Mobilitás

Ez a szolgáltatás megoldást nyújt az elektromos autózás legidegőrlőbb problémájára

S.Rita | 2023.05.08. 01:00

Elege van a várakozásból, hogy feltölthesse az elektromos autóját? A kínai NIO autógyártó idén több mint 100 akkumulátorcsere-állomást tervez nyitni Európában.

 

Az Európai Unió azt reméli, hogy 2030-ra 30 millió nulla kibocsátású elektromos jármű fog közlekedni az utakon. Jelenleg azonban a hosszú töltési idő gyakran elriasztja az elektromos autóra való átállást fontolgató járművezetőket. Az akkumulátorok feltöltésére való várakozás hamarosan a múlté lehet – írja az Euronews.

A kínai NIO megnyitotta első európai „Power Swap Station”-jét Dániában, ahol az autósok megállhatnak, hogy lemerült akkumulátorukat egy teljesen feltöltöttre cseréljék.

Amint az autó belép az állomásra, az egész folyamat autonóm módon zajlik: az állomás felemeli a járművet, mechanikusan kicsavarja és eltávolítja a lemerült akkumulátort, majd egy feltöltöttre cseréli, ami akár 500 km-es hatótávolságot is biztosít. Az egész folyamat körülbelül öt percet vesz igénybe.

Eközben az állomás lassan feltölti a raktáron lévő akkumulátorokat. A NIO szerint, ha az akkumulátorokat lassan töltik, akkor azok is lassabban degradálódnak, és hosszabb élettartamot biztosítanak.

A NIO szerint világszerte már több mint 1100 Power Swap Station működik, főként Kínában. A vállalat idén több mint 100 állomás megnyitását tervezi Európa-szerte.

„Amit most építünk, azt utazási terméknek nevezzük. Az állomásokat a nagyvárosok között helyezzük el, azokat az embereket célozzuk vele, akik általában messzire vezetnek. A következő hullámban pedig a nagyvárosokhoz és a közlekedési csomópontokhoz közelebb helyezzük el őket, hogy egy kicsit szélesítsük a lefedettséget” – mondta Michael Salomon, a NIO Denmark ideiglenes energiaügyi vezetője.

A vállalat szerint a dán elektromos autó-sofőrök 80 százaléka otthon tölti fel autóját. A NIO úgy véli, hogy az akkumulátor-csereállomásuk lehetővé teszi, hogy azok, akiknek nincs hálózati töltőjük otthon, bármikor rendelkezzenek működőképes akkumulátorral, amikor csak szükségük van rá.

 

Az akkumulátorcsere előnyei és hátrányai

A szakértők szerint közös szabványra van szükség ahhoz, hogy az ilyen csereállomások hatékonyan működjenek.

„A NIO Power Swap fő hátránya, hogy az új akkumulátorcsere-állomások használatához NIO autóval kell közlekedni” – mondta Morten Haagensen Elmose, a Dán Elektromos Járművek Szövetségének munkatársa.

Ő azonban lát némi potenciált a technológiában, talán az olyan járművezetők számára, akik nem tudnak otthon tölteni, vagy nem hajlandóak változtatni vezetési szokásaikon.

„Ha valaki valóban fontolgatja az átállást egy belső égésű motoros autóról egy elektromos járműre, és egyáltalán nem lelkesedik a töltés gondolatáért, akkor ennek az akkumulátorcserének valóban lehet értelme az ilyen típusú vezetők számára” – mondta.

Az akkumulátorcsere egyébként nem új koncepció. A kaliforniai székhelyű márka, a Better Place, amely akkumulátorcsere-állomásokat működtetett, 2013-ban csődöt jelentett.

Tíz évvel később a NIO úgy véli, hogy szerencsésebb lesz, tekintettel az EU nulla kibocsátási célkitűzéseire, valamint arra, hogy az elektromos autók széles körű használata és az elektromos autók iránti növekvő kereslet miatt a koncepció sikeressé válhat az autósok körében. A márka célja, hogy az év végére világszerte több mint 2300 Power Swap Stationt állítson fel.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.