14,98 milliárd tonna szén-dioxidot termelt, ami 3,3 milliárd autó éves kibocsátásának felel meg. Ez kétszer annyi, mint a jelenleg létező autók száma, ami a fosszilis tüzelőanyagot a globális felmelegedés egyik fő hajtóerejévé teszi.

A COP26-on Alok Sharma, a csúcstalálkozó elnöke arra sürgette a küldötteket, hogy a szén a történelem homályába vesszen. Néhány ország már tett is lépéseket. Az Egyesült Államok tavaly 13,5 gigawattnyi széntüzelésű energiakapacitást állított le. Egy gigawatt egymilliárd watt, azaz ezer megawatt. Egy tipikus szénerőmű energiakapacitása körülbelül 600 megawatt.

Az EU tavaly 2,2 GW szénkapacitást állított le – az előző évi 14,6 GW-hoz képest. A lassulásra azért került sor, mert a blokk az energiaárak alacsonyan tartásáért küzdött Oroszország ukrajnai invázióját követően.

Összességében a működő és a tervezett szénerőművek száma 2022-ben Kína kivételével a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt csökkent. Kína azonban tömegesen növelte szénflottáját.

„Globálisan az üzemelő szénflotta 2022-ben 19,5 GW-tal, azaz kevesebb mint 1 százalékkal nőtt. A 45,5 GW újonnan üzembe helyezett kapacitás több mint fele (59 százaléka) Kínában volt” – áll a jelentésben.

Összességében az országok 26 gigawattnyi szénerőművi kapacitást zártak le 2022-ben. A kínai növekedés azonban „messze ellensúlyozta” ezeket a bezárásokat – ami az egy százalékos növekedést eredményezte.

Jelenleg a világ nem halad jó úton, ha el akarja kerülni az éghajlati káoszt. (Fotó: Canva)

 

Milyen gyorsan kell lemondanunk a szénből?

A jelentés szerint a működő szénerőművek 2040-ig történő kivezetéséhez évente átlagosan 117 GW-nyi erőművet kell kivonni a forgalomból.

„Ez négy és félszerese a tavaly nyugdíjazott kapacitásnak. Az OECD-országokban (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) évente átlagosan 60 GW-nak kell leállnia, hogy teljesíteni tudják a 2030-as szénszállítási határidőt, a nem OECD-országok esetében pedig évente 91 GW-nak kell leállnia a 2040-es határidőig. Az építés alatt álló és mérlegelés alatt álló szénerőművek (537 GW) figyelembevétele még meredekebb csökkentéseket igényelne” – írják a szerzők.

A jelentés a tiszta energiába történő beruházások felgyorsítására is felszólított, hogy megbirkózzanak a szén kivezetésével.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.