Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Mítoszrombolás az elektromos autók világában: a lámpák és az ablaktörlők csökkentik a hatótávolságot?

S.Rita | 2023.05.06. 01:00

Előfordult már önnel is, hogy egy sötét, esős éjszakán a hatótávpara szorongatta, és azt gondolta, mennyivel jobb lenne, ha nélkülözhetné az „energiaéhes” fényszórókat és ablaktörlőket? Hiszen vannak utcai lámpák, lehet, hogy elég lenne a helyzetjelző is. Plusz a szaggatott ablaktörlés sem lenne tragédia. Vajon van alapja ezeknek a gondolatoknak?

 

Ne aggódjon, mert ezek nem sokat számítanak. Az ablaktörlők teljes fordulatszámon csak kb. 100W-ot fogyasztanak – 12V-os motorjuk van, amely kevesebb, mint 10 amperrel működik. Tehát az ablaktörlőket 10 órán keresztül kellene működtetnie ahhoz, hogy akár 1 kWh akkumulátorteljesítményt is felhasználjon – írja a Carscoops.

Manapság sok, sőt a legtöbb elektromos járműben LED-es lámpák vannak, és ezek még kevesebb energiát fogyasztanak, így bár lehet, hogy hosszabb ideig vannak bekapcsolva, mint az ablaktörlők, még mindig nem jelentenek gondot.

Nagyobb fogyasztást jelenthet a páramentesítés, különösen, ha az autóban nincs hőszivattyú. Ezzel már okosabban kell bánni. Ha megnyomja a maximális páramentesítés gombot, a rendszer néhány perc alatt letisztítja a szélvédőt. Ezután kikapcsolhatja a légkondit, és a ventilátort minimumra veheti, hogy a tiszta kilátás megmaradjon.

A hatótávolságot, illetve a belsőégésű motoros autók üzemanyag-fogyasztását inkább az az energia csökkenti, amelyet a gumiabroncsok elnyelnek a víz elvezetése során. Ez 5-10 százalékos hátrányt jelenthet.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.