Innováció

Akár 15 százalékkal is növelheti bevételeit egy napelempark, ha „okos“ technológiát használ

S.Rita | 2023.04.19. 02:00

A megújuló energiaforrások terjedésével egyre több napelempark létesül Magyarországon is, jelenleg is több ezer megawattnyi összkapacitású új naperőmű vár a hálózati csatlakozásra. A növekedés miatt azonban egyre instabilabbá válik az elektromos hálózat, hiszen az időjárásfüggő forrásból nem egyenletesen érkezik az energia. Az optimális és nyereséges működéshez számos fejlesztés szükséges a hálózaton, de a kiegyenlítésben való részvétel is segítheti a nehéz helyzetben lévő naperőműveket. A legújabb „okos“ technológiáknak köszönhetően egyszerre lehetséges az országos villamosenergia-hálózat stabilitásának erősítése és a napelemparkok jövedelmezőségének javítása – állítja a Nano Energies szakértője.

 

Az elmúlt években 3 gigawatt összteljesítményű – ipari méretű, vagyis 50 kW feletti teljesítményű – napenergia hasznosító kapacitás létesült Magyarországon és ugrásra készen várnak az újabb beruházók. A tervezett naperőművi kapacitás azonban túlzott terhelést jelentene a magyar energiahálózat számára annak jelenlegi állapotában. Már a meglévő kapacitás is stabilitási problémákat okoz, különösen a nyári időszakokban, amikor minden napelem egyszerre adna le áramot az országos hálózatba. A kapacitás további bővítéséhez jelentős korszerűsítési beruházások szükségesek, azonban új technológiai megoldásokkal a jelenleg már a hálózatra csatlakozó naperőművek működése is hatékonyabbá tehető és ezzel akár többletbevétel is elérhető.

„A profitabilitás javításához az úgynevezett energia rugalmasság kihasználása vezethet, amely a fogyasztás és termelés folyamatos összehangolását jelenti. Ezt az innovatív technológiát alkalmazó rugalmassági aggregátor szolgáltatók biztosíthatják“ – magyarázza Lukács Tibor, a Nano Energies magyarországi vezetője. A Nano Energies rugalmassági aggregátor szolgáltatása képes úgy szervezni a betáplálást, hogy a naperőművek ne terheljék túl a hálózatot, mégis hozzanak többletbevételt a tulajdonosaiknak. Így akár 15 százalékkal is növelhető megtermelt megawattonként a naperőműből származó bevétel.

Az elmúlt években 3 gigawatt összteljesítményű – ipari méretű, vagyis 50 kW feletti teljesítményű – napenergia hasznosító kapacitás létesült Magyarországon és ugrásra készen várnak az újabb beruházók. (Fotó: Canva)

 

„Rugalmassági aggregátorként képesek vagyunk irányítottan csökkenteni az energialeadást, a hálózat igényeinek megfelelően. A naperőművek így képesek belépni a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások piacára és többletbevételhez juthatnak a hálózat stabilizálásán keresztül. A teljesítmény visszafogása észre sem vehető működés közben, hiszen minden automatikusan, egy okos rendszeren keresztül történik – állítja Lukács Tibor. – A szolgáltatással nem csak az erőművek járnak jól, hanem az országos villamosenergia-hálózat egésze is, amelynek javul a stabilitása.“

A naperőművek tulajdonosai már azért is kapnak kompenzációt, ha készenlétben állnak az erőmű teljesítményének csökkentésére vagy leállítására, ezt hívják rendelkezésre állásnak. Ezt követően további bevételhez jutnak magáért az aktiválásért. A termelés visszafogását célzó, úgynevezett „negatív irányú kiegyenlítő szabályozási szolgáltatásból“ származó nyereség fedezi, sőt általában meg is haladja azt az összeget, amelyet a napelempark az áramtermeléssel keresett volna. A szolgáltatás nem csak a hálózat stabilizálásában és az áramkimaradások megelőzésében segít, lehetőséget ad arra, hogy a hálózati csatlakozás késedelme miatt kiesett bevételekhez minél előbb hozzájusson a naperőmű.

A Nano Energies több áramtermelőt és -fogyasztót egyesít egy közös intelligens rendszerbe, amely így egy virtuális erőműként működik. Az egyes termelők leállítása vagy beindítása perceken belül megtörténik a manuális (mFRR) és az automatizált (aFRR) kiegyenlítő szabályozási szolgáltatás esetében is. A jövőben az akkumulátoros tárolás fejlődésével még hatékonyabb lehet a rugalmassági aggregáció, amely a teljesítmény leállítása vagy csökkentése helyett az akkumulátorokat tölti majd akkor, amikor túlterhelődne a hálózat.

 

A Nano Energies-ről
A Nano Energies cseh energetikai vállalat, amely 2008 óta működik. Leányvállalatain (Nano Green, Digital Energy Services) keresztül hatékonyan és fenntartható módon kereskedik a villamos energiával, nagyobb szabadságot biztosítva a vállalkozásoknak és a hétköznapi felhasználóknak. A vállalat részvényesei Petr Rokůsek, Tomáš Janeček és Petr Zahradník.
  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.