Trading

Bizonytalan egyensúly: a globális gázellátás 2023-ban is szűkös marad

Devenyi Dalma | 2023.05.07. 01:00

A globális gázpiacok fokozatosan egyensúlyba kerülnek, de várhatóan 2023-ban is szűkösek maradnak az Európába irányuló orosz gázszállítások csökkenése miatt – közölte május 4-én a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

 

Az európai és a globális gázpiacokat 2022-ben súlyos ellátási sokk érte, amikor Oroszország 80%-kal csökkentette az Európai Unióba irányuló vezetékes gázszállításait, ami globális energiaválságot idézett elő. Az enyhe időjárás, a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjának növekedése és a gázkereslet erőteljes csökkenése segítettek tompítani a sokkot, így az európai tárolók 60%-ban megteltek – írja a Reuters.

 

Könnyen visszajöhet a feszültség és az áringadozás

„A piaci feszültségek csökkenése és a nyár előtt viszonylag jól feltöltött tárolók óvatos optimizmusra adnak okot az ellátás biztonságát illetően” – áll az IEA negyedéves gázpiaci jelentésében.

„A gázpiacok javuló kilátásai 2023-ban nem jelentenek garanciát a jövőbeli volatilitás ellen… a globális gázellátás idén is szűkös marad, és a globális egyensúlyt szokatlanul sokféle bizonytalanság jellemzi” – írja az IEA.

A kockázatok, amelyek közé tartozik a kedvezőtlen időjárás, például a száraz nyár, az LNG kisebb rendelkezésre állása és az Európába irányuló orosz szállítások további csökkenésének lehetősége, újból felújíthatják a piaci feszültségeket és az áringadozást.

 

Az LNG nem elegendő

Európában a 2022/23-as fűtési szezonban a gázfogyasztás rekordot jelentő 16%-kal, azaz 55 milliárd köbméterrel csökkent. A jelentés szerint az EU-nak a 2022 nyarán tapasztalt tárolói betáplálási szintnek csak a felére van szüksége ahhoz, hogy a 2023/24-es fűtési szezon kezdetére elérje a 90%-os tárolási célt.

Az LNG jelenleg Európa gázimportjának kétharmadát teszi ki, és a 2022/23-as fűtési szezonban a gázszükséglet mintegy egyharmadát fedezte. Az európai LNG-behozatal 25%-kal, azaz 20 milliárd köbméterrel nőtt a fűtési szezonban, és az Egyesült Államok szállította a megnövekedett kínálat több mint 45%-át.

Az előrejelzések szerint azonban a globális LNG-kínálat 2023-ban mindössze 4%-kal (vagy több mint 20 milliárd m3-rel) fog növekedni, ami nem lenne elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza az Európába irányuló orosz vezetékes gázszállítások várható csökkenését.

Eközben Kína LNG-importja, amely 2022-ben 20%-kal csökkent, lehetővé téve az Európába irányuló nagyobb LNG-áramlást, márciusban a nagyobb belföldi kereslet támogatásával helyreállt. A Kínába irányuló LNG-beáramlás várhatóan 10-15%-kal növekszik 2022-hez képest, de a 2021-es szint alatt marad – közölte az IEA.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.