Trading

A Nemzetközi Energiaügynökség figyelmeztetése szerint az OPEC+ meglepetésszerű olajkibocsátás-csökkentése árthat a fogyasztóknak és a gazdasági fellendülésnek

Csongor Takács | 2023.04.19. 01:00

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) április 14-én arra figyelmeztetett, hogy az OPEC+ termelői csoport meglepetésszerű olajkibocsátás-csökkentése súlyosbíthatja az előre jelzett ellátási hiányt, és meghiúsíthatja a gazdasági fellendülést.

 

Legutóbbi havi olajpiaci jelentésében az IEA szerint az energiaszövetség önmaga által „elővigyázatosnak” nevezett lépése valószínűleg rossz híreket fog jelenteni a fogyasztók számára a fokozott gazdasági bizonytalanság idején – írja a CNBC.

„Az alapvető szükségleti cikkek megemelkedett áraival szembesülő fogyasztóknak most még jobban szét kell osztaniuk a költségvetésüket. Ez rossz előjel a gazdasági fellendülésre és a növekedésre nézve” – mondta az IEA.

A Szaúd-Arábia és Oroszország által vezetett OPEC+ egy 23 olajexportőr országból álló befolyásos csoport, amely rendszeresen ülésezik, hogy meghatározza, mennyi nyersolajat adjon el a világpiacon. Az OPEC+ több tagja április 2-án bejelentette, hogy az év végéig további napi 1,16 millió hordóval fogják csökkenteni a globális kitermelést. A Fehér Ház által bírált döntésről azt mondták, hogy az egy független, az OPEC+ szélesebb körű politikájához nem kapcsolódó kezdeményezés részeként született.

A csökkentések kiegészítik Oroszország meglévő terveit, amelyek szerint márciustól legalább az év végéig napi 500 ezer hordóval csökkenti termelését. Ez azt jelenti, hogy az OPEC+ tagok együttes önkéntes csökkentései meghaladják a napi 1,6 millió hordót.

Az IEA szerint a lépéshez valószínűleg hozzájárult a növekvő olajkészletek növekedése, kiemelve, hogy az OECD iparági készletek januárban 2021 júliusa óta a legmagasabb szintet érték el.

 

Felfelé irányuló nyomás az olajárakon

„Mi már arra számítottunk, hogy a piac az év második felében deficitbe fordul. Most, ezekkel a májustól bekövetkező csökkentésekkel arra számítunk, hogy a piac sokkal korábban és nagyobb veszteségekkel fog hiányba kerülni az év második felében” – mondta Toril Bosoni, az IEA olajipari és olajpiaci részlegének vezetője a CNBC „Street Signs Europe” című műsorában április 14-én.

Bosoni szerint az OPEC+ megszorításai az év végéig napi 400 000 hordóval csökkentenék a világ olajkínálatát, mivel az OPEC-en kívüli országok – például az Egyesült Államok, Brazília, Kanada és Norvégia – termelésének növekedése „nem tudja ellensúlyozni az OPEC-országoktól most várható csökkenést”.

„Így, mivel az olajkereslet nő, és az év hátralévő részében tovább nő, újabb készletfelvásárlásra és az árakra gyakorolt felfelé irányuló nyomásra számítunk” – tette hozzá Bosoni.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.