Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Jön a 10 ezer eurós elektromos autó, amely az IKEA bútoraiból merít inspirációt

Devenyi Dalma | 2023.05.03. 02:00

Az idő múlásával a világ népessége folyamatosan nő, a városi utak pedig nem bővülnek, így a normál méretű autók egyre drágábbak lesznek. Ez újabb esélyt ad az apró városi autóknak a vásárlók bevonzására, ami arra sarkallt egy új svéd céget, hogy bemutassa saját elképzelését a szegmensben. A Luvly O kompakt mérete és nagyszerű hatékonysága mellett új gyártási és szállítási módot kínál, ami lehetővé teszi a 10 000 eurós támogatások előtti induló árat.

 

A stockholmi székhelyű Luvly a népszerű IKEA bútormárkától inspirálódva azt tervezi, hogy új elektromos járművét, az O-t egy központi gyárban fogja gyártani és lapos csomagokban szállítja – írja a Carscoops.

Ennek a szabadalmaztatott tulajdonságnak köszönhetően 20 darab autó elfér egy szabványos konténerben, amelybe hagyományos esetben csak négy normál méretű autó férne be.

Az IKEA bútorokkal ellentétben azonban, amelyeket a vásárló szereli össze, a Luvly esetében ez a folyamat kisebb regionális gyárakban zajlik majd.

A Luvly O állítólag akár 80%-kal kevesebb energiát igényel az előállítás és használat folyamán, mint egy hagyományos elektromos autó, és a környezetbarát tulajdonságait tovább javítja, hogy a jármű minden alkatrésze újrahasznosítható, és megújuló anyagokból is előállítható.

Azt ígérik, a kategória legbiztonságosabb autója lesz. (Fotó: Luvly)

Apró, hatékony, praktikus és biztonságos

A jármű 2700 mm hosszú, 1530 mm széles és 1440 mm magas, így 290 mm-rel hosszabb, mint egy Citroen Ami, de 932 mm-rel rövidebb, mint egy Fiat 500. A külső dizájn minimalista, rács nélküli orr-résszel, süllyesztett kerek fényszórókkal, félig szabadon álló kerekekkel és hátsó üveg nélkül. Belül két ülés és 267 literes raktér található.

A mikroautó könnyű, kevesebb mint 400 kg-os súlyának köszönhetően mindössze 6 kWh / 100 km szükséges a mozgatásához. Pontosan ekkora az aksija is: az apró 6 kWh-s egység 100 km hatótávolságot biztosít, ami a 2023-as szabványokhoz képest kevésnek tűnhet, de a legtöbb városi környezetben több mint elegendő.

Ráadásul az akkumulátor két kivehető részre van osztva, amelyek otthon is feltölthetők, és mindegyik modul töltése mindössze egy órát vesz igénybe egy európai hagyományos konnektorból.

 

Kicsi a bors, de biztonságos

A kisebb és megfizethetőbb járműszegmenst (például a Citroen Ami és a Mobilize Duo) gyakran kritizálják, hogy nem felelnek meg a hagyományos autók biztonsági szabványainak. A Luvly azonban szembeszáll ezzel a hiedelemmel, és úgy hirdeti magát, mint a legbiztonságosabb a kategóriájában. Ezt a „szendvicskompozit biztonsági héjnak” tulajdonítja, amelynek energiaelnyelői ütközés esetén megvédik az utasokat. Emellett a jármű alacsony végsebessége és könnyűszerkezetes kialakítása biztonságosabbá teszi a gyalogosok, kerékpárosok és más úthasználók számára a tipikus nehézsúlyú járművekhez képest.

A vállalat hivatalos honlapján van egy kitöltő űrlap, de az nem világos, hogy mikor kezdődik a Luvly O gyártása. Ahogy arról az Electrek beszámolt, a városi kisautót követhetik a mechanikusan kapcsolódó modellek, köztük egy könnyű haszongépjármű és egy sportautó.

 

Kiemelt kép forrása: Luvly

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.