Szabályozás

Miért fizetnek azoknak a holland gazdáknak, akik bezárják gazdaságaikat?

Devenyi Dalma | 2023.05.05. 02:00

Az EU 1,5 milliárd eurós programot hagyott jóvá a holland mezőgazdasági termelők felvásárlására és a nitrogénkibocsátás csökkentésére.

 

Az EU jóváhagyta, hogy a holland kormány felvásárolja a mezőgazdasági termelőket. A program része Hollandia azon tervének, hogy drasztikusan csökkentse a nitrogénkibocsátást, amelynek egyik fő forrása az állattartó gazdaságok. A hollandiai gazdák 2019 októbere óta tiltakoznak a kibocsátáscsökkentési célok miatt – írja az Euronews.

Közel 1,5 milliárd eurót fordítanak majd a természetvédelmi területek közelében található gazdaságokat önként bezáró gazdák kártalanítására. Várhatóan mintegy 3 000 gazdaság lesz jogosult a támogatásra.

A holland kormánykoalíció 2030-ig országszerte 50 százalékkal kívánja csökkenteni a kibocsátást, elsősorban a nitrogén-oxid és az ammónia mennyiségét.

Az EU 1,5 milliárd eurós programot hagyott jóvá a holland mezőgazdasági termelők felvásárlására és a nitrogénkibocsátás csökkentésére. (Fotó: Canva)

 

Miért akar Hollandia farmokat bezárni?

Kis mérete ellenére Hollandia a világ második legnagyobb értékű mezőgazdasági termékexportőre az USA után. A holland mezőgazdasági export értéke tavaly 122,3 milliárd euró volt a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint. Az intenzív gazdálkodás miatt a kis ország nitrogén-oxid-szintje magasabb, mint amennyit az uniós szabályozás megenged. Ezek a kibocsátások rontják az éghajlatváltozást és károsíthatják a biológiai sokféleséget.

Az elmúlt években a nitrogénkibocsátás csökkentésére irányuló kormányzati javaslatok között szerepelt az állatállomány egyharmadával való csökkentése. Egyes gazdák attól tartottak, hogy e cél elérése érdekében kötelező felvásárlással kell szembenézniük.

A nemrégiben jóváhagyott önkéntes stratégia a nagymértékű nitrogénkibocsátásért felelős gazdaságok felvásárlását és a munka leállítását foglalja magában. Kedden (május 2-án) az ország megerősítést kapott az Európai Bizottságtól, hogy a tervek az állami támogatási szabályok alapján megengedettek.

„A programok javítani fogják a környezeti feltételeket ezeken a területeken, és elősegítik a fenntarthatóbb és környezetbarátabb termelést az állattenyésztési ágazatban, anélkül, hogy indokolatlanul torzítanák a versenyt” – mondta Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök a támogatást jóváhagyó nyilatkozatában.

 

Mit gondolnak a gazdák a kivásárlási programról?

Az LTO mezőgazdasági szervezet szerint a kivásárlási rendszert úgy kell megtervezni, hogy „valóban lehetőséget nyújtson az önként felhagyó gazdáknak arra, hogy megfelelően befejezzék a tevékenységüket”.

A szervezet olyan „átmeneti rendszereket” is szorgalmazott, amelyek lehetővé tennék a gazdálkodók számára, hogy olyan módszerekkel csökkentsék a nitrogénkibocsátást, mint a technikai innováció vagy más mezőgazdasági tevékenységre való átállás.

„Ez az egyetlen módja annak, hogy a gazdálkodók megalapozott és átgondolt döntést hozhassanak a jövőjükről” – mondta az LTO.

Az LTO mezőgazdasági szervezet szerint a kivásárlási rendszert úgy kell megtervezni, hogy valóban lehetőséget nyújtson az önként felhagyó gazdáknak arra, hogy megfelelően befejezzék a tevékenységüket. (Fotó: Canva)

 

A holland tartományi választásokon márciusban egy mezőgazdaságpárti politikai párt győzött, ami aláhúzta a mezőgazdasági termelők körében a nitrogéncsökkentési tervek miatt kialakult elégedetlenséget. A holland központi kormány a tartományi törvényhozásokat bízta meg a nitrogénkibocsátás csökkentésére vonatkozó pontos javaslatok kidolgozásával és végrehajtásával.

A gazdák tavaly több nagy tüntetést tartottak, autópályákat és szupermarket-raktárakat blokkoltak, hogy tiltakozzanak a reformok ellen, amelyeket életmódjuk egzisztenciális fenyegetésének tartanak.

A tüntetések átterjedtek a szomszédos Belgiumra is, ahol a múlt hónapban több száz gazdálkodó hajtott traktorral Brüsszel belvárosába, hogy tiltakozzon a nitrogénszennyezés csökkentésére irányuló tervek ellen.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.