Trading

Üzembe áll világ legnagyobb úszóterminálja, hogy kiszolgálja Honkong első LNG-importáló létesítményét

Csongor Takács | 2023.04.12. 02:37

A világ legnagyobb FSRU-ja már elhagyta Szingapúrt, és április 13-án érkezik meg Hongkongba, hogy megkezdje a város első LNG-importáló létesítményének kiszolgálását. Az adatok szerint most a hajó üresnek tűnik, amúgy a maximális kapacitása 800 millió köbláb/nap.

 

A japán MOL és a holland Vopak még két évvel ezelőtt, 2021-ben írt alá megállapodást a gigantikus FSRU közös tulajdonlásáról, amely az új hongkongi tengeri LNG-terminált fogja kiszolgálni.

Ennek értelmében a Vopak megvásárolta a MOL-tól a 2017-ben épült, 345 méter hosszú FSRU hajótulajdonos társaságának 49,99 százalékát.

A MOL – amely nem összekeverendő természetesen a hazai nagyvállalattal-  a Tokióban székelő, a világ legnagyobb hajózási szállítmányozó vállalata, teljes nevén a Mitsui O.S.K. Line.

A partner Vopakkal együtt ebben a dealben a móló üzemeltetését és karbantartását, illetve a kikötői szolgáltatásokat fogja biztosítani az LNG-import projekt számára.

A kereskedelmi bevezetés 2023 közepére várható

Az LNG-importterminál-projekt része Hongkong kibocsátás-csökkentésére irányuló kezdeményezésének. A kínai város és különleges közigazgatási terület célja, hogy áramtermelő üzemanyagának mintegy felét földgázzal helyettesítse.

Az óriási FSRU mellett a létesítmény magában foglalja az említett mólót és a tenger alatti csővezetékeket is.

Az FSRU-ból érkező újragázosított LNG két erőművet fog ellátni, ezek közé tartozik az Új Területeken található Black Point erőmű és a Lamma-szigeten található Lamma erőmű.

Emellett a Shell is szállít majd LNG-t, a két közműszolgáltatóval 2019-ben aláírt hosszú távú szerződés értelmében.

fotó: Mitsui O.S.K. Line (MOL)

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.