Innováció

Hogyan segít a nap a kenyér árának csökkentésében?

Devenyi Dalma | 2023.05.02. 01:00

Tudta, hogy a nap hőjével is működtethet egy sütőt? Az élelmiszerárak az egekbe szöktek Libanonban a három éve tartó gazdasági válság idején. Sokan még az olyan alapvető élelmiszerekért is küzdenek, mint a kenyér, aminek ára esetekben egy hónap alatt hétszeresére emelkedett. Az előállítási költségek és ezáltal az eladási árak csökkentésére Toufic Hamdan feltaláló egy olyan kereskedelmi sütőt hozott létre, amely a nap hőjével működik.

 

Hogyan működik a napkollektoros konvekciós sütő?

A Bejrúttól 27 km-re délre, a libanoni Remhala faluban található pékség tetején a „Partners With Sun” startup cég egy úttörő napenergia-rendszert telepített – írja az Euronews.

Nagyméretű ezüsttükrök fogják be a napsugarakat és nagyítják fel azokat, hogy hőt termeljenek. A hőt egy átvivő folyadék szállítja, amely aztán egy konvekciós sütő működtetését segíti, lehetővé téve, hogy az elérje a 300 Celsius-fok körüli sütési hőmérsékletet.

„Ezzel a sütővel a pékségek tulajdonosai a havi dízelfelhasználásuk mintegy 80 százalékát megspórolhatják, és így a fogyasztókhoz eljutó kenyércsomag ára is csökkenne” – magyarázza Hitaf Ghazal, a Partners With Sun társalapítója és üzemeltetési vezetője.

„Gyakorlatilag minden egyes pékség havonta legalább körülbelül 10 tonna gázolajat takarítana meg” – teszi hozzá Hamdan társalapító.

A napkollektoros konvekciós sütő innovatív hőcserélő mechanizmust használ, amelynek szabadalmát jelenleg Hollandiában vizsgálják. A sütőt ipari felhasználásra tervezték. A remhalai Al-Wissam pékség teszteli a Partners With Sun által biztosított kísérleti sütőt.

„Ez megtakarítja a termelésünk gázolajfogyasztását, és jobb minőséget biztosít” – mondja Wissam Shamseddine tulajdonos. „Még mindig a próbaidőszakban vagyunk, de remélem, hogy folytathatjuk, és megadja nekünk, amire szükségünk van.”

 

Milyen környezeti hatása van a napkemencének?

A tiszta, megújuló energia felhasználásával az új sütő csökkenti az energiaköltségeket és az élelmiszerárakat. Emellett elkerülhetővé teszi a környezetszennyező kazánok használatát.

„Célunk, hogy 2030-ig eltemessük az utolsó dízelüzemű vagy elektromos árammal működő kazánt az élelmiszer- és italgyártásban” – mondja Toufic.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.