Trading

Németország, Lengyelország és más országok új szankciókat sürgetnek az orosz atomenergiával szemben

Devenyi Dalma | 2023.04.24. 02:00

Németország, Lengyelország és néhány más uniós ország szankciókat sürget az orosz atomenergiával szemben, miközben a blokk új módszereket keres a Kreml bevételeinek megkárosítására Moszkva ukrajnai inváziója közepette.

 

A 27 európai ország szankciókat vezetett be az orosz tengeri olajra és szénre, és jelentősen csökkentette a Moszkvától vásárolt földgáz mennyiségét az Ukrajnával vívott háború nyomán. Egyes nemzetek azonban úgy vélik, hogy ideje többet tenni.

 

Az orosz nukleáris export értéke 2022 februárja óta nem csökkent, sőt

„Az egész EU-ban továbbra is függetlenné kell tennünk magunkat Oroszországtól. Az atomenergia-ágazat még mindig kiemelkedő. Nem igazolható, hogy ez a terület még mindig előnyben részesül. A nukleáris technológia rendkívül érzékeny terület, és Oroszországot ezen belül már nem lehet megbízható partnernek tekinteni” – mondta Robert Habeck német gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter a hétvégén.

A CNBC által látott dokumentumban Lengyelország és a balti államok a polgári atomenergetikai tevékenységekre vonatkozó szankciókat, valamint az Oroszországból származó gyémántimport, az orosz állami cégeknek nyújtott információs és kommunikációs technológiai szolgáltatások, valamint a Barátság kőolajvezetéken történő olajimport tilalmát is követelték.

Ezek az államok igyekeznek fokozni a nyomást az Európai Bizottságra – az EU végrehajtó szervére, amely a különböző uniós kormányok jóváhagyására kidolgozza a szankciójavaslatokat.

„2022 márciusa és decembere között Oroszország valamivel több mint 1 milliárd dollár értékben exportált a nukleáris energiaágazat szempontjából releváns anyagokat és technológiát” – áll a Royal United Services Institute, egy agytröszt februári jelentésében.

„Ez a kereskedelem magában foglalta a NATO és az EU tagjainak szánt exportot is. Valójában az orosz nukleáris vonatkozású export értéke 2022 februárja óta nemhogy nem csökkent, hanem a szerző által vizsgált adatok szerint talán még bővül is, mivel egy maroknyi hűséges vásárló még mindig szívesen üzletel az orosz nukleáris szektorral” – állt ugyanebben a jelentésben.

Az Eurostat európai statisztikai hivatal által 2021-ben – az ukrajnai orosz inváziót megelőző évben – közzétett adatok szerint Moszkva volt a harmadik legnagyobb uránszállító az EU-ban.

 

A 11. csomag előkészítése folyamatban van

Ukrán tisztviselők, valamint környezetvédelmi csoportok korábban bírálták, hogy az Európai Unió eddig nem korlátozta a Kreml nukleáris bevételeinek mértékét. Az EU az ukrajnai invázió óta eltelt 14 hónap alatt 10 szankciócsomagot vetett ki Oroszországra, és jelenleg újabb intézkedéscsomagot készítenek elő.

Arra a kérdésre, hogy az Oroszországot célzó újabb intézkedéscsomagban szerepel-e az atomenergia, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy az intézmény nem kommentálja a folyamatban lévő bizalmas megbeszéléseket.

„A 11. csomag előkészítése folyamatban van” – mondta a szóvivő -, „ahhoz, hogy minden készen álljon, idő kell”.

A vita mindig bonyolult az uniós blokk számára, ahol az Oroszországgal szembeni bármilyen szankcióhoz egyhangú döntésre van szükség. Magyarországnak és Bulgáriának több időre és meggyőzésre volt szüksége a korábbi tárgyalások során, ami bizonytalanságba burkolta az egész folyamatot.

Az ügy bonyolultságát tovább emeli, hogy Magyarország augusztusban bejelentette, hogy két új atomreaktort építtetne az orosz állami Roszatom céggel.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.