Trading

Közös egyetértési nyilatkozat a regionális földgázszállítási rendszerüzemeltetők közös kezdeményezésének támogatására

NRGreport | 2023.04.26. 01:00

Bulgária, Románia, Magyarország és Szlovákia miniszterei, valamint Azerbajdzsán minisztere április 25-én Szófiában közös egyetértési nyilatkozatot (Memorandum of Understanding) írtak alá az érintett földgázszállítási rendszerüzemeltetők közötti együttműködés ösztönzéséről az ellátási útvonalak diverzifikálása érdekében, amely további Azerbajdzsánból érkező földgáz EU-ba történő szállítását segítheti. Az eseményen az Európai Bizottság is jelen volt.

 

A MoU támogatja a Solidarity Ring (Szolidaritási Gyűrű) elnevezésű szállítási folyosó megvalósítását, amelyet a Bulgartransgaz, a Transgaz, az FGSZ és az Eustream közösen indítottak annak érdekében, hogy további földgázszállítási kapacitásokat kínáljanak fel az érintett földgázszállítási rendszerüzemeltetők gázszállítási rendszerein.

A határokon átívelő kezdeményezés rövid időn belül és a meglévő infrastruktúra fokozatos kapacitásbővítésével akár évi 5-9,5 milliárd m3 gázt is szállíthatna Azerbajdzsánból Kelet-, Közép- és Nyugat-Európába Bulgárián, Románián, Magyarországon és Szlovákián keresztül. A kezdeményezés, amely a szükséges uniós pénzügyi támogatással 2026 év végére valósulhat meg, teljes becsült beruházási költsége ~730 millió EUR.

 

A határokon átívelő kezdeményezés rövid időn belül és a meglévő infrastruktúra fokozatos kapacitásbővítésével akár évi 5-9,5 milliárd m3 gázt is szállíthatna Azerbajdzsánból. (Fotó: Canva)

A közös kezdeményezést – amely összhangban van az EU energetikai prioritásaival, mint például a REPowerEU tervvel és az EU-Azerbajdzsán stratégiai együttműködési megállapodással – a négy földgázszállítási rendszerüzemeltető 2022 szeptemberében mutatta be az Európai Bizottságnak, amelyet az Európai Bizottság elnöke és az Energiaügyi Főigazgatóság megvizsgált és támogatott.

A 2023. április 19-én Central and South Eastern Europe energy connectivity (CESEC) uniós egyeztetésen az érintett gázszállítási rendszerüzemeltetők részletesen bemutatták a kezdeményezést a Bizottságnak, amely üdvözölte a rendszerüzemeltetők együttműködését.

A rendszerüzemeltetők továbbá megállapodtak, hogy az (EU) 2017/459 bizottsági rendeletben (CAM NC) foglaltak szerint, első lépésként – közvetlenül a 2023 júliusában tartandó éves kapacitásaukciót követően –egy nem kötelező érvényű piaci igény felmérést indítanak. Ezt követően a rendszerüzemeltetők közösen elkészítik az alternatív allokációs mechanizmus eljárás dokumentációját, amelyet először az illetékes nemzeti szabályozó hatóságokhoz jóváhagyásra kell benyújtaniuk. Ilyen Open Season eljárás lefolytatása a kereskedelmi érdeklődés megítéléséhez és az infrastrukturális fejlesztések végrehajtásához minden esetben szükséges.

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója:

A magyarországi fejlesztésekért felelős FGSZ üdvözli a közös egyetértési nyilatkozatot, amely támogatja az alternatív szállítási útvonalat biztosító Szolidaritási Gyűrű kezdeményezés megvalósítását. A javasolt folyosónak számos előnye van: a tervezés már előrehaladott állapotban van, a meglévő gázszállítási infrastruktúra kisebb fejlesztéseivel 3 év alatt megvalósítható, ami költséghatékony kivitelezést jelent. A mai egyetértési nyilatkozat is megerősíti az érintett felek erős politikai elkötelezettségét, így reméljük, hogy a szükséges finanszírozási igények kielégítéséhez az Európai Bizottság támogatást biztosít, hiszen ez egy olyan kezdeményezés, amely jelentősen hozzájárulna az egyébként sebezhető régió gázellátási helyzetének javításához. Regionális partnereinkkel és a Socarral közösen továbbra is azon dolgozunk, hogy a földgázszállítási infrastruktúra teljes mértékben támogassa az azeri földgáz nagyobb mennyiségben történő belépését az uniós gázpiacra.

 

Kiemelt kép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.