Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A hiperszonikus hidrogénhajtású repülőgép, ami 4 óra alatt ér Európából Ausztráliába

Devenyi Dalma | 2023.04.17. 02:00

Egy normál utasszállító repülőgéppel jelenleg körülbelül 20 órát vesz igénybe egy út Európából egy olyan távolságú célállomásra, mint Ausztrália. Érthető, hisz át kell repülni a világot. Egy svájci start-up azonban ezt az utazási időt alig több mint négy órára szeretné csökkenteni – egy hiperszonikus, hidrogénhajtású utasszállító repülőgéppel.

 

Az Euronews cikkéből kiderül, hogy a Destinus az elmúlt néhány évben tesztelte repülőgépének prototípusát, és 2022 végén jelentette be második prototípusának – Eiger – sikeres tesztrepüléseit.

 

Egy lépéssel közelebb

Most a vállalat bejelentette, hogy részt vesz a spanyol tudományos minisztérium által működtetett programban, amely a spanyol kormány hidrogénhajtású szuperszonikus repülések kifejlesztésére irányuló terveinek része. A minisztériumi programot felügyelő ügynökség, a Centro para el Desarrollo Tecnológico e Industrial, a Plan de Tecnologías Aeronáuticas (PTA) stratégiai kezdeményezés részeként választotta ki a projektet.

A jelenleg 12 millió eurós összberuházással rendelkező projektben vállalatok és technológiai központok, valamint spanyol egyetemek vesznek részt.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy elnyertük ezeket a támogatásokat, különösen azért, mert ezek egyértelmű jelei annak, hogy a Destinus igazodik Spanyolország és Európa stratégiai irányvonalaihoz a hidrogénes repülés előmozdítása érdekében. A hozzánk hasonló technológiai vállalatok számára az ilyen uniós fellendülési alapokhoz való hozzáférés alapvető fontosságú a fejlett kutatások elvégzéséhez és a globális versenyképességhez szükséges innováció felgyorsításához. Ezekkel a támogatásokkal a hidrogénalapú megoldások a repülési mobilitás számára egy lépéssel közelebb kerülnek a megvalósuláshoz” – mondta Davide Bonetti, a Destinus üzletfejlesztési és termékfejlesztési alelnöke.

 

Frankfurt és Sydney között 4 óra 15 perc alatt

A hidrogénenergia számos kutatás és fejlesztés tárgyát képezi, és támogatói a hidrogén elégetésének zöld tulajdonságaira hivatkoznak, mivel a hidrogén elégetésekor két fő melléktermék, hő és víz keletkezik.

A keletkező hő mennyisége tervezési kihívást jelent. A melbourne-i RMIT Egyetem kutatói nemrégiben 3D nyomtatott katalizátorokat fejlesztettek ki, amelyek szerintük képesek a hiperszonikus repülés meghajtására, és hűtőközegként működnek a hangsebesség ötszörösével, azaz körülbelül 6100 km/órával történő repülések során keletkező rendkívüli hő számára.

Ilyen sebességgel a jövőbeli kereskedelmi légitársaságok körülbelül 90 perc alatt tudnának London és New York között repülni. A Destinus svájci start-up cég azt állítja, hogy technológiája révén a Frankfurtból Sydneybe tartó járat 20 óra helyett csak 4 óra 15 percig tartana, míg a Frankfurtból Sanghajba tartó járat 2 óra 45 percig, azaz nyolc órával rövidebb ideig tartana, mint jelenleg.

A Destinus 2022 júniusában partnerségre lépett a spanyol ITP Aero hajtóműgyártóval egy hidrogénhajtóművek tesztelésére szolgáló létesítmény kifejlesztése érdekében. A spanyol kormány által nyújtott támogatásból egy Madrid melletti tesztüzem építését finanszírozzák, ahol a levegővel működő hidrogénmotorokat tesztelik majd.

Egy másik, 15 millió eurós támogatási projekt a folyékony hidrogénnel működő meghajtás szempontjainak kutatását finanszírozza. A projekt része annak a törekvésnek, hogy Spanyolország számos ágazatban élen járjon a hidrogénalapú mobilitás fejlesztésében és előállításában.

 

Kiemelt kép forrása: Destinus

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.