Fenntarthatóság

„A fosszilis korszak vége”: A szél- és napenergia tavaly energiarekordokat döntött

S.Rita | 2023.04.13. 01:00

Szakértők a fosszilis energia korszakának végét jelzik, mivel egy új elemzés szerint a szél- és napenergia tavaly rekordmennyiségű villamos energiát termelt a világon. Az Ember nevű, tiszta energiával foglalkozó agytröszt jelentése szerint a megújuló energiaforrások 2022-ben a világ villamos energiájának 12 százalékát termelték, szemben az előző évi 10 százalékkal.

 

Bár a szénégetés kis mértékű növekedése minden idők legmagasabb szintjére emelte a villamos energia miatti károsanyag-kibocsátást, az elemzők szerint ez lesz a szennyezés csúcsa.

„Ebben az éghajlat szempontjából döntő évtizedben ez a fosszilis korszak végének kezdete. Beléptünk a tiszta energia korszakába” – mondta Małgorzata Wiatros-Motyka vezető szerző.

Ha a tiszta energia a várakozásoknak megfelelően idén kielégíti az összes új keresletet, az Ember negyedik éves globális villamosenergia-jelentése 2023-ra a fosszilis energiatermelés kismértékű csökkenését prognosztizálja. A szél- és napenergia elterjedésével nagyobb visszaesés várható.

A megújuló energiaforrások 2022-ben a világ villamos energiájának 12 százalékát termelték. (Fotó: Canva)

 

Hogyan válnak zöldebbé az áramforrások?

Tavaly a napenergia volt a leggyorsabban növekvő villamosenergia-forrás, immár a 18. egymást követő évben, 2021-től 24 százalékkal növekedett. Az Ember becslései szerint a napenergián alapuló megújuló energiaforrások annyi villamos energiát adtak, amennyi egész Dél-Afrika áramellátásához elegendő lenne.

A szélenergia-termelés eközben 17 százalékkal emelkedett; ez majdnem az egész Egyesült Királyság áramellátásához elegendő.

Összességében a tiszta villamosenergia-források (megújulók és nukleáris energia) a globális villamosenergia-termelés 39 százalékát érték el. Az Ember adatai szerint a vízenergia az új rekord 15 százalékát állította elő.

A haladás ellenére a szénenergia továbbra is a világ legnagyobb villamosenergia-forrása maradt, amely 2022-ben az összes villamos energia 36 százalékát termeli. Bár aggodalomra adott okot, – ahogyan azt Dave Jones, az Ember adatelemzésért felelős vezetője korábban kifejtette – a globális gázválság idején a szénhez való visszatérés nem következett be.

A szél- és napenergia-termelés növekedése a globális villamosenergia-igény növekedésének lenyűgöző 80 százalékát fedezte tavaly, ami segített a fosszilis tüzelőanyagokat a földben tartani. A széntermelés mindössze 1,1 százalékkal nőtt, a gázenergia pedig nagyon csekély, 0,2 százalékos csökkenést mutatott.

„A szél- és napenergia számára megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy meteorszerű felívelést mutasson. A tiszta villamos energia át fogja alakítani a globális gazdaságot, a közlekedéstől az iparig és azon túl. A csökkenő fosszilis kibocsátások új korszaka azt jelenti, hogy a szénerőművek kivezetése meg fog történni, és a gázerőművek növekedésének vége már látótávolságon belül van” – teszi hozzá Wiatros-Motyka.

Németország termelte a legtöbb szél- és napenergiát az európai országok közül, 185 TWh-t. (Fotó: Canva)

 

Mely országok termelik a legtöbb villamos energiát tiszta energiából?

„A változás gyorsan jön” – teszi hozzá a vezető villamosenergia-elemző -, egyes országokban gyorsabban, mint máshol.

Az Ember 78 ország villamosenergia-adatait vizsgálta, amelyek a globális villamosenergia-igény 93 százalékát képviselik. Kiderült, hogy több mint hatvan országban már az energia több mint 10 százalékát szél- és napenergiából állítják elő.

Számos európai ország előretör. Tavaly Dániában volt a legnagyobb a szél- és napenergia aránya a villamosenergia-mixben, 60,8 százalék. Ezt követi Litvánia és Luxemburg 48,4, illetve 46,6 százalékkal, bár ez terawattórában (TWh) kifejezve viszonylag kis mennyiségű energiát jelent.

Ezen a mérőszámon Németország termelte a legtöbb szél- és napenergiát az európai országok közül, 185 TWh-t. Ezt követi Spanyolország és az Egyesült Királyság.

Európa egésze 805 TWh villamos energiát termelt szél- és napenergiából, ami eltörpül Kína mellett, amely 1 241 TWh-t (az ország villamosenergia-termelésének 14%-át) termelt.

„Kína a 800 kilós gorilla, amikor a globális energiaszektorról van szó. Ez nemcsak Kína puszta mérete miatt van így, hanem a villamosenergia-ágazat fejlődésének aggasztó tendenciája miatt is. Kína kétségtelenül a megújuló energiaforrások globális elterjedésének éllovasa. Ugyanakkor azonban az ország felgyorsítja a szénprojektek jóváhagyását” – kommentálta Li Shuo, a Greenpeace kelet-ázsiai vezető politikai tanácsadója.

Az USA, India és Japán szintén a legnagyobb mértékben járult hozzá a globális napelemes kapacitáshoz – jegyezte meg Dr. Ajay Mathur, a Nemzetközi Napenergia Szövetség főigazgatója.

Damilola Ogunbiyi, az ENSZ „Fenntartható energiát mindenkinek” projektjének képviselője azonban óvatosan fogalmaz a megújuló energiaforrások igazságos elterjedésével kapcsolatban.

„A globális előrehaladás, bár biztató, nem fedi fel a megújuló energiaforrások bevezetése terén tapasztalható növekvő egyenlőtlenségeket, amelyek aránytalanul a fejlett országok és az ázsiai feltörekvő gazdaságok javára billennek. Sokkal többet kell tenni annak érdekében, hogy a fejlődő országok ne maradjanak le, és ne kényszerüljenek magas szén-dioxid-kibocsátású jövőre” – mondta Ogunbiyi.

Európa egésze 805 TWh villamos energiát termelt szél- és napenergiából, ami eltörpül Kína mellett, amely 1 241 TWh-t (az ország villamosenergia-termelésének 14%-át) termelt. (Fotó: Canva)

 

Jó úton halad a világ a nettó nulla villamosenergia-termelés felé?

A villamosenergia-ágazat a világ legnagyobb kibocsátású ágazata, és a szén-dioxid-mentesítés a nettó zéró energiarendszer alapköve.

A Nemzetközi Energiaügynökség modelljei szerint a villamosenergia-ágazatnak kell elsőként elérnie a nettó nullát 2040-re, hogy 2050-re az egész gazdaságra kiterjedő nettó nullát lehessen elérni. Ez azt jelentené, hogy a szél- és napenergia 2030-ra a globális villamosenergia-termelés 41%-át tenné ki, ami meredek előrelépés a tavalyi 12%-hoz képest.

Az Ember szerint a kormányok, a vállalkozások és a polgárok által most meghozott intézkedéseken múlik, hogy a világ a tiszta energiához vezető útra lépjen.

A szén kitartása azt jelenti, hogy „az energiaágazat továbbra is lemarad az évszázad közepére globálisan kitűzött nettó nulla célértékek teljesítésétől” – mondta Ogunbiyi.

A jó hír azonban az, hogy megvan a szükséges technológia. „Az előre vezető út a megújuló energiaforrások ütemének növelésében és a megújuló energiaforrások technológiájának globális közjóvá tételében rejlik” – mondta Dr. Mathur.

A kihívások némelyikének megoldása érdekében a finanszírozás megkönnyítésére, az alkatrészekhez és nyersanyagokhoz való hozzáférés javítására, valamint az ellátási lánc nagyobb földrajzi diverzifikációjára irányuló erőteljesebb szakpolitikák mellett érvel.

„Emellett a folyamatos kapacitásépítés, az energiatámogatások fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra való átcsoportosítása, valamint a napelemes minihálózatok gyorsabb elmozdulást jelentenének az egyetemes energia-hozzáférés felé.”
  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.