Fenntarthatóság

A zöld erdő a múlté? A forró, száraz időjárás barnává változtatja az európai fákat

Devenyi Dalma | 2023.04.15. 01:00

A szárazság és a hőhullámok miatt Európa erdői a nyári hónapokban barnává válnak. Tavaly a mediterrán és közép-európai erdők 37 százaléka volt érintett – derül ki egy új tanulmányból. Az ETH Zürichi Egyetem és a Svájci Szövetségi Erdészeti, Hó- és Tájkutató Intézet (WSL) kutatói az elmúlt 21 évben vizsgálták a jelenséget.

 

A Biogeosciences című folyóiratban közzétett eredmények azt mutatják, hogy a nyári erdőbarnulás egyre inkább terjed Európában.

 

Mi áll az európai nyári erdőbarnulás mögött?

A kutatók nagy felbontású műholdas adatok felhasználásával azonosították azokat az időszakokat, amikor az erdős területek nyáron nem voltak olyan zöldek, mint amilyennek lenniük kellene – írja az Euronews.

Bár a szárazság központi szerepet játszott az erdők barnulásában, annak hatása nem volt azonnali.

A kutatók az intenzív és tartósan száraz időszakok „örökölt hatását” figyelték meg, ami azt jelenti, hogy a fák képessége, hogy túléljék a hőséget és a szárazságot, nemcsak az aktuális időjárástól, hanem a korábbi hónapok és évek időjárásától is függ. A kutatók az „alacsony zöldségű” események történetét vizsgálva olyan időjárási jeleket azonosítottak, amelyek évekkel később is hatással voltak a fákra.

Különösen a két-három éven át tartó gyakori, kevés csapadékkal járó időszakok voltak a nyári barnulás előjelei.

A mérsékelt égövben a legalább két éven át tartó gyakori magas hőmérsékletű időszakok szintén jelentős hatással voltak.

„Az erdők alacsony zöldülése előtt Közép-Európában általában két egymást követő száraz, forró nyarat figyeltünk meg” – mondja Mauro Hermann, az ETH doktorandusza és a tanulmány vezető szerzője.

A szárazság elősegíti a kéregbogár- és gombafertőzéseket, valamint az erdőtüzeket is – ezek közvetve mind hozzájárulhatnak a barnuláshoz – jegyzik meg a kutatók.

Tavaly a mediterrán és közép-európai erdők 37 százaléka volt érintett nyári barnulás terén. (Fotó: Canva)

 

Európa mely részeit érinti leginkább az erdők barnulása?

A mediterrán térség a 2000-es évek eleje óta szenved az erdők nyári barnulásától. Az utóbbi években a probléma Közép-Európa mérsékelt égövi erdeire is átterjedt.

A kontinens eddigi legmelegebb nyarán, 2022-ben, Európa eddigi legkiterjedtebb barnulása következett be: az erdők több mint egyharmada érintett ezekben a régiókban.

Hermann szerint ez „jóval több, mint bármely más esemény az elmúlt két évtizedben”.

 

Mit jelent ez a barnulás az európai erdők számára?

A zöldség csökkenése az erdők csökkent vitalitásának és fokozott stresszhatásának jele. Ez egyben az erdők kipusztulását is jelzi.

A múltban Európában ritkábban fordultak elő forró, száraz nyarak. A 2003-as rekordhőhullámot követően Európa erdeinek színe alig változott. 2018 óta azonban az ismétlődő nagymértékű aszályok és a magas hőmérséklet kiterjedt barnuláshoz vezetett. Ha idén megismétlődik a 2022-es rekord forró és száraz nyár, az erdők barnulása még inkább elterjedhet Európában.

Németországban és Svájcban különösen a lucfenyők és a bükkfák sorvadtak el idő előtt, mivel egész erdők roskadtak össze a folyamatos hő- és szárazságstressz alatt. Mivel a jelenséghez nem feltétlenül csak az időjárás járul hozzá, a kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a jövő előrejelzésére nem használható – de támpontokat adhat.

„Az időjárási viszonyok több évszakon át tartó célzott megfigyelése értékes információkkal szolgálhat arra vonatkozóan, hogy a következő nyáron várható-e a korai levélelszíneződés” – mondja Thomas Wohlgemuth, a WSL erdészeti dinamikai kutatócsoportjának vezetője és a tanulmány társszerzője. Hozzáteszi, hogy az erdőgazdálkodás segíthet a hőmérséklet emelkedésével járó erdőbarnulás megfékezésében.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.