Vállalatok

Dübörög a hazai tetőcserépgyártás: kiemelkedően sikeres évet zárt a Terrán

Csongor Takács | 2023.04.22. 01:00

Öt év alatt megháromszorozta árbevételét a több mint százéves hazai tetőcserépgyártó, melyből a Terrán 33 milliárd forintos nettó árbevételének kétharmada a hazai piacon termelődött. A KSH adatai szerint a tavalyi évben az építőipari termelés összességében 3,0%-kal bővült hazánkban, ezen belül az épületek építésének volumene 6,3%-kal nőtt, így a tetőcserépgyártás sem panaszkodott. Az NRGreportnak Tóth Szabolcs, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. regionális marketing igazgatója adott interjút.

 

A tavalyi kiemelkedően sikeres esztendőt a Terrán a pozitív gazdasági mutatók mellett a körülményekre való gyors reagálással, a rugalmassággal és a stabil ellátásbiztonsággal jellemezte. Annak is örültek, hogy a tavalyi évben Németország egyik nagy tetőfedőanyag-gyártójával hosszú távú együttműködésre léptek.

 

Azt írták nemrég a közleményükben, hogy egyre fontosabb lett a termékeik energetikai korszerűsítése. Mennyiben váltotta be a reményeket és hozta a terveket a Terrán Generon napelemes tetőcserép? Van már értelmezhető méretű piaca?

A Generon napelemes tetőcserép a több mint 230.000 db beépített modullal már bizonyított hazai terepen, és nem titok, hogy idén további fejlesztés is várható a szolárpanellel kapcsolatban. Ez 3.174 kWp összteljesítményt jelent, de a Generon már hosszú ideje stabil, folyamatosan bővülő felhasználói bázissal is rendelkezik.

2022 márciusában megkezdtük az értékesítést a horvát és román piacokon is, emellett idén Németországban és Nagy-Britanniában is megjelentünk.

 

Mennyivel drágább egy ilyen megoldás és arányaiban a vevők hány százaléka vág bele? Tapasztalható az egyértelmű növekedés?

Ha újépítésű házról – és vele együtt tetőről – van szó, a Generon többletköltsége az összberuházáshoz képest 1% alatti. Ha pedig felújításról beszélünk, akkor sincs 10% felett. Természetesen az sem mellékes, hogy egy ilyen beruházás nagyban növeli az ingatlan értékét. Későbbi házeladás esetén a Generon értéke realizálható módon beépíthető az eladási árba, és versenyelőnyt biztosít az ingatlanpiacon más házakkal szemben.

Tóth Szabolcs, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. regionális marketing igazgatója. (Fotó: Terrán)

Csak Németország a célpont a nemzetközi terjeszkedésben?

A Nelskamp GmbH-val, Németország egyik vezető, nagy tapasztalattal bíró tetőfedőanyag-gyártójával való együttműködésünk valóban fontos mérföldkő volt számunkra. Hasonlóan a Terránhoz, a Nelskamp is családi tulajdonban lévő vállalat, így jól tudunk együtt dolgozni, mivel ők is családi vállalkozásból nőtték ki magukat, így hasonló értékrendszer alapján működnek. Mivel ezáltal a Generon termékünk a partnercég termék-portfóliójának részévé vált, most már a német vásárlók igényeit is ki tudjuk szolgálni.

Az idei évben Németország mellett együttműködések indultak Nagy-Britanniában is, szintén elsősorban Generon termékünk vonatkozásában. De a délszláv piacaink továbbfejlesztése is kulcsfontosságú lesz 2023-ban a hazai gyártási feladatok hatékonyságának megőrzésében.

 

Saját üzemeiken sikerült a fenntarthatósági szempontokat érvényesíteni és a vevők felé jó példát mutatni?

A több mint 100 éves Terrán felelősségvállalása a zöldítésre is kiterjed, amelynek érdekében számos megoldást alkalmaz. A különböző tetőfedő anyagokat – gyártási folyamatok alapján – összehasonlítva a betoncserép az egyik legkedvezőbb energiafelhasználás és környezetterhelés szempontjából, így a cég már az első lépésektől kezdve hozzájárul ahhoz, hogy termékeik előállítása kevésbé legyen káros a környezetünkre nézve.

2022-ben több energetikai célú fejlesztést, tervet indított el a cég, úgy mint például a bólyi városi termálvíz használata a technológiai, üzemi fűtési hőigény biztosítására, kiváltva ezzel a fűtés célú gázfogyasztókat.

Bólyban, Pécsen és Kunszentmiklóson napelem kiserőművek installálását kezdtük meg, amellyel csökkenthetjük a gyártási villamosenergia-vételezést. A fejlesztések körébe tartozik továbbá Bólyon és Kunszentmiklóson a háztartási méretű napelemek telepítése, amivel az irodák villamosenergia-ellátását oldjuk meg. Emellett valamennyi telephelyen zajlik a fűtési, hűtési gépeink felülvizsgálata és korszerűsítése, ezen rendszerek vezérlésének átalakítása a költséghatékony működés érdekében, mind az irodai, mind a gyártási funkciók esetében. Az anyagmozgatáshoz elektromos targoncákat is használunk.

 

A Terrán tavaly 94 millió darab tetőcserepet gyártott. A cég munkavállalói számát is növelte, közel 8 százalékos létszámbővítés történt 2022-ben. A sikeres tavalyi év ellenére a Terrán — a többi építőanyag-ipar piaci szereplőhöz hasonlóan – kihívásokkal teli 2023-as évre számít, de a piaci bizonytalanságok ellenére is igyekszik a három hazai és két külföldi gyárával kiszolgálni az itthoni és külföldi piaci igényeket egyaránt.

TÁMOGATOTT TARTALOM

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.