Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Jön a 25 ezer dolláros elektromos autó, ami nagy hatással lehet az autópiacra

S.Rita | 2023.04.23. 01:00

A Tesla azt állítja, hogy a következő modelljeinél 50%-kal csökkenti a gyártási költségeket. Emellett a VW és a Fisker olyan új elektromos járműveket dob piacra, amelyek 30%-kal vagy még inkább az átlagos amerikai újautó-árak alatt vannak. Az elemzők szerint a járművek kényelmesek, de kissé fapadosak lesznek.

 

Igen nagy jelentőséggel bír az a munka, amelyet az autógyárak végeznek az elektromos járművek technológiájának – és az új gyártási folyamatoknak – a tökéletesítése érdekében. Ez rengeteg újonnan bejelentett és hamarosan megjelenő modellt eredményez, amelyek az elektromos járműveket sokkal olcsóbbá és szélesebb körben elterjedtebbé teszik majd – írja a CNBC.

A Tesla új közleménye szerint jövőre érkezik következő új generációs autójuk, ami várhatóan 25 ezer és 30 ezer dollár, vagyis 8,5 és 10 millió forint közti áron lesz kapható. Az elektromos járművek tömegpiaci megjelenése igazi mérföldkő lesz, mind környezetvédelmi, gazdasági, és mind politikai szempontból. Ezt elősegíti Biden elnök politikája, ami erősen próbálja az autópiacot átalakítani az elektromos meghajtású autók javára.

Jóval a 48 ezer dolláros amerikai átlagár alatti árszint elérése – amely a Kelley Blue Book szerint az elmúlt három évben 30%-kal emelkedett – felülírja azt a tévhitet, hogy az elektromos járművek a gazdagok kiváltságai. Ha az új modellek elterjednek, akkor az elektromos autókat elterjedt fogyasztói árucikké teszik majd, ezzel együtt a Tesla, a Ford és a General Motors teljesen mainstream autógyártókká válnak.

„Ahhoz, hogy a Tesla a tömegpiacra kerüljön, egy olcsóbb autóval kell előállniuk” – mondta Dan Ives, a Wedbush elemzője, aki szerint a Tesla új változata egy kompakt luxusautó lesz, hasonlóan az Audi A3-as benzinmotoros autóhoz, amelynek alapmodellje 35 400 dollárról indul.

A Tesla legalacsonyabb árú modellje ma a Model 3, amelynek alapára 41 990 dollár (14,4 millió forint). Jelenleg három olyan elektormos modell van, amelynek alapára 30 ezer dollár alatt van: a Chevy Bolt, a Bolt EUV és a Nissan Leaf.

Az elektromos járművek tömegpiaci megjelenése igazi mérföldkő lesz. (Fotó: Canva)

Eljött a „fapados” modellek ideje

Az elkövetkező időszakban 60 új, alacsonyabb árú elektromos modell várható. A Volkswagen március 15-én jelentette be a 25 ezer euró (9,4 millió forint) alatti ID.2 modellt az európai piacra. A Fisker startup jövőre tervezi a 29 900 dolláros (10 millió forintos) PEAR crossover piacra dobását az Egyesült Államokban, a GM pedig őszre tervezi a 30 ezer dollár (10 millió forint) alatti Chevrolet Equinox elektromos terepjáró szállítását.

Dan Ives szerint a legtöbbjük a kompakt szedánok piacán fog versenyezni, amely öt év alatt globálisan elérheti a 10 millió darabot, még akkor is, ha az autógyártók egyébként a kisebb autókat háttérbe szorítják, hogy a SUV-kra koncentráljanak.

A kedvező árú elektromos járművek térnyerése számos kérdést vet fel az autógyártók számára, többek között azt, hogy hol érik el a gyártósorokon a rövid távú költségmegtakarítást. Az sem mindegy, hogy milyen gyorsan kell lépniük, ezzel előnyt szerezve a piacra belépő riválisokkal szemben. Eldöntetlen az is, hogy a kizárólag elektromos járműveket gyártó Tesla és Fisker által alkalmazott költségmegtakarítási technikák átterjednek-e a drágább járművekre, ami végül csökkentheti a fogyasztói áraikat.

„Gondoljunk a Toyota benzinmotoros Corollájára és más belépőszintű járművekre. Semmi baj nincs azzal, ha első autónak egy alapszintű járművet választunk. Ésszerű elvárás az alacsonyabb felszereltségi szint” – mondta Stephanie Brinley, az S&PGlobal Mobility kutatási igazgatója.

Az elemzők nem várják, hogy egy olyan jármű, mint a Fisker PEAR – a Personal Electric Automotive Revolution rövidítése – felvegye a versenyt egy olyan nagyobb SUV-val, mint a Ford benzinmotoros Explorer. Ehelyett a PEAR inkább a Honda CRV vagy a Toyota RAV4 kisebb változatára hasonlíthat. A Tesla új modellje pedig a Toyota Corolla és a Honda Civic „elektromos testvére” lehet majd a kategóriában.

 

Fogyasztói elvárások

A szakértők szerint a fogyasztók valószínűleg ragaszkodni fognak ahhoz, hogy még az olcsóbb elektromos járművek is megtartsák az olyan népszerű biztonsági funkciókat, mint a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer. Ugyanakkor elfogadhatják a rövidebb hatótávolságot az alacsonyabb költségekért cserébe, hiszen a PEAR-t második autóként használják főként.

„Nem biztos, hogy szükség van egy hatalmas, drága akkumulátorra, ha csak városi autóként használják a fogyasztók modellünket. Ezért ott néhány különböző variációt fogunk kínálni” – Henrik Fisker, a Fisker vezérigazgatója.

Az elemzések alapján a piacvezető Tesla számára a Model 3 standard modell 42 ezer dolláros (14,4 millió forintos) listaáráról való költségcsökkentés kulcsa egy teljesen újragondolt gyár, és sokkal nagyobb léptékű akkumulátortechnológiai fejlesztés. Az akkumulátorok költségeit még 30-50 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy megvalósulhassanak ezek a projektek.

A Tesla azt állítja, hogy a következő modelljeinél 50%-kal csökkenti a gyártási költségeket. (Fotó: Canva)

Mit tervez a Tesla?

A Tesla március 1-jén azt ígérte befektetőinek, hogy a vállalat további 50%-kal csökkenti majd a már most is alacsony fajlagos gyártási költségeket. Bár Elon Musk sokszor tesz meggondolatlanul ígéreteket, a számok szerint ez a mértékű költséghatékonyság már egyszer sikerült, amikor a prémium árú Model S és Model X járművekről a Model 3 és a Model Y termékcsaládra váltott.

Az egyik újításuk a járművek lapos akkumulátorának használata egyszerre padlózatként. Ezzel a megoldással más sorrendben kell majd összeszerelniük az autókat, kihagyva olyan lépéseket, mint például az ajtók eltávolítása a festés után, hogy a munkások felszerelhessék az üléseket és más belső alkatrészeket.

Tovább csökkentik a költségeket azzal, hogy ők maguk tervezik majd akkumulátoraikat, a gyártási berendezésekkel és a szoftverekkel együtt. A Tesla kiemelte, hogy általános erőfeszítéseinek köszönhetően az autó villanymotorját is magában foglaló hajtásegységek ára 1000 dollárra (340 ezer forintra) csökkent.

Míg a Tesla azt reméli, hogy a belépő szintű autó megszilárdítja szerepét olyan autógyártóként, amely a piac minden szegmensét ki tudja szolgálni, addig az autógyártók évek óta csökkentik jelenlétüket a piac kevésbé jövedelmező alsó szegmensében, és inkább a nagyobb haszonkulccsal rendelkező, nagyobb járművekre koncentrálnak.

A cégek reményei szerint az alsó kategóriás elektromos autók alacsony nyereségére az lesz a megoldás, hogy extrákkal szerelik fel őket, ahogyan a középáras személygépkocsikat és teherautókat is. A Tesla esetében ez jelentheti az akkumulátorok frissítését és a szolgáltatások előfizetését, vagy akár egy olyan változatot, amely lehetővé teszi a sofőrök számára, hogy a járművet autonóm fuvarmegosztásra használják, miközben a tulajdonos otthon marad.

Emellett az autógyártók egyszerűen megpróbálhatják eladni a kisebb elektromos autók vásárlóinak a bőrüléseket, a nagyobb teljesítményű akkumulátorokat és a prémium sztereó készülékeket. Ilyen alapon egyes Civic-vásárlók több mint 43 ezer dollárt (14,7 millió forintot) fizetnek a sportosabb Type R változatért, vagy amely miatt egyes Model 3-asok akár 79 ezer dollárba (27 millió forintba) is kerülhetnek.

„Mindenki azt figyeli, hogy merre tart a Tesla. Ez fogja diktálni az árképzést és a piaci versenyt” – mondta Dan Ives elemző.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.