Infografika

Napenergia-innováció: Miért van szükségünk könnyű napelemekre?

Devenyi Dalma | 2023.04.26. 01:00

Két hollandiai székhelyű gyártó összefogott, hogy egy teljesen újrahasznosítható, könnyű napelemet hozzon létre. A napelemekre specializálódott Solarge és Econcore anyaggyártó együttműködése révén a nehéz üveget egy robusztus, de könnyű méhsejtes szerkezetűre cserélik. Ennek eredményeképpen a panelek akár 65 százalékkal könnyebbek a hagyományos paneleknél, így könnyebben telepíthetők.

 

Az innovációnak köszönhetően nincs szükség alumíniumkeretre, és a lapok ütésállóbbak, mint a hagyományos napelemek. Ez azt is jelenti, hogy súlykorlátozott épületekre is felszerelhetők. A méhsejtes szerkezetnek köszönhetően a hőmérséklet szabályozásában is hatékonyabbak – míg az üvegpanelek nagy melegben kevésbé hatékonyak – írja az Euronews.

Bár a hagyományos üveg napelemek technikailag újrahasznosíthatók, ez gyakran megfizethetetlenül drága és időigényes. Mivel a méhsejtes lapok kevesebb anyagot igényelnek, az újrahasznosítási folyamat jobban megvalósítható.

 

Miért fontos a napelemek súlya?

A hagyományos napelemes rendszerek a panelekből, a rögzítőanyagokból és nehezékből, azaz ballasztból állnak. Ez együttesen négyzetméterenként körülbelül 25 kg-ot nyom. A Solarge már gyárt olyan könnyű rendszereket, amelyek ballaszt helyett tetőhorgonyokat használnak, így ez a súly 8 kg-ra csökken.

Ez azt jelenti, hogy kereskedelmi és ipari tetőkön is használhatók, amelyek általában a lehető legkönnyebbre épülnek – vagyis csak a saját súlyukat képesek megtartani, és a jogszabályban előírt eső- és hóterhelést elviselni. Az előírások kevés helyet hagynak a nehéz napelemek számára.

A könnyebb panelek nemcsak segítenek betartani a szabályokat, hanem kevesebb anyagot is használnak, és könnyebb a telepítésük. A Solarge egyik új, 2,66 négyzetméteres, méhsejtes panelje mindössze 14,5 kg, szemben a hagyományos üvegpanelek több mint 28 kg-os tömegével.

 

Miért olyan nehéz újrahasznosítani a napelemeket?

A napelemeket köztudottan nehéz újrahasznosítani, ami azt jelenti, hogy gyakran a hulladéklerakókban végzik. Ez azért van, mert több rétegből állnak, különböző összetevőkkel, amelyeket szét kell választani – ez egy költséges és időigényes folyamat, amelyet gyakran nem tartanak gazdaságosnak.

A kivonási folyamat jellemzően veszélyes vegyi anyagokra is támaszkodik. Ez komoly problémát jelent egy olyan iparág számára, amelynek alapvető célja a bolygó védelme az energiaszektor szén-dioxid-mentesítésével.

A Solarge panelek méhsejtess magja ezzel szemben újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból készül, amelyek nem tartalmaznak mérgező PFAS vegyszereket.

A kialakítás egyik variációja egy mindössze két anyagból készült panelt tartalmaz, ami jelentősen megkönnyítené az összetevők felosztását és szétválogatását. A paneleket még ebben a hónapban a JEC World 2023 – egy nemzetközi kompozitanyag-kiállításon – mutatják be.

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.