Szabályozás

Drágulás jöhet? Az EP jóváhagyja az uniós termékek erdőirtásmentességét biztosító törvényt

S.Rita | 2023.04.25. 01:00

Az Európai Parlament április 19-én megszavazta, hogy az uniós piacon forgalmazott termékek nagy része erdőirtásmentes legyen, ami hatalmas előrelépés a környezetpusztítás elleni küzdelemben. A vállalatoknak 2021-es gyártástól kezdődően bizonyítaniuk kell, hogy az általuk forgalmazott termékeknek nincs közük az erdőirtáshoz – mind Európában, mind világszerte.

 

A listán szerepel a pálmaolaj, a kávé, a szója, a fa, a szarvasmarha, a kakaó, a gumi, a faszén és a nyomtatott papír, valamint az ezekből származó termékek, például a marhahús, a bútor vagy a csokoládé. Christophe Hansen, az új törvény vezető európai parlamenti képviselője egy interjúban elmondta, hogy az új szabályok jelentős eredményt jelentenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

„Évente mintegy 10 millió hektárnyi erdőt veszítünk el világszerte, és ez az eszköz meg fogja állítani ezt, legalábbis a mi részünket az erdőirtásban való bűnrészességben, mert a polcainkon jelenleg csokoládé, kávé és szójatermékek és hasonlók vannak, amelyek masszívan hozzájárulnak az erdőpusztuláshoz – ennek a 10 milliónak mintegy 10%-át okozzák évente” – mondta a luxemburgi képviselő az Euronewsnak.

„Olyan 2020. december 31. után gyártott termék már nem kerülhet be az európai belső piacra, amelyet az erdőirtott helyszíneken állítanak elő. Úgy gondolom tehát, hogy ez egy nagy lépés az éghajlatváltozás és egyben a biológiai sokféleség globális csökkenése elleni küzdelemben.”

A vállalatoknak 2021-es gyártástól kezdődően bizonyítaniuk kell, hogy az általuk forgalmazott termékeknek nincs közük az erdőirtáshoz. (Fotó: Canva)

Vannak még lyukak

Számos termék azonban nem szerepel a listán, ami Hansen szerint a jövőben változhat.

„A Parlament részéről egyre több és több ambíciót szorgalmaztunk. Szerettük volna kiterjeszteni a területi hatályt más erdős területekre is. Ez nem sikerült, de van egy felülvizsgálati záradékunk egy év múlva, hogy végül ezt is felvegyük. Másodszor, van egy felülvizsgálati záradékunk két év múlva, amely szerint további termékeket is bevonhatunk, mint a kukoricát, de az etanolt is, például a cukornádból előállított bioetanolt” – mondta.

„Ezek a termékek tehát a radarunkon vannak, és az Európai Bizottságnak értékelnie kell őket. Van értelme bevonni őket. Úgy gondolom, hogy olyan szabályozásra van szükségünk, amely első körben alkalmazható, majd idővel megerősíthetjük, ha már működik.”

 

Milyen hatása lesz az intézkedésnek?

A vállalatoknak információkat kell majd szolgáltatniuk az illetékes uniós hatóságoknak, például földrajzi koordinátákat, amelyek alapján a területről készült műholdfelvételek alapján értékelni lehet az esetleges erdőpusztulást vagy erdőirtást.

Ha nem tartják be a szabályokat, a vállalkozások pénzbírsággal sújthatók.

A kritikusok szerint az új intézkedések drágítani fogják az áruk árát, de Marie Toussaint, a zöldek európai parlamenti képviselője szerint ez az áremelkedés csak rövid távon jelentkezne.

„Valójában azt próbáljuk elérni, hogy egy gazdaságot egy másik gazdasági modell felé tereljünk – egy olyan gazdaságot, ahol tönkretesszük a bolygót, és ahol rengeteg ember életfeltételeit is tönkretesszük; egy olyan gazdaság felé, ahol tiszteljük a természetet és az embereket” – mondta Toussaint az Euronewsnak.

„És ennek persze lehet egy olyan ára, amely kezdetben érezhető a fogyasztókon, de nagyon rövid időn belül ez megváltoztatná a gazdaság szerkezetét, és akkor az ár nem lenne olyan magas az emberek számára. Ez csak valahogy egy átmenet lenne, egy váltás egy másik modell felé.”

Az őslakosok jogainak védelme egy másik követelmény az uniós piacra kerülő termékekkel szemben. A szabályok hatályba lépését követően a vállalkozásoknak és a kereskedőknek 18 hónap áll majd rendelkezésükre, hogy végrehajtsák azokat, a kisebb cégeknek ennél hosszabb időt adnak.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.