Trading

Az LNG-import próbára teszi az EU elszántságát az orosz fosszilis tüzelőanyagról való leszokással kapcsolatban

S.Rita | 2023.04.16. 01:00

Az Európai Unión belül egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik arra, hogy az orosz fosszilis tüzelőanyagok használatának beszüntetésére irányuló erőfeszítések során egy, a cseppfolyósított földgázt (LNG) által nyitott kiskaput be kell zárni.

 

Az Oroszország 2022. februári ukrajnai inváziója óta eltelt egy évben az EU szankciókat vezetett be az Oroszországból származó tengeri olaj- és szénimportra. Drasztikusan csökkentette az orosz vezetékes gázra való támaszkodást, annak ellenére, hogy nem vezetett be szankciókat az üzemanyagra. Ezzel egyidejűleg azonban az uniós országok összességében növelték az orosz cseppfolyósított földgáz vásárlását, aláásva ezzel a blokk azon ígéretét, hogy 2027-ig megszünteti az orosz fosszilis tüzelőanyagok használatát.

Ennek következtében az EU dollármilliárdokat küldött a Gazprom és a Novatek orosz gázipari cégeknek, amelyeket az ukrajnai háború finanszírozására lehet felhasználni, mivel az energiaipari cégek a társasági adókon keresztül az orosz költségvetés legnagyobb befizetői közé tartoznak.

A CapraView globális gázipari előrejelző cég elemzői úgy becsülik, hogy az Ukrajna elleni inváziót követő első tíz hónapban Oroszország által exportált cseppfolyósított földgáz közel fele Európába áramlott, ami körülbelül 14 milliárd dolláros bevételt jelent.

Az EU elemzése szerint az orosz LNG-import tavaly 22 milliárd köbméterre nőtt, szemben a 2021-es 16 milliárddal. (Fotó: Canva)

 

Növekvő LNG-import

Az EU elemzése szerint az orosz LNG-import tavaly 22 milliárd köbméterre nőtt, szemben a 2021-es 16 milliárddal. Ezek a mennyiségek jóval kisebbek, mint az a 155 milliárd köbméter vezetékes gáz, amelyet az EU korábban évente kapott Moszkvától, bár néhány országban a háború óta jelentős növekedés tapasztalható.

A Kpler elemzése szerint Belgium és Spanyolország majdnem megduplázta az orosz cseppfolyósított földgáz importját az Oroszország ukrajnai inváziója óta eltelt 12 hónapban.

A 27 tagú Európai Unióban egyre nagyobb az igény arra, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, de nincs egyetértés a hogyanról, mivel jelentős a kockázata annak, hogy az energiaárak felpörögnek, és akaratlanul tovább növelik az orosz energiahordozóból származó bevételeket.

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa a múlt hónapban felszólította a tagállamokat és az uniós vállalatokat, hogy állítsák le az orosz LNG vásárlását, mivel „reputációs kockázatnak” nevezte, hogy az LNG-import növekszik, miközben a blokk az Oroszországba irányuló bevételek csökkentésére tett erőfeszítéseit hirdeti.

 

Abszurd helyzet

Ugyancsak a múlt hónapban Teresa Ribera spanyol energiaügyi miniszter arra kérte a spanyol vásárlókat, hogy ne írjanak alá új orosz LNG-szerződéseket. De azt is mondta, hogy szankciók hiányában az orosz LNG vásárlását leállító uniós vállalatok büntetést fizethetnek a meglévő szerződéseik megszegéséért.

„Úgy gondolom, hogy ennek a szankciós csomagban is szerepelnie kellene a vita során, mert máskülönben a helyzet elég abszurd. Igaz, hogy a teljes összegeket tekintve ez nem olyan sok. De azt hiszem, nem könnyű megmagyarázni, hogy miért fogadjuk még mindig ezeket az LNG-importokat” – mondta Ribera a Reutersnek.

Tekintettel a szankciók jóváhagyásának politikai akadályára, amelyhez egyhangúságra van szükség, az EU-ban egyesek más lehetőségek felé fordulnak.

Április első hetén a tagállamok közösen javasolták, hogy a blokk hozzon létre egy jogi lehetőséget, hogy az országok megakadályozhassák, hogy az orosz cégek lefoglalják az LNG Európába történő szállításához szükséges infrastrukturális kapacitást.

A javaslatról, amely az uniós gázpiacokra vonatkozó szélesebb körű szabályokat tartalmazó törvény része, az Európai Parlamenttel kell tárgyalni. A Parlament ennél tovább akar menni, és az orosz gáz importjának tényleges betiltását javasolta.

„A példátlan idők példátlan válaszokat követelnek” – mondta a törvény parlamenti főtárgyalója, Jerzy Buzek volt lengyel miniszterelnök. Szerinte a javaslat összhangban van az EU azon stratégiájával, hogy megszüntesse az összes orosz fosszilis tüzelőanyagtól való függőségét.

Mivel az LNG-piac jelenleg szűkös, egyes elemzők szerint Európának nehézséget okozhat az orosz LNG alternatívákkal való helyettesítése. (Fotó: Canva)

 

Gyakorlati és jogi kérdések

Egyes uniós tisztviselők szerint azonban a Parlament javaslata – részben jogi kérdések miatt – rendkívül valószínűtlen, hogy elnyerje a tagállamok politikai támogatását.

Klaus-Dieter Borchardt, a Baker McKenzie ügyvédi iroda vezető energetikai tanácsadója szerint a Kereskedelmi Világszervezet joga csak bizonyos korlátozott körülmények között teszi lehetővé, hogy egy adott terméket kitiltsanak a piacukról.

„Nekem személy szerint kétségeim lennének afelől, hogy egy ilyen szabály összeegyeztethető lenne-e a WTO megkülönböztetésmentességi szabályaival” – mondta a parlamenti javaslatról. Borchardt korábban az Európai Bizottság energiaügyi osztályának vezető tisztviselője volt.

Rob Jetten holland energiaügyi miniszter a Reutersnek elmondta, hogy gyakorlati nehézséget jelent, hogy egyes országok nem tudják elég gyorsan diverzifikálni az ellátásukat ahhoz, hogy megbirkózzanak az azonnali leállással.

„Néhány EU-tagállam számára ez túl sok lenne” – mondta, utalva az orosz LNG-re vonatkozó szankciók kilátásba helyezésére.

Hollandia a háború óta megszüntette orosz vezetékes gázimportját, és csökkentette, de nem szüntette meg az orosz LNG-behozatalt.

 

Betiltani vagy sem?

Az orosz LNG-import leállítása kétélű lenne, mondják az elemzők.

Az európai gázárakat felhajtaná anélkül, hogy feltétlenül csökkentené az orosz exportbevételeket, mivel az LNG könnyen átirányítható olyan ázsiai piacokra, amelyek nem vezettek be szankciókat Oroszországgal szemben – mondta Tamir Druz, a CapraView vezető elemzője.

„A csővezetékes gázexporttal ellentétben, amely lényegében Oroszországban rekedt, sokkal nehezebb lesz csökkenteni az orosz bevételeket vagy a globális gázpiaci függőséget az orosz LNG-től” – mondta.

A tilalom betartatása is kihívást jelenthet, mivel nehéz lenne kizárni, hogy a más országokból érkező LNG-szállítmányok nem tartalmaznak orosz mennyiségeket, különösen a hajóról hajóra történő átrakodás révén.

Egyes uniós diplomaták aggodalmuknak adtak hangot, hogy a szállítókat visszatarthatná attól, hogy szállítmányokat küldjenek Európába, ha például dokumentumokkal kellene igazolniuk, hogy az általuk szállított cseppfolyósított földgáz nem orosz, miközben más piacokon a vevők nem kérnek ilyen igazolást.

Mivel az LNG-piac jelenleg szűkös, egyes elemzők szerint Európának nehézséget okozhat az orosz LNG alternatívákkal való helyettesítése, ami gázhiánnyal fenyeget, ha az országok nem tudják betölteni a hiányt.

„A szankciók lényege nem az, hogy többet ártunk magunknak, mint annak, akit szankcionálni akarunk” – mondta Anne-Sophie Corbeau, a Columbia Egyetem Globális Energiapolitikai Központjának kutatója.
  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.