Innováció

Mérföldkő: 403 másodpercig termelt korlátlan energiát a kínai mesterséges Nap

S.Rita | 2023.04.21. 02:00

A kínai „mesterséges nap” április 12-én este világrekordot állított fel azzal, hogy közel hét percen át rendkívül forró, erősen zárt plazmát termelt és tartott fenn.

 

A kelet-kínai Hefei városában található kísérleti fejlett szupravezető tokamak (Experimental Advanced Superconducting Tokamak. rövidítve: EAST) 403 másodpercig termelt és tartott fenn plazmát, megdöntve ezzel a korábbi, 2017-es 101 másodperces rekordot, és újabb kulcsfontosságú lépést tett a nagy hatékonyságú, alacsony költségű termonukleáris fúziós reaktorok építése felé – írja a South China Morning Post.

„Ennek az új áttörésnek a fő jelentősége a „nagy zártságú üzemmódban” rejlik, amelynek során a plazma hőmérséklete és sűrűsége jelentősen megnő” – mondta Song Yuntao, az EAST-et építő Kínai Tudományos Akadémia Plazmafizikai Intézetének igazgatója. A Hszinhua állami hírügynökség idézte Songot, aki szerint a munka szilárd alapot teremtett a fúziós reaktorok műszaki és gazdasági megvalósíthatóságának javításához.

A magfúzió – ugyanaz a folyamat, amelynek révén Napunk fényt és hőt termel – biztonságos, tiszta és szinte korlátlan energiaforrásnak számít. A tudósok évtizedek óta dolgoznak a „mesterséges napok” kifejlesztésén úgy, hogy a hidrogénatomokat 100 millió Celsius-fok fölé hevítik, és elég hosszú időre bezárják őket, hogy nehezebb atomokká egyesülhessenek, és eközben hatalmas energiát szabadítsanak fel.

Az EAST, amely 2006-ban kezdte meg működését, az egyik legígéretesebb utat jelenti a szabályozott magfúzió felé. A kutatók több mint 120 000 kísérletet hajtottak végre, hogy elérje ezt a mérföldkövet.

„A rekord nagy előrelépés a csapatunk számára az alapvető fizikai kutatások, a fúziós mérnöki munka, valamint a projekt üzemeltetése és karbantartása terén is” – mondta Song. Hozzátette, hogy csapata egy teljes héten át éjjel-nappal dolgozott a rekordot jelentő művelet eléréséért.

Az EAST a világ első szupravezető tokamakja – egy olyan gép, amely erős mágneses mezők segítségével szuperforró plazmát zár be egy fánk alakú térbe, és idővel egyesülésre kényszeríti azt. A legmodernebb technológiát és több millió alkatrészt használ, hogy úgy működjön, mint egy „mini nap”.

Az EAST több rekordot is elért már, többek között azt, hogy 2021-ben közel 70 millió Celsius-fokos plazmát tartott közel 18 percig a szerdai kísérletben használttól eltérő üzemmódban.

Kína tagja a ITER-nek is, a világ legnagyobb fúziós reaktorának, amely jelenleg Franciaországban épül. Az ország befejezte a következő generációs mesterséges napjának, a China Fusion Engineering Test Reactor (CFETR) nevű reaktornak a tervezését, amely a Hszinhua szerint a világ első fúziós demonstrációs reaktora kíván lenni. Ha 2035 körül elkészül, a CFETR hatalmas mennyiségű hőt fog termelni, akár 2 gigawatt csúcsteljesítménnyel.

 

Kiemelt kép forrása: EAST

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.