Trading

Ezeket az országokat sújtja leginkább, ha az olajárak elérik a 100 dollárt

S.Rita | 2023.04.11. 01:00

Az OPEC és szövetségesei által végrehajtott meglepő termeléscsökkentés az olajárak emelkedését eredményezte – és elemzők szerint a legnagyobb olajimportőrök, mint India, Japán és Dél-Korea fogják a legnagyobb fájdalmat érezni, ha az árak elérik a hordónkénti 100 dollárt, ahogy azt egyesek előre jelezték.

 

Április 2-án az OPEC+ napi 1,16 millió hordó termeléscsökkentést jelentett be, amire az olajpiacok nem számítottak.

„Ez egy adó minden olajat importáló gazdaságra. Nem az USA-nak fájna a legjobban a 100 dolláros olaj, hanem azoknak az országoknak, amelyeknek nincsenek hazai kőolajkészleteik: Japán, India, Németország, Franciaország… hogy csak néhány nagy példát említsünk” – mondta Pavel Molcsanov, a Raymond James magánbefektetési bank ügyvezető igazgatója.

Az olajkartell országainak önkéntes csökkentései májusban kezdődnek és 2023 végéig tartanak. Szaúd-Arábia és Oroszország egyaránt napi 500 ezer hordóval csökkenti az olajkitermelést az idei év végéig, míg más OPEC-tagok, például Kuvait, Omán, Irak, Algéria és Kazahsztán szintén csökkentik a kitermelést – írja a CNBC.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése legutóbb 0,57%-kal magasabb, hordónként 85,41 dolláron, míg az amerikai West Texas Intermediate határidős jegyzése 0,5%-kal magasabb, hordónként 81,11 dolláron állt.

Április 2-án az OPEC+ napi 1,16 millió hordó termeléscsökkentést jelentett be. (Fotó: Canva)

 

Az olajimporttól erősen függő országok

„Az olajkínálat csökkenése és a nyersolaj árának megugrása leginkább azokat a régiókat sújtja, amelyek nagymértékben importfüggők, és amelyek elsődleges energiarendszerében a fosszilis tüzelőanyagok aránya magas. Ez azt jelenti, hogy a legveszélyeztetettebbek az importfüggő feltörekvő piaci iparágak, különösen Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint Japán és Dél-Korea szuperimportfüggő nehéziparága” – mondta Henning Gloystein, az Eurasia Group igazgatója.

 

India

India a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, és mióta Oroszországgal szemben szankciókat vezettek be az ukrajnai invázió miatt, azóta meredek árengedménnyel vásárolja az orosz olajat. A kormányzati adatok szerint India nyersolajimportja februárban 8,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

„Bár még mindig profitálnak a kedvezményes árú orosz gázból, már most is a magas szén- és gázárak miatt szenvednek. Ha az olaj tovább emelkedik, akkor még a kedvezményes orosz nyersolaj is elkezd ártani India növekedésének” – mondta Gloystein.

 

Japán

Japánban a kőolaj a legjelentősebb energiaforrás, és a teljes energiaellátás mintegy 40%-át teszi ki.

„Mivel Japánnak nincs említésre méltó hazai kitermelése, nagymértékben függ a nyersolajimporttól, amelynek 80-90%-a a közel-keleti régióból származik” – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség.

Az OPEC és szövetségesei által végrehajtott meglepő termeléscsökkentés az olajárak emelkedését eredményezte. (Fotó: Canva)

 

Dél-Korea

Az Enerdata független kutatócég szerint Dél-Korea energiaszükségletének nagy részét szintén a kőolaj teszi ki.

„Dél-Korea és Olaszország több mint 75%-ban függ az importált olajtól” – mutatott rá Molcsanov.

Európa és Kína is „nagymértékben kitett” a Gloystein szerint. Hozzátette azonban, hogy Kína kitettsége valamivel kisebb a hazai olajtermelés miatt, míg Európa egésze főként nukleáris, szén- és földgáz-, nem pedig fosszilis energiahordozókra támaszkodik elsődleges energiamixében.

 

A feltörekvő gazdaságokra gyakorolt hatás

Néhány feltörekvő piacot, amelyek „nem rendelkeznek olyan devizaképességgel, hogy támogassák ezeket az üzemanyagimportokat”, negatívan fog érinteni a 100 dolláros árcédula, mondta Molcsanov. Argentínát, Törökországot, Dél-Afrikát és Pakisztánt nevezte meg, mint potenciálisan érintett gazdaságokat. Srí Lanka, amely nem termel hazai kőolajat, és 100%-ban importfüggő, szintén nagyon érzékeny a keményebb csapásra – mondta.

„A legkevesebb devizával rendelkező és importőr országoknak fog a legjobban fájni, mert az olajat dollárban árazzák” – mondta Amrita Sen, az Energy Aspects alapítója, aki hozzátette, hogy az import költségei még tovább emelkednek, ha a zöldhasú felértékelődik.

 

A hordónkénti 100 dollár nem lesz tartós

Bár a hordónkénti 100 dollár azonban a horizonton belül lehet, a magasabb ár nem biztos, hogy sokáig marad, mondta Molchanov, hozzátéve, hogy ez nem lesz „állandó fennsík”.

„Hosszú távon az árak inkább a jelenlegi szinthez hasonlóan alakulhatnak, körülbelül 80-90 dollár körül” – mondta.

„Ha a nyersolaj eléri a 100 dolláros hordónkénti árat, és egy ideig ott is marad, az arra ösztönzi a termelőket, hogy ismét növeljék a kitermelést” – mondta Gloystein.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.