Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Az elektromos haszonjármű, aminek minden porcikáját a munkára optimalizálták

Benedek Attila | 2023.04.28. 01:00

Egy ideje már hazánkban is lehet kapni a németek által kifejlesztett elektromos haszonjárműveket, amelyek már B-ON néven teszik zöldebbé a bolygót.

 

A sztori onnan indul, hogy a német posta megunta, hogy anno a VW nem tudott szállítani nekik elektromos haszonjárműveket, és csak a megszokott dízel Caddyket és Transportereket ajánlotta megvételre. A két vállalat viszonyáról jó tudni, hogy a Volkswagen „ezer” éve beszállítója a német postának. Akkoriban a dízelbotránynak még a nyoma sem volt, az elektromos autókat pedig még csak néhány megszállott használta. Szóval jól gondolkodtak az illetékesek. Vagy csak az lebegett a szemük előtt, hogy az elektromos furgonok fenntartása fillérekből megoldható.

 

A történet

A StreetScooter születésében fontos állomás a 2011-es Frankfurti Autószalon (IAA). Az aacheni műszaki egyetemhez köthető fiatal vállalkozók, itt mutatták be az elektromos haszonjármű tanulmányukat. (Ennek a kiállításnak, létezik haszonjárművekre specializálódott változata is, IAA Transportation néven.)

A StreetScooter génjeiben található a munka, ugyanis a városi csomagszállításra tervezett masina minden porcikáját a munkára optimalizálták. Az első lökhárító három darab fekete műanyagból áll, az ajtón lévő védőelem pedig könnyen cserélhető. Az ajtókat és a kocsi minden porcikáját arra tervezték, hogy a heti hatnapos munkahetet és a tízórás munkaidőt jól bírja. A legjobb persze az, hogy a megszokott gázolaj helyett elektronok hajtják az autót. Erre a különleges autótervezési módszerre figyeltek fel a német posta illetékesei.

A vállalkozást 2014-ben vásárolta meg az állami cég, ennek köszönhetően láthatók a halkan suhanó sárga postás autók a németeknél. A példa ragadós: nem véletlen, hogy az Amazon a legnagyobb résztulajdonos a Rivianben, mert ez a cég gyártja a világcég csomagszállító villanyfurgonjait.

A StreetScooter génjeiben benne van a munka. (Fotó: B-ON)

A StreetScooter trükkje

Okosan gondolkodtak a tervezők, ugyanis pár éve az autókba kerülő alkatrészek kb. 80 százaléka a beszállítóktól származik. Ez azt jelenti, hogy az autógyárak újdonságainak nagy részét a beszállítók fejlesztik és gyártják. A lényeg, hogy a beszállítók (OEM) által kínált alkatrészekből és részegységekből rakták össze a haszonjárművet. Az akkumulátor a BMW i3-ból lehet ismerős, a lámpákat pedig a Hella szállítja. Így állt össze a StreetScooter modellcsalád, ami hazai pályán 450 szervizzel rendelkezik. És persze nem csak a posta a vásárlójuk.

 

Fejreállás és megmentés

A koncepció rendkívülisége ellenére a németországi gyártás nem volt gazdaságosan megvalósítható. A helyzetet nehezítette a Covid-19 is. A számok ennek ellenére aránylag jól mutatnak, a világon több tízezer StreetScooter rója az utakat. Japánban erős a bázisa a márkának. A német posta 2018-ban 4214 darabot vásárolt, tavaly 3020 példányt, 2021-ben pedig 3741 darabot. Így cseréli le fokozatosan a meglévő dízelautóit a csomagszállító multi. A sztori szerencsére jól végződött.

A német postától 2022 elején került át a gyártóüzem, és a StreetScooter szabadalmi jogai az Odin Automotive S.á.r.L.-hez. A luxemburgi vállalat több befektetővel együtt látott lehetőséget a StreetScooter gyártásában. Az egyik a Hitachi, amely az elektronikai és informatikai hátteret biztosítja, a többféle kivitelben elérhető nulla kibocsátású autókhoz. A gyártósorokat 2022. január 31-én indították újra Dürenben. Ebben nagy segítségükre volt John Burton autóipari veterán, aki tucatnyi gyár elindítását és működését felügyelte. A német postának egy kis részesedése maradt az új cégben, aminek az indulásához jól jött, a 3500 darabos megrendelésük.

A városi csomagszállításra tervezett masina minden porcikáját a munkára optimalizálták. (Fotó: DHL)

Átnevezés és terjeszkedés

A munkautókat ezentúl B-ON néven kell keresni, világszerte, ez a kulcsszó. A forgalmazás pedig Európa-szerte beindult, ami nagyban köszönhető az elektromos autók előretörésének. A luxemburgi tulajdonos igazán nagyban gondolkodik, mert Henrik Fiskerrel is együttműködnek. A mostanában prémium elektromos autókat gyártó tervező kaliforniai üzemében készülnek a kishaszonjárművek. A forgalmazási jogokat nemcsak Észak-Amerikára kapták meg, hanem a déli részre is. Szóval jók a márka kilátásai.

 

Kiemelt kép forrása: B-ON

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.