Trading

Európában Norvégia nyersolaját fogyasztja, miközben az orosz Ural kelet felé tart

S.Rita | 2023.04.21. 01:00

A Refinitiv Eikon adatai és a kereskedők szerint a norvég Johan Sverdrup nyersolaj az egyértelmű győztes az európai finomítókban az orosz olaj helyettesítéséért folytatott versenyben. A Johan Sverdrup 2019-ben került forgalomba, így az orosz Uralhoz képest relatív újoncnak számít.

 

Kezdetben főként Ázsiába értékesítették, de az orosz tengeri olajimportra decemberben bevezetett uniós tilalom megnyitotta az európai piacot, ahol a közepesen savanyú minőségű kőolaj elsődleges alapanyaggá vált olyan országok finomítói számára, mint Németország, Lengyelország és Finnország – írja a Reuters.

Most az oroszoknak kell fizetniük a hosszabb ázsiai utakért, ahol India és Kína továbbra is vásárol, miközben a Johan Sverdrup az egyik legkeresettebb nyersolaj lett Északnyugat-Európában. A Johan Sverdrup és az Ural mindkettő közepesen savanyú, magas dízelhozamú fajta, a norvég minősége nagyon közel áll orosz versenytársa minőségéhez, és alacsonyabb a kéntartalma.

Az európai finomítók a világ minden tájáról sokféle minőségű nyersolajat importálnak, beleértve például a Kazahsztánból, Azerbajdzsánból és Afrikából származó édes nyersolajat, amelyből naftát és benzint állítanak elő.

„A Johan Sverdrup kulcsfontosságú elemmé vált az európai olajiparban, és gyakorlatilag felváltotta az Uralt, mint a közepesen savanyú minőségű referenciát” – mondta Katona Viktor, a Kpler vezető nyersolaj-elemzője.

Lengyelország Johan Sverdrup importja a gdanski kikötőn keresztül márciusban több mint 8 millió hordós rekordra ugrott, a Refinitiv Eikon adatai szerint. Lengyelország februárban leállította az orosz olaj fogadását, mivel a PKN Orlen, a legnagyobb finomító megszüntette a Tatnefttel kötött egyetlen fennmaradó szállítási szerződését. A PKN Orlen litvániai Mazeikiu finomítója szintén növeli a Johan Sverdrup beszerzéseit, ebben a hónapban legalább két szállítmányt vett át összesen mintegy 1,2 millió hordónyi mennyiségben. A Refinitiv Eikon adatai szerint Finnország havi olajimportjának legalább a felét ez a fajta adja.

A kereslet támogatta a Johan Sverdrup árkülönbözetét a fedélzeten szabadon szállított (FOB) alapon, amely röviddel az EU tengeri Uralra vonatkozó embargója után megerősödött, és februárban egy időre a Brenthez képest prémiumra emelkedett – mondták a kereskedők.

 

Helycserés támadás

A norvég Equinor  jelenleg 720 000 hordó/nap (bpd) Johan Sverdrup kőolajat tud termelni, de közölte, hogy megvizsgálja a termelés 755 000 bpd-re történő növelésének lehetőségét.

Miközben Európa fokozza a vásárlást, az Ázsiába irányuló Johan Sverdrup-szállítások jelentősen visszaestek. A Refinitiv Eikon adatai szerint 2021-ben az ázsiai kereslet meghaladta a 100 millió hordót, míg idén eddig mindössze 2 millió hordót szállítottak. Az Ural nyersolaj Ázsiában veszi át a helyét, az eladások 2022-ben 10-szeresére, idén pedig még tovább nőnek. Az Ural ázsiai eladásai már most elérik a tavalyi mennyiség felét, ami 2023-ban rekordszállításokra utal – derült ki az adatokból.

Az orosz nyersolaj egy része még Európába is eljut. Bulgária uniós mentességet kapott az Ural nyersolaj további behozatalára, míg Szlovákia, Magyarország és Csehország továbbra is a Barátság kőolajvezetéken keresztül importál.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.