Trading

Az olajárak kúsznak feljebb, ahogy a recessziós félelmek kezdenek elhalványulni

S.Rita | 2023.05.09. 02:00

Az olajárak hétfőn enyhén emelkedtek, mivel a kereskedők óvatosak maradtak az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek visszaszorulása ellenére, ami november óta először három egymást követő héten keresztül csökkentette az árakat.

 

A Brent nyersolaj határidős jegyzése 11 centtel, azaz 0,2%-kal emelkedett, hordónként 75,41 dolláron állt hétfő hajnalban. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzése 12 centtel, szintén 0,2%-kal emelkedve, 71,46 dolláron állt – írja a Reuters.

„Az olaj fellendülése követi az energiaipari részvények múlt pénteki visszatérését a Wall Street-en, miután az USA erős munkahelyi adatokról számolt be, ami enyhítette a közelgő gazdasági recesszióval kapcsolatos aggodalmakat, amelyek a hét eleji eladáshoz vezettek” – mondta Tina Teng, a CMC Markets elemzője.

 

Az OPEC+-ra várva

A félelem, hogy az amerikai bankválság lelassítja a gazdaságot és csökkenti az üzemanyagkeresletet a világ legnagyobb olajfogyasztó országában, a múlt héten 5,3%-kal csökkentette a Brent irányadó árfolyamát, míg a WTI 7,1%-kal esett.

Az áprilisi amerikai munkahelyi jelentés, a gyengébb dollár és az OPEC+ következő, júniusi ülésén várható kínálatcsökkentés azonban segített a referenciaértékeknek pénteken egyenként mintegy 4%-os emelkedést elérni.

„A nyersolaj ára stabilizálódni próbál, mivel az energiakereskedők arra várnak, hogy az OPEC+ jelzi, hogy hajlandóak még tovább csökkenteni a kitermelést” – mondta Edward Moya, az OANDA elemzője.

 

A 100 dolláros ár továbbra is realitás

A Goldman Sachs elemzői szombati jegyzetükben úgy vélekedtek, hogy az amerikai bankrendszerben tapasztalható stressz és az ipari lassulás, valamint az OPEC+ csökkentések korlátozott betartása által megnövekedett globális kínálat miatt a rövid távú kereslettel kapcsolatos aggodalmak túlzóak.

A befektetési bank fenntartotta a Brent hordónkénti 95 dolláros decemberi és 100 dolláros áprilisi árprognózisát. Az ANZ Research elemzői úgy vélték, hogy a piaci fókusz most a gazdasági aggodalmakról a szűkülő olajkínálatra helyeződik át.

Az Egyesült Államok várhatóan szerdán közli az áprilisi fogyasztóiár-inflációs adatokat, amelyek további támpontokat adhatnak a kamatlépésekkel kapcsolatban, miközben széles körű várakozások szerint az amerikai jegybank szünetelteti a kamatemeléseket.

A kereskedők ezen a héten a kínai gazdasági mutatókat, köztük az áprilisi kereskedelmi, inflációs, hitelezési és pénzellátási adatokat is élénken figyelik, mivel a piaci szereplők továbbra is a világ második legnagyobb olajfogyasztójának gazdasági fellendülését mérik.

„A nyersolaj ára továbbra is hátszelet kap” – mondta Teng, a CMC Markets munkatársa.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.