Trading

Az olaj stabilizálódik, miután Oroszország szerint nincs szükség további termeléscsökkentésre

Devenyi Dalma | 2023.04.29. 01:00

Az olajárak csütörtökön stabilizálódtak, csökkentve az előző ülésszakban elszenvedett veszteségeket, miután Oroszország közölte, hogy az OPEC+ nem látja szükségét további kibocsátáscsökkentésnek.

 

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes kiegyensúlyozottnak nevezte az olajpiacokat. Oroszország tagja az OPEC+ olajtermelői csoportnak, amely a hónap elején bejelentette a napi mintegy 1,16 millió hordó együttes csökkentését – az Egyesült Államok a döntést nem tartotta bölcsnek, írja a Reuters.

 

Nem várt lassulás az amerikai gazdasági növekedésben

Az OPEC+ nem látja szükségét további olajkibocsátás-csökkentésnek, de bármikor képes kiigazítani politikáját – mondta Novak. A Brent nyersolaj határidős jegyzései 64 centtel 78,33 dollárra emelkedtek hordónként csütörtök délután. A West Texas Intermediate nyersolaj 60 centtel 74,90 dollárra emelkedett.

A benchmarkok szerdán közel 4%-ot estek, mivel az amerikai gazdasági visszaesés miatti idegesség beárnyékolta az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb mértékű csökkenését. A befektetők figyelik a gazdasági adatokat, hogy az energiakeresletre vonatkozó irányjelzőket találjanak.

A vártnál nagyobb mértékben lassult az amerikai gazdasági növekedés az első negyedévben, bár az április 22-én zárult héten csökkentek a munkanélküli segélykérelmek – derült ki az adatokból.

„A kamatlábakkal kapcsolatban elég vegyes a kép, és az olaj most nem tudja, hogyan fogadja ezt” – mondta Phil Flynn, a Price Futures Group elemzője.

Oroszország közölte, hogy az OPEC+ nem látja szükségét további kibocsátáscsökkentésnek. (Fotó: Canva)

Mi a túlzott gyengeség oka?

Szerdán az amerikai adatok azt mutatták, hogy a beruházási javakra fordított kiadások a vártnál nagyobb mértékben csökkentek. Az olajárakra nyomást gyakorolt az is, hogy a First Republic Bank folytatódó zuhanása után a bankszektorból átterjedt a gyenge kockázati hangulat.

Elemzők a finomítói árrések gyengeségét látják a közelmúltbeli olajárcsökkenés egyik fő okozójának – véli Varga Tamás, a PVM olajbrókere, aki a fűtőolajra és a gázolajra mutatott rá, mint a fő lehetséges bűnösökre a túlzott gyengeségért. „E termékek készletei némileg vonakodnak kiürülni, valószínűleg a rugalmas orosz export miatt” – mondta Varga a Reutersnek.

Oroszország növelte a finomított termékek exportját az uniós embargó és az olajárplafon ellenére – mondták források a Reutersnek. Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiáért felelős vezetője szerint a finomítói haszonkulcsok csökkenése a termelés visszafogásához és a nyersolaj iránti kereslet további csökkenéséhez vezethet.

A Brent határidős árfolyamgörbéjének visszalassulása alig 2,00 dollár/hordó fölé simult, miután április 12-én elérte a hordónkénti 4 dollárt. A „backwardation”, amikor az első hónapra szóló kontraktus ára magasabb, mint a későbbi hónapokra szóló kontraktusoké, jellemzően szűkös kínálatot jelez.

A piacok az euróövezet bruttó hazai termékének pénteken esedékes első negyedéves növekedési adataiból várják az irányt. Az adatok befolyásolhatják az Európai Központi Bank május 4-i ülésén hozott monetáris politikai döntéseit.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.