Vállalatok

Gázolaj és földgáz helyett: a Caterpillar jó úton halad a zöldülés felé

Benedek Attila | 2023.04.20. 01:00

A világ egyik legnagyobb építőgép és dízelmotor gyártó vállalatának is muszáj zöldítenie a kínálatát. A gázolaj és földgáz helyett a hidrogén és az áram lesz az új energiaforrás.

 

A Caterpillar és Cat felirat az átlagember számára leginkább bakancsokról, zoknikról, strapabíró mobiltelefonokról és a jellegzetes sárga színű gyerekjátékokról lehet ismerős. Ezek csak a cég nevét használó termékek, a Caterpillar egész másban „utazik”.

Nemrég írtunk a Cummins zöldítési törekvéseiről, ennek a vállalatnak is hasonló kihívásokkal kellett megbirkóznia, mint a Caterpillarnek. Mindkét amerikai cég ugyanis nagy név a dízelmotorok gyártásában. Amelyeket a teherautóktól kezdve az áramfejlesztőkig számtalan helyen használnak.

A Caterpillar dolga egy fokkal nehezebb, mint az inkább a motorjairól ismert Cumminsnak: ugyanis csupa olyan dolgot gyárt, amelynél nagyon nehéz a jól bevált dízelmotort nélkülözni.

Ha ez nem lenne elég, a hazánkban is üzemet működtető Catnél, 109 100-an dolgoznak, ez a munkatársi gárda 2022-ben, 59,4 milliárd dolláros bevételt produkált. Szóval egy elég nagy vállalatról van szó, aminek két fő területről származik a bevétele. Az egyiket az építőiparban, útépítésben és a bányászatban használt gépek jelentik, amihez csatlakoznak a dízelmotoros vonatok is. A másik részleg az energiaszektor, a különféle áramfejlesztők, azaz a generátorok piaca.

A vállalat, hivatalosan 1925 óta viseli a Caterpillar, azaz a hernyó nevet. (Fotó: Caterpillar)

A kezdetek

A történet Benjamin Holttal indul, aki 1890-ben alapította a Holt Manufacturing Companyt. Ez a vállalkozás traktorok készítésével foglalkozott, meglehetősen sikeresen. Ugyanis Holt volt a lánctalpas traktor megálmodója – az első tank készítője innen merítette az ihletet a harci járműhöz.

Az elnevezés egy fotóstól ered, aki fényképezte a hernyótalpas járművet, és közben jött a név ötlete. A vállalat, hivatalosan 1925 óta viseli a Caterpillar, azaz a hernyó nevet.

A hajtásmódok változása jól látható a gépeken. Holt az első időkben gőzmeghajtást használt, itt iszonyú súlyok voltak: akadt olyan gép, amelynél 450 kilogramm jutott egy lóerőre! Ezt követte a benzinmotor megjelenése, amit viszonylag korán felváltott Rudolf Diesel (1858-1913) találmánya. A váltás jól bevált dízelmotorokról nem lesz egyszerű, de akadnak már kész zöld termékek a Cat kínálatában.

 

A dízelmotorok leváltása

Az egyik új irányt a hidrogén jelenti, amely területen közel negyvenéves a Caterpillar tapasztalata. Időközben a Skandináviában népszerű, a kamionokba és a dízel Audikba is bátran tankolható HVO használatát is elérhetővé tették. És más zöld üzemanyagok terén is fejlesztéseket végez/végzett az amerikai vállalat, ilyen például a sűrített földgáz, azaz a CNG.

Az egyik legérdekesebb zöld megoldásukat, a Ballard Power Systemmel közösen hozták létre. A megbízó a Microsoft, aminek a Washington államban lévő adatcentrumát kellett zöldebbé varázsolni 2021-ben. Pontosabban azt az áramforrást, ami a biztonsági tartalékot jelenti. Azaz a korábban fosszilis alapú energiáról kellett a vészhelyzeti generátorokat hidrogénre átállítani. A méretekről és az energiafelhasználás nagyságáról sokat elmond, hogy az adatközpontot 1,5 MW teljesítményű generátor szolgálja ki, ami tiszta hidrogénnel működik.

A Caterpillar kínálatába már bekerült jónéhány áramfejlesztő, ami zöld vagy zöldebb hajtóanyagot használ. Például ott a Cat G3516H típusú generátor, ami 100 százalékban hidrogénnel üzemel. Ennek a teljesítménye 1250 kW, aki nem tud teljesen átváltani a földgázról hidrogénre, annak nagy segítség a 25 százalékot meghaladó hidrogén és földgáz keveréket tartalmazó hajtóanyag. Ezzel a módszerrel komolyat lehet lendíteni a fenntarthatóságon és a megrendelő széndioxid-kibocsátásán.

A gázolaj és földgáz helyett a hidrogén és az áram lesz az új energiaforrás. (Fotó: Caterpillar)

Csendes munkavégzés

A következő hajtóanyagváltás bejelentése 2022 októberében történt, a Bauma kiállításon. A világ egyik legnagyobb építő és munkagép rendezvényén lepleztek le négy elektromos prototípust, amelyekből kettő nemsokára kapható lesz. Ebből kettő gumikerekes homlokrakodó, a másik kettő pedig lánctalpas markoló. Az újdonságoknál teljesen „elengedték” a hagyományos dízelmotorokat, és elektromos hajtást használnak.

Viszonyításképpen a Tesla Model 3, 54 és 82 kWh-ás akkucsomagokkal kerül forgalomba. A Cat 320 lánctalpas markoló, a 320 kWh-ás akkujával, nyolc órát tud dolgozni, a kisebb Cat 906 – a 64 kW-ás áramtárolóval – pedig hat órát.

Arról még nincsenek adatok, hogy ez milyen hőmérsékleten, milyen munkákat jelent. Az éjszakai pihenő alatt, pedig többféle módon is lehet tölteni a gépeket.

 

Kiemelt kép forrása: Caterpillar

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.