Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Miért kellett Csehországban húsvétkor leállítani a naperőműveket?

Devenyi Dalma | 2023.04.18. 01:00

Egy cseh energiavállalat kénytelen volt több száz napelemet kikapcsolni, miután azok több energiát termeltek, mint amennyit a hálózat kezelni tudott. A húsvéti ünnepek miatt április 10-én alacsony volt az áramfogyasztás az országban, a napsütéses időjárás azonban azt jelentette, hogy az ország naperőművei hatalmas mennyiségű energiát termeltek. A hálózat védelme érdekében a ČEPS állami vállalat lekapcsolta őket.

 

A leállítás az ország nem megfelelő energiatároló rendszerének bizonyítéka – mondta Jan Krčmář, a cseh napenergia-ipari szövetség ügyvezető igazgatója – írja az Euronews.

„Amit már régóta mondunk, bebizonyosodott. Csehország nem áll készen a megújulók robbanására, mert hiányzik a tárolókapacitás” – mondta a Seznam Zprávy cseh hírügynökségnek.

Miért kellett tehát a vállalatnak kikapcsolnia az áramot – és meg tudják-e akadályozni, hogy ez a jövőben megtörténjen?

 

Miért kellett Csehországnak leállítania az erőműveit?

Egy régi közmondás arra figyelmeztet, hogy „a jóból is megárt a sok”, és ha a tároló létesítmények nem megfelelőek, ez az energiára is igaz lehet. Napsütéses időben a napelemek gyakran több energiát termelnek, mint amennyit a hálózat – az átviteli hálózat, amelyen keresztül az áramot továbbítják – fel tud használni.

Ha ez az energia nem tárolható sehol, akkor instabilitást okoz a hálózatban, és károsítja az elektromos berendezéseket. Szélsőséges helyzetekben ezek a feszültségingadozások áramkimaradásokhoz vezethetnek.

Az esetleges károk megelőzése érdekében hétfőn a ČEPS kikapcsolta az összesen mintegy 400 MW kapacitású erőműveket, ami az ország teljes napenergia-kapacitásának mintegy hatodát jelenti. „A CEPS a villamosenergia-rendszer ellenőrzésére szolgáló, normális körülmények között rendelkezésre álló operatív intézkedések kimerítése után döntött a korlátozás tervének aktiválása mellett” – mondta Hana Klímová, a CEPS szóvivője.

Általában az ország a felesleges energiát a szomszédos országokba továbbítja – húsvét hétfőn azonban erre nem volt lehetőség. „Dánia, Portugália és Szlovénia kivételével minden országban többlet volt” – mondta Klímová.

Napsütéses időben a napelemek gyakran több energiát termelnek, mint amennyit a hálózat fel tud használni. (Fotó: Canva)

 

Lehet-e tárolni a felesleges napenergiát?

Amikor a napelemek és a szélenergia először kerültek a köztudatba, az ellenzők azt állították, hogy soha nem tudnak elég energiát termelni az emberiség energiaszükségletének kielégítésére. Azóta a megújuló energiaforrások fellendültek, és bebizonyították, hogy a korai kritikusok tévedtek.

A szél- és napenergia 2022-ben a világ villamosenergiájának 12 százalékát termelte, ami minden idők legmagasabb értékét jelenti. Tavaly a napenergia volt a leggyorsabban növekvő villamosenergia-forrás, immár a 18. egymást követő évben, 24 százalékkal növekedve 2021-hez képest.

Az EU ebben a versenyben az élen jár. 2022-ben a szél- és napenergia az EU villamosenergia-termelésének egyötödét adta – ez az első alkalom, hogy a tiszta energiaforrások több villamos energiát termeltek, mint a fosszilis gáz.

A cseh leálláshoz hasonló események azonban azt mutatják, hogy szükség van e tiszta energia tárolókapacitásába való beruházásra. Az energia későbbi felhasználásra történő tárolására számos lehetőség van. Gyakran alkalmaznak kémiai akkumulátorokat, valamint „gravitációs akkumulátorokat”, amelyek a megújuló energiaforrásokból származó többletenergiát egy súly felemelésére használják. Amikor a hálózat energiaszintje lecsökken, a súlyt leejtik, és a lezuhanás közben egy generátort táplálnak.

A szél- és napenergia 2022-ben a világ villamosenergiájának 12 százalékát termelte, ami minden idők legmagasabb értékét jelenti. (Fotó: Canva)

 

Egy, ez év elején készült tanulmány szerint a földalatti bányák ilyen akkumulátorokká történő átalakítása akár 70 terawatt energiatárolást is biztosíthatna. Ez elegendő lenne a világ teljes napi villamosenergia-fogyasztásának fedezésére.

De ahogy a megújuló energiaforrások felhasználása tovább növekszik, a tárolásra egyre nagyobb szükség lesz. A mérnökök világszerte újítanak és kísérleteznek a kihívás megoldásának módozatain. Tavaly Svájcban építettek egy hatalmas víztároló akkumulátort, amely 400 000 elektromos autó akkumulátorának megfelelő villamos energiát képes tárolni.

Az akkumulátor két nagy, különböző magasságban elhelyezkedő vízmedencéből áll. Az akkumulátor úgy „töltődik”, hogy a felesleges energiát arra használja fel, hogy a vizet az alacsony medencéből a magasabb medencébe pumpálja.

Amikor áramra van szükség, a magasabb medencéből a víz felszabadul, és lefelé áramlik az alacsonyabb medencébe – ezzel egy vízturbinát működtetve.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.