Mobilitás

A globális elektromos járműértékesítés 35%-kal emelkedik idén több mint 14 millióra – jósolja egy új tanulmány

S.Rita | 2023.05.01. 01:00

Az elektromos járművek egyre elterjedtebbek, és ennek hatása nem csak az autóiparra lesz érezhető. A belépőszintű elektromos járművek árai csökkenni fognak, ami tovább növeli az átállási arányt. Íme, egy közelebbi pillantás az adatokra és a jövőre vonatkozó következményekre.

 

A tanulmány a Nemzetközi Energiaügynökségtől (IEA) származik, amely a kormányokkal együttműködve azon dolgozik, hogy mindenki számára biztonságos és fenntartható energiát biztosítson. A tanulmány története 1974-ig nyúlik vissza, tehát ez nem egy új, csak a villamosításra összpontosító kutatás. Konkrétan az összes üzemanyagot és technológiát alkalmazó megközelítést támogatja – írja a Carscoops.

Az évente megjelenő Global Electric Vehicle Outlook iránymutatást ad arról, hogy mire számíthatunk az elektromos járművek elterjedése tekintetében 2023-ban. Az IEA szerint 2022-ben több mint 10 millió elektromos járművet adtak el, és várakozásai szerint ez a szám 2023-ban mintegy 35 százalékkal emelkedik, és összesen több mint 14 millió elektromos járművet értékesítenek világszerte.

Várhatóan a belépőszintű elektromos járművek árai csökkenni fognak, ami tovább növeli az átállási arányt. (Fotó: Canva)

Mikor jön az árparitás?

Ez a növekedés részben a kormányzati politikáknak, például az USA-ban az inflációcsökkentő törvénynek és az EU által elfogadott Fit for 55 csomagnak köszönhető. Ugyanakkor a fogyasztók anyagi okok miatt egyre inkább az elektromos autók mellett teszik le a voksukat.

Ennek a növekedésnek köszönhetően az áraknak csökkenniük kell, és közelebb kell kerülniük a belső égésű motorral hajtott belépőszintű autókhoz. „Jelenlegi várakozásaink szerint a kis és közepes méretű elektromos autók esetében az árparitást Észak-Amerikában és az európai piacokon valahol a 2020-as évek közepén láthatjuk… A nagyobb autók, például a terepjárók és pick-upok esetében a vásárlói paritás valószínűleg később, valószínűleg a 2030-as években következik be” – mondta Timar Guell, az IEA energiatechnológiai politikáért felelős vezetője.

A mindennapi fogyasztói elfogadottságon túl az elektromos hajtás lassan utat tör magának a flottákba, a könnyű haszongépjárművekbe, a nehéz tehergépjárművekbe, a buszokba és még sok más járműbe. Ez még a háromkerekű közlekedésre is kiterjed. Indiában a 2022-ben nyilvántartásba vett háromkerekű járművek több mint fele teljesen elektromos meghajtású.

Az IEA szerint ezeknek a változásoknak nagy hatással kell lenniük az olajiparra. Úgy véli, hogy mindezek az elektromos járművek 2030-ra napi mintegy 5 millió hordó olajat takarítanak meg.

A fogyasztók anyagi okok miatt egyre inkább az elektromos autók mellett teszik le a voksukat. (Fotó: Canva)

Kína az éllovas

Az IEA jelentése azt is kiemeli, hogy Kína egyértelműen vezető szerepet tölt be az elektromos autók globális piacán.

„2022-ben az exportált elektromos autók 35%-a Kínából származott, szemben a 2021-es 25%-kal” – írja az IEA. „Európa Kína legnagyobb kereskedelmi partnere mind az elektromos autók, mind azok akkumulátorai tekintetében.

A Kínában gyártott és az európai piacon értékesített elektromos autók aránya 2022-ben 16%-ra nőtt, szemben a 2021-es mintegy 11%-kal”.

Az IEA előrejelzései szerint Kína várhatóan megőrzi pozícióját az elektromos autók legnagyobb piacaként, és 2030-ra az összes értékesítés 40%-át teszi majd ki. Az Egyesült Államok az előrejelzések szerint a közelmúltbeli politikai bejelentések hatására az évtized végére megduplázza piaci részesedését 20%-ra, míg Európa várhatóan megtartja jelenlegi 25%-os részesedését.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.