Fenntarthatóság

Fókuszban a geotermikus energia az első Budapest Geothermal Energy Summit-on

Devenyi Dalma | 2023.04.25. 13:27

2023. június 5-én első alkalommal rendezik meg a Budapest Geothermal Energy Summit-ot, melynek célja a közép-kelet-európai régió geotermikus energiában rejlő lehetőségeinek bemutatása. A rendezvényt Lantos Csaba, energiaügyi miniszter nyitja meg.

A klímaváltozás és az energiaválság nyomán felértékelődtek az alacsony, illetve zéró kibocsátású energiaforrások. Ide tartozik a geotermikus energia is, amely kulcsfontosságú lehet az energiaátmenet és a hosszútávú energiabiztonság megteremtésében.

Magyarország és a Pannon-medence különösen kedvező geotermikus adottságokkal rendelkezik. Hazánkban a geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásával az évtized végére – a legkonzervatívabb becslések szerint is – akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával tudjuk csökkenteni az ország energiaimportból fakadó kitettségét.

Ennek a lehetőségnek a kihasználása azonban nem magától értetődő, valamennyi szereplőnek össze kell fognia és együtt kell működnie a geotermikus lehetőségek kihasználása érdekében. Ezt felismerve Magyarország – és a régióban számos más kormány – olyan intézkedéseket hozott, melyek célja a támogató állami szabályozás és a kiszámítható beruházói környezet megteremtése.

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Geothermal Energy Summit ehhez kíván hozzájárulni, azzal, hogy platformot biztosít az iparági együttműködés megerősítéséhez, a különböző szegmensekben érdekelt szereplők összekapcsolásához, valamint a nemzetközi együttműködés elősegítéséhez.

A magyar kormány tavaly októberben döntött úgy, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését. A kormány intézkedéseiről és stratégiai célkitűzéseiről Lantos Csaba, energiaügyi miniszter fog beszámolni, aki a Budapest Geothermal Energy Summit nyitóbeszédét tartja.

A geotermikus energia egész Európa energia ellátásában fontos szerepet kaphat, ugyanis tiszta, lokális és megfizethető energiaforrásként szolgál. A Budapest Geothermal Energy Summit előadója lesz többek között Miklos Antics, az Európai Geotermikus Energia Tanács (European Geothermal Energy Council – EGEC) elnöke, aki bemutatja, hogy miként segítheti a geotermikus energia a REPowerEU tervben előirányzott célkitűzéseket és az energiafüggetlenedést.

Sokoldalú felhasználhatósága révén a geotermikus energia számos szektort érint, a villamosenergia termelés mellett, az ipar, a távfűtés – hűtés, agrár- és élelmiszeripar fejlesztéshez is lehetőséget biztosít. A Budapest Geothermal Energy Summit célja, hogy a különböző területeken megvalósult vagy tervezett jógyakorlatok bemutatásával segítse a közös gondolkodást és a technológiával kapcsolatos kérdések megválaszolását.

A konferencia előadója lesz többek között Mátrai Károly, az MVM vezérigazgatója, aki bemutatja a legnagyobb magyar energiavállalat geotermikus energiával kapcsolatos terveit. A piac előtt álló lehetőségekről és kihívásokról Zaránd Miklós, a Deloitte energetikai tanácsadás üzletágáért felelős partnere fog beszélni.

A Budapest Geothermal Energy Summit előadója lesz továbbá Eirikur Bragason, az Arctic Green Energy műveleti igazgatója és Molnár Gábor, a Mannvit Kft. ügyvezető igazgatója akik a geotermikus energiát nagy sikerrel hasznosító Izland példáján keresztül mutatják be a technológiában rejlő lehetőségeket.

A konferencián jelen lesznek a szektor legfontosabb vállalatainak vezetői, magas rangú kormányzati tisztviselők, európai és nemzetközi szakmai szervezetek vezetői, önkormányzatok, pénzügyi- és tanácsadó vállalatok felső vezetői, szabályozó hatóságok képviselői, valamint a kutatóhálózatok, akadémia képviselői.

Ne maradjon le a június 5-i Budapest Geothermal Energy Summit-ról! Csatlakozzon az elsők között a geotermikus energia forradalomhoz és legyen részese a változásnak.

A konferenciát a budapesti Marriott Hotel-ben rendezik meg. További információkért keresse fel az esemény weboldalát.

fotó: Budapest Geothermal Energy Summit

Az NRGreport a Budapest Geothermal Energy Summit médiapartnere.
  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.