Trading

Oroszország elkezdte önteni a dízelt Dél-Amerikába, most hogy Európának nem kell

Csongor Takács | 2023.04.11. 01:23

Oroszország növelte a Brazíliába és Latin-Amerika többi régiójába irányuló dízelexportját miután Európába megembargózta az orosz termékeket – mutatják a Refinitiv Eikon adatai.

 

Oroszország régóta Európa fő dízelszállítója, mert az itteni finomítók nem termelnek elég üzemanyagot a dízelüzemű autók iránti kereslet kielégítésére. Az orosz olajtermékekre február 5. óta elrendelt teljes uniós embargó azonban Ázsiába, Afrikába, a Közel-Keletre és most már Dél-Amerikába irányította az orosz dízelkiviteleket.

A múlt hónapban Oroszország több mint 580 000 tonnát küldött Latin- és Dél-Amerikába is, ebből közel 440 000 tonna Brazíliába, további 140 000 tonna pedig Panamába, Uruguayba és Kubába – derült ki a Refinitiv adataiból.

Az Oroszország által ellenőrzött kikötőkből Brazíliába irányuló gázolajszállítások 2023 január-márciusában összesen 663 000 tonnát tettek ki – a 2022-es év egészére vonatkozó 74 000 tonna után.

A Refinitiv Eikon adatai szerint a múlt hónapban legalább egy Oroszországból származó gázolajszállítmányt a togói Lomé kikötője közelében szállítottak át egy tartályhajóról egy másikra, majd Dél-Amerika, valószínűleg Brazília felé vették az irányt.

fotó: youtube

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.