Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Alakul a molekula: Így áll az elektromos autók száma Magyarországon

Benedek Attila | 2023.04.14. 02:00

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég adta közre a hazai járműpark 2022-es adatait. Ebből szemezgettünk.

 

Az autóipar – az utóbbi években – a fennállásának legnagyobb átalakulásán megy keresztül. Sok dolog már jól látható a közelgő változásokból, de a java még hátra van. A változásoknak a fő eleme, hogy a kezdetekben az elektromos hajtással versenyt futó fosszilis üzemanyagoknak – bő száz év uralkodás után – lassan búcsút inthetünk. A lassan szó nem véletlenül lett használva: ha a sajtót nézzük, akkor az látszik, hogy itt a zöld forradalom és minden jó lesz.

Ha a számokat megpillantjuk, akkor szerencsésebb arra módosítani, hogy egyszer valamikor jobb lesz.

 

Számok

A hazai autópark 2022-ben átlépte a bűvös négymilliós álomhatárt, a pontos adat: 4 094 129 darab. A fejlődés úgy mérhető le igazán, hogy megnézzük, hogy miként álltak a dolgok korábban. Kereken húsz évvel ezelőtt, 2,629 millió autót tartottak nyilván. Ami a növekedés ellenére rosszkedvet csinál, az a hazai autópark átlagéletkora. A 15,4 éves értékkel nem lehet dicsekedni.

Tavaly elektromos autókból, 29 836 darabot tartottak nyilván Magyarországon. (Fotó: Canva)

 

Elektromos autók

Ha valaki Budapesten közlekedik vagy él, akkor feltűnhet neki, hogy meglehetősen sok az elektromos autó. Ha az egész országot vesszük, akkor a számok már kevésbé vidámak.

Tavaly elektromos autókból, 29 836 darabot tartottak nyilván. 2021-ben ez szám 18 832 volt, az ezt megelőző esztendőben pedig 11 012. Négy éve még 3 839-et mutatott a számláló, 2019-ben 6 535 darabot. A számok évről-évre komolyat emelkednek. A képet árnyalja és az optimizmust kissé visszaveti, ha összevetjük az összes autóval a villanyautók számát: 4 094 129 / 29 839.

Nemzetközi szinten is erős az elektromos autók térnyerése. Ott a helyzet az előbb vázoltnál jóval izgalmasabb. Mivel a Földön kb. 1,3-1,4 milliárd járművet használnak, ennyi járművet kell zöld autóra cserélni…

Hogy a hazai zöld témát lezárjuk: tavaly 63 597 darab zöld rendszámos autót tartottak nyilván, amiből 33 761 darab volt a tölthető-hibrid, azaz a PHEV-vel jelölt jármű. A tisztán elektromos autók mesterséges „tolásáról”, szerencsére megoszlanak a vélemények. Azért akadnak józan hangok a témában.

 

Fosszilis hajtóanyagok

A fenti adatokból kiolvasható, hogy a magyarországi járműparknak csak egy alig érzékelhető százaléka hanyagolja a megszokott üzemanyagokat. Szóval az olajcégeknek még nem szükséges aggódniuk, miközben energiacégekké alakulnak. És megtartják a meglévő hatalmukat. A járművek nagy többsége, a megszokott fosszilis üzemanyagokkal működik.

A benzinüzemű autókból 2 583 328 darabot tartanak nyilván. A komolyan feketepropagandázott dízelekből pedig 1 294 087 rója az utakat.

 

Kiemelt kép forrása: Volkswagen

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.