Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Hollandia azt tervezi, hogy 2030-ig 28 milliárd eurót fordít kibocsátás-csökkentésre

Devenyi Dalma | 2023.04.28. 02:00

Rob Jetten éghajlat-változási miniszter szerint Hollandia évek óta nem teljesítette éghajlati céljait – most itt az ideje egy „nagy ugrásnak előre”. A holland kormány szerdán közölte, hogy az elkövetkező években 28 milliárd eurót fog költeni arra, hogy garantálja a 2030-ig kitűzött éghajlati célok elérését.

 

A kormány egy sor olyan intézkedést jelentett be, amelyek – mint mondta – biztosítják, hogy a CO2-kibocsátás Hollandiában 2030-ra 55 százalékkal alacsonyabb legyen, mint 1990-ben. Ezek az intézkedések a nagy tengeri napenergia-mezők építésétől a szennyező iparágakra kivetett adók felemeléséig terjednek – írja az Euronews.

Tavaly az euróövezet ötödik legnagyobb gazdaságában a kibocsátás mintegy 30 százalékkal volt alacsonyabb, mint 1990-ben.

„Hollandia évek óta nem teljesíti az éghajlatvédelmi célokat. Most itt az ideje egy nagy ugrásnak előre” – mondta Rob Jetten éghajlatvédelmi miniszter, aki „ambiciózusnak” nevezte a csomagot. A 22 megatonnás CO2-kibocsátás tervezett csökkentése mellett az új intézkedések 2030-ra 60 százalékos csökkentést céloznak, hogy az 55 százalékos célt valóban teljesíteni lehessen – mondta Jetten.

 

Hogyan reméli a holland kormány a kibocsátás csökkentését?

Jetten több mint 120 különböző intézkedést mutatott be az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Ezek között szerepel az ipari vállalatokra kivetett magasabb CO2-adó, valamint a használt elektromos autókra, a házak szigetelésére és a házak napelemes rendszerére szánt 600 millió eurós támogatás.

Az éghajlatvédelmi miniszter elmondta, hogy a kormány a „legveszélyeztetettebb városrészek” „leghuzatosabb házaival” kezdené a munkát.

A kormány azt is célul tűzte ki, hogy 2035-re szén-dioxid-semlegessé teszi az energiaszektort azáltal, hogy a gázerőműveket hidrogénnel működővé alakítja át, a szélerőműveket tároló akkumulátorokkal köti össze, és tengeri naperőműveket épít összesen 3 gigawatt kapacitással.

A kormány szerint az energiaigényes ipari vállalatoknak 2040-re szén-dioxid-semlegessé kell válniuk. Ezt úgy kell elérni, hogy a termelési folyamatokban fokozzák a hidrogén használatát, és növelik az újrahasznosított alapanyagok felhasználására vonatkozó igényeket, például a műanyaggyártásban.

Két évvel ezelőtt a kormány bejelentette egy kijelölt éghajlatváltozási alap létrehozását, amely a következő 10 évben 35 milliárd eurós többletkiadást jelentene. 5 milliárd eurót szánnak arra, hogy 2035-ig két új atomerőművet építsenek.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.