Fenntarthatóság

Így növelné Barcelona a fával borított területeinek méretét

Devenyi Dalma | 2023.05.04. 02:00

Friss tanulmányok kimutatták, hogy a városi területeken több fa ültetése csökkenti a hőmérsékletet, és hozzájárulhat a forró időjáráshoz és a hőhullámokhoz közvetlenül kapcsolódó halálesetek számának csökkentéséhez. Ezeket az előnyöket olyan európai országokban vizsgálták, ahol az európai városi környezetnek csupán 15 százalékát borítja valamilyen lombozat.

 

Barcelona, Európa egyik legnépesebb és legnagyobb forgalmi sűrűségű városa bevezette a 2017-2037 közötti időszakra vonatkozó Master Plan for Barcelona’s Tree elnevezésű tervet. A város növelni fogja a városi fásítást, javítva ezzel a város környezetminőségét, valamint a polgárok egészségét és jólétét. Barcelona 2037-re 5%-kal növeli a teljes fásítást, hogy a város területének 30%-át fák borítsák. Azt mondják, hogy a városi fásítás növekedése több mint 30 000 ember egészségi állapotát javíthatja, csökkentheti az antidepresszánsok használatát, és több mint 40 millió dollárt takaríthat meg a mentális egészségügyi problémákhoz kapcsolódó éves költségekben.

Tanulmányok kimutatták, hogy ha valaki 300 méterre lakik egy zöld területtől, parktól vagy természetvédelmi területtől, az elégedettsége és boldogsága fokozódik. Ha valaki városi területen él, és olyan környéken lakik, ahol a fás lefedettség legalább 30 százalékos, csökkenti a pszichológiai zavarok, például az idegesség vagy a reménytelenség érzésének kialakulásának esélyét.

A fák és bokrok közelében élő emberek, valamint a madarak megfigyelése csökkentette a depresszió, a szorongás és a stressz érzését, ami rávilágít arra, hogy a természet közelében töltött idő javíthatja a hangulatunkat.

Az erdei „fürdőzés”, más néven erdei terápia, az a módszer, amikor fák között nyugalomban és csendben vagyunk, és figyeljük a körülöttünk lévő természetet. Kimutatták, hogy az erdei terápia jót tesz a fizikai és mentális jólétnek, mivel javítja a boldogságérzetet, és csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást.

A cél az, hogy egyetlen polgár se legyen 200 méternél messzebb egy tértől vagy egy kis parktól. (Fotó: Canva)

 

Barcelona egyik utcája átalakul az erősen szennyezett központi Eixample negyedben. A terv szerint az utcát visszaveszik az autóktól, és a gyalogos és kerékpáros forgalom előtérbe helyezésével csökkentik a környezetszennyezést. Számos háztömböt lezárnak a forgalom elől, a parkolóhelyek nagy részét pedig virágcserepekkel, padokkal, játszóterekkel és zöldterületekkel, ülőhelyekkel helyettesítik.

A cél az, hogy egyetlen polgár se legyen 200 méternél messzebb egy tértől vagy egy kis parktól.

A város reményei szerint minden harmadik utcát zöldövezetté tudnak alakítani a városban. A zöldterületek hatását vizsgáló kutatók biztosak abban, hogy a városban csökkenni fog a mentális egészségügyi problémák száma.

Ha Barcelona eléri 2037-re kitűzött célját, a fásítás növelését, a város levegőjének és környezetének minősége javulni fog, és a társadalom boldogabb lesz.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.