Trading

A közös gázvásárlás növelheti Európa energiabiztonságát?

S.Rita | 2023.05.02. 02:00

Az Európai Unió az április 24-i héten megnyitotta a vállalatok közös gázvásárlási programját, amelynek célja, hogy a tél előtt biztosítsa az ellátást, és elkerülje a tavalyi rekordmagas energiaárak megismétlődését.

 

Oroszország, Európa korábbi első számú gázszállítója tavaly, az ukrajnai inváziót követően csökkentette az EU országaiba irányuló üzemanyag-szállításokat, és ezzel energiaválságba sodorta a kontinenst, amely alternatív ellátási forrásokat keresett. Az EU közös gázvásárlási tervének célja, hogy segítsen feltölteni a gáztárolókat, és megvédje az országokat az esetleges további ellátási sokkoktól – írja a Reuters.

 

Hogyan fog működni a közös uniós gázvásárlás?

A vállalatoknak május 2-ig kell bejelenteniük a program keretében vásárolni kívánt gázmennyiséget. Kérhetnek csővezetékes vagy cseppfolyósított földgázt (LNG). Az uniós platform ezután összegyűjti a globális szállítóktól a keresletnek megfelelő ajánlatokat. A megfelelő szállítók és vevők tárgyalásokat folytatnak majd a szerződésekről, de az EU nem vesz részt ezekben a kereskedelmi tárgyalásokban.

Az uniós országoknak novemberig 90%-ban fel kell tölteniük a gáztárolókat. A program célja, hogy közösen vásároljanak annyi üzemanyagot, hogy ennek a kötelezettségnek a 15%-át teljesíteni tudják. A program keretében nem lehet orosz gázt vásárolni.

Az EU tisztviselői szerint eddig mintegy 80 vállalat regisztrált, bár nem tudni, hogy hányan adtak le megrendelést. Lengyelország fő olaj- és gázipari vállalata, a PKN Orlen április 26-án közölte, hogy részt kíván venni a programban.

Oroszország, Európa korábbi első számú gázszállítója tavaly, az ukrajnai inváziót követően csökkentette az EU országaiba irányuló üzemanyag-szállításokat, és ezzel energiaválságba sodorta a kontinenst. (Fotó: Canva)

Javítja-e a közös gázvásárlás az energiabiztonságot?

Az EU célja, hogy kezdetben mintegy 13,5 milliárd köbméter földgázt vásároljon közösen, ami az EU teljes, mintegy 360 milliárd köbméteres gázigényének töredéke. Ez azonban segítene az országoknak abban, hogy megkezdhessék gáztárolóik feltöltését.

A tárolt gáz kiegyenlíti a napi és szezonális kereslet ingadozásait, és télen, amikor az európai gázfogyasztás jellemzően a csúcsra jár. A tárolt földgáz emellett ellátást biztosíthat zavarok, nagyobb infrastrukturális leállások vagy a hideg időszakokban különösen magas kereslet esetén.

Az EU-ban a tárolókapacitás egyenetlenül oszlik meg: a nagy létesítmények Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Hollandiában találhatók, de a szomszédos országok csővezetékei is összeköttetésben vannak egymással.

A Gas Infrastructure Europe adatai szerint a tárolók jelenleg 58%-ban tele vannak az EU-ban, ami az évszakhoz képest szokatlanul magas, miután az országok a téli energiafelhasználást a magas árak miatt csökkentették, miközben a szükséghelyzeti energiapolitikák és a viszonylag enyhe időjárás visszafogta a keresletet.

A közös program célja, hogy javítsa a kisebb vásárlók gázhoz jutását, és segítsen nekik kedvezőbb ajánlatokat kötni. A vevők viszonylag kis mennyiségekre – egy LNG-szállítmány egyharmadára – adhatnak le igényt, és a minimális rendelési mennyiség teljesítése érdekében összefoghatnak.

Néhány uniós tisztviselő szerint egyes nagy energiavállalatok vonakodtak a részvételtől, mivel kételkednek abban, hogy a rendszer alacsonyabb árakat kínálna számukra, mivel már most is képesek saját gázüzleteket kötni.

Az EU célja, hogy kezdetben mintegy 13,5 milliárd köbméter földgázt vásároljon közösen, ami az EU teljes, mintegy 360 milliárd köbméteres gázigényének töredéke. (Fotó: Canva)

Segít elkerülni a kiugrásokat?

Az uniós országok saját energiapolitikájukért felelősek, eltérő energiamixszel és gáztároló létesítményekkel.

Az alacsony tárolási szintek felhajtják a gázárakat, de nem ezek az egyedüli okai a magas költségeknek. Európa Ázsiával versenyez az LNG-ellátásért, és néhány erőműben, köztük a franciaországi atomreaktorokban is hosszabb leállások voltak, ami megnövelte a gázkeresletet.

Az elmúlt évben az energiaárak megfékezésére hozott egyéb uniós intézkedések között szerepel a téli energiafelhasználás visszafogására vonatkozó kötelezettség és a blokk villamosenergia-piacának reformjára vonatkozó javaslatok.

 

Mi a helyzet Nagy-Britanniával?

Az EU-n kívüli országok, köztük Ukrajna, Szerbia és Albánia is részt vehetnek a közös vásárlási programban.

A volt EU-tag Nagy-Britannia, ahol a lakások mintegy 80%-át gázzal fűtik, nem vesz részt a programban, de fogadhat és küldhet Európába. A brit tárolókapacitás körülbelül a téli gázigény négy-öt napjának megfelelő mennyiséggel rendelkezik, ami 15 napról csökkent le, amikor a Centrica 2017-ben bezárta a rough-i létesítményt, mondván, hogy a 30 éves üzem fenntartása költséges.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.