Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Ez az 5 legkelendőbb elektromos autó 2023-ban Európában

S.Rita | 2023.04.27. 01:00

Az elektromos autók eladásai gyorsan emelkednek, és az idei első negyedév adatai szerint az akkumulátoros járművek már az új autók eladásainak több mint 13,4 százalékát teszik ki Európában.

 

A Tesla Model Y nem csak márciusban szerepelt jól, hiszen a teljes első negyedévben a legkelendőbb autó volt Európában. A JATO Dynamics piaci meglátásai szerint azonban márciusban először fordult elő, hogy az elektromos SUV állt a rangsor élén. A Tesla eladásai az első negyedévben az összes akkumulátoros elektromos jármű regisztrációjának 22 százalékát tették ki – írja az Euronews.

A Tesla azonban nem az egyetlen meghatározó erő a piacon. Ez az öt legkelendőbb tisztán elektromos autó Európában idén.

 

5. Dacia Spring

A Spring nagyjából akkora, mint a Volkswagen Up, és a Renault olcsó márkájának, a Daciának az első 100 százalékban elektromos autója, Európa egyik legolcsóbb elektromos autója.

A 2020 márciusában kizárólag balkormányos kivitelben piacra kerülő ötajtós városi autó egyetlen feltöltéssel több mint 200 km-t képes megtenni, és négy felnőtt kényelmesen elfér benne. Kívülről robusztus külsejű, belül világos és szellős, rengeteg okos tárolási lehetőséggel, a csomagtartó pedig 290 liternyi helyet kínál.

A 26,8 kWh kapacitású akkumulátor és a kis méret miatt ideális a városi közlekedéshez, de az autópályákon is viszonylag jól érzi magát.

A Spring azonban nem mentes a hibáktól, és az EuroNCAP törésteszteken elért egycsillagos minősítése egyesek számára elkeserítő lehet. A vonzereje egyértelműen az ára.

 • Magyarországon 9 359 000 Ft-tól indul.
 • Akkumulátor mérete: 26,8 kWh
 • Hatótávolság: 230 km
 • Maximális töltési sebesség: 30 kW

(Forrás: Dacia)

4. Volkswagen ID.4

Amikor a Volkswagen először mutatta be az ID.4-et, sokan nehezen értették meg, mi szükség van rá, hiszen testvére, az ID.3 jó autó. Idővel azonban mindkét autó erős eladásai sokakra rácáfoltak, és ez az okos és kényelmes crossover népszerű családi autóvá vált.

Annak ellenére, hogy az ID.3-mal megegyezik a tengelytávja, belül meglepően tágas, elöl és hátul is rengeteg hely van, és a csomagtartó is megfelelő méretű: 543 literes.

A műszerfal is ugyanolyan visszafogott, mint az ID.3 esetében. A vásárlók választhatnak hátsó vagy összkerékhajtás, valamint 52 vagy 77 kWh-s akkumulátor-változat között. Még egy GTI megfelelője is létezik ID.4 GTX néven. A hatótávolság a választott modelltől függően 353 és 525 km között változik.

Útközben nem a legnagyobb élmény vezetni, cserébe viszont családbarát praktikumot és megfelelő hatótávolságot kínál.

 • Magyarországon 21 311 686 Ft-tól indul.
 • Akkumulátor mérete: 52 kWh – 77 kWh
 • Hatótávolság: 353 – 525 km
 • Maximális töltési sebesség: 125 kW

(Forrás: Volkswagen)

3. Volkswagen ID.3

Az ID.3 volt az első a Volkswagen következő generációs elektromos autóinak ID-jelzésű családjában, és valószínűleg a vállalat legfontosabb autója volt az 1974-es Golf óta.

A volán mögé ülve minden nagyon tiszta és hi-tech, de a műszerfalon található fizikai gombok hiánya nem minden vásárlónak fog tetszeni. Elöl és hátul is bőséges a hely és a rengeteg tárolóhely.

A 385 literes csomagtér csak tovább növeli a praktikumot. Útközben kifinomult és kiegyensúlyozott, az ID.3 58 kWh-s akkumulátora pedig 418 km-es hatótávra elegendő. Az ID.3 egy tisztességes családi ferdehátú, amely tágas, jól felszerelt és könnyen vezethető.

A ráncfelvarrott változat javított belső minőséggel és használhatósággal készül, bár a külső változások korlátozottak.

 • Magyarországon 17 051 359 Ft-tól indul.
 • Akkumulátor mérete: 58 kWh – 77 kWh
 • Hatótávolság: 418 – 546 km
 • Maximális töltési sebesség: 125 kW

(Forrás: Volkswagen)

2. Tesla Model 3

Egy olyan időszakban, amikor szinte minden nap van egy Teslával kapcsolatos hír, a részvényárfolyamok zuhanásától a biztonsági visszahívásokig, könnyű szem elől téveszteni az autógyártó alapvető küldetését – a világ fenntartható energiára való átállásának felgyorsítását, és vitathatatlanul a Model 3 a legfontosabb járművük ennek eléréséhez.

Az egyszerre spártai és futurisztikus belső térben a műszerfal közepén egyetlen „tablet” található, amely minden lényeges információt tartalmaz, és feleslegessé teszi a fizikai kezelőszervek használatát.

A fedélzetet a technológia uralja, köztük a Tesla Autopilot rendszere, amelyet arra terveztek, hogy segítsen a vezetés legterhesebb részeiben. Az úton lendületes, csendes és meglepően gyors. Megnyugtató, hogy az Euro NCAP 5 csillagos biztonsági minősítéssel rendelkezik minden kategóriában, beleértve a gyalogosvédelmet is.

A Model 3 hivatalos hatótávolsága az akkumulátor kiválasztásától függően akár 580 km is lehet, ami kiiktatja a hatótávparát. A legkisebb és legolcsóbb Tesla a teljesítményt, a kényelmet és az ár-érték arányt egy meggyőző csomagban egyesíti. Csoda, hogy a Model 3 mindenhol ott van?

 • Magyarországon 17 846 900 Ft-tól indul.
 • Akkumulátor mérete: 55 kWh – 77 kWh
 • Tartomány: 491 – 601 km
 • Maximális töltési sebesség: 240 kW

(Fotó: Tesla)

1. Tesla Model Y

A Tesla Model Y tágas, de minimalista belső teret talál, amely nem mindenki ízlésének megfelelő, de összességében egy nagyon praktikus autó, amely kényelmesen szállít négy felnőttet, míg a 854 literes csomagtér azt jelenti, hogy pakoláskor nem kell kompromisszumot kötni.

A 15 colos érintőképernyő zökkenőmentesen integrálja a médiát, a kamerákat, a navigációt, a kommunikációt és az utastér vezérlését egyetlen felületre, a Tesla Autopilot adaptív sebességtartó rendszerével együtt, így az autó egy vezethető okostelefonhoz hasonlít.

A hatótávolság attól függ, hogy melyik modellt választjuk, a minimálisan kínált hatótávolság 455 km egyetlen feltöltéssel; a maximális pedig akár 533 km is lehet.

Lenyűgöző, gyors, és jó vezetni. A három változatban hátsókerék-hajtású, összkerékhajtású, nagy hatótávolságú és AWD Performance kivitelben kapható Model Y egy praktikus családi autót kínál, amely igen lenyűgöző hatótávolsággal rendelkezik, és élvezetes vezetni.

 • Magyarországon 19 999 900 Ft-tól indul
 • Battery size: 55 kWh – 75 kWh
 • Range: 455 – 533 km
 • Maximum Charge Rate: 250 kW

(Fotó: Tesla)

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.