Mobilitás

Padlógázzal a fenntartható jövő felé: a Porsche és a zöld alumínium

Benedek Attila | 2023.05.09. 01:00

Nem elég, hogy az autógyáraknak belátható időn belül kötelező „elengedniük” az eddig bevált hajtásmódot. A teljes ellátási láncukat is karbonsemlegessé kell varázsolniuk…

 

Ez az a munka, amit nem lesz egyszerű megvalósítani. Szóval a Föld megmentéséhez nem elég az új autók elektromos vagy hidrogén hajtóanyagra történő átállítása. A bolygón lévő kb. 1,3-1,4 milliárd hagyományos meghajtású autót, az e-fuel vagy a HVO teheti zöldebbé. Az utóbbi üzemanyag a kamionokba és a legkorszerűbb dízel Audikba is tankolható.

Az autóipar másik nagy feladata az ellátási láncainak zölddé tétele. Ezen a téren akad néhány érdekes pont, az egyik a karosszéria.

Az első lépések már megtörténtek az acéliparban, az autógyárak pedig folyamatosan kötik le a zöld acél kapacitásokat. Ebben kulcstényező, az előállításuknál használt zöld hidrogén.

A Taycanból 2022. november 7-én gördült le a százezredik példány. (Fotó: Canva)

Célkeresztben az alumíniumgyártás

Az autótörténelemben nincs nagy múltja a teljesen alumíniumból készült karosszériának. A legelső nagyobb szériás jármű, a Honda NSX első generációs kivitele volt (1990-1995). Az áttörést az Audi hozta el, az első A8-as 1994-es megjelenésével.

A testes szabadidő-autók rohamos terjedése és az elektromos autók egyre nagyobb térnyerése az acélipart már régóta a nagy és az ultra-nagy szilárdságú könnyű acélok felé terelte. Közben az alumínium is felkapott matériává vált.

 

A Porsche és a Hydro együttműködése

A német sportautómárka nem véletlenül kezdett együttműködni a norvég Norsk Hydro ASA-val. Ugyanis a Taycan teljes tömegének valamivel több mint 30 százaléka alumínium. Ezért váltak a Hydro Reduxa 4.0 megrendelőivé. Az új, csökkentett karbonlábnyomú alumínium 60 százalékkal jobban teljesít ezen a téren, mint a hagyományos társai.

Ez számokban a következőképpen fest: egy kilogramm ezüstös színű fém előállításakor, 3,54 kg széndioxid keletkezik. (A szénlábnyom-vizsgálat, a bányászattól egészen a fém elkészültéig terjedt.)

A gyártás zöldítésében sokat segít a fenntartható forrásból származó áram. A Porsche elég gyorsan, már 2025-ben átáll az alacsony szénlábnyomú alumíniumra. Ez is segíti, hogy 2030-ra a beszállítóláncát karbonsemlegessé tegye.

A német sportautómárka nem véletlenül kezdett együttműködni a norvég Norsk Hydro ASA-val. (Fotó: Canva)

Akku-visszaforgatás

Egy másik területen is együttműködik a két vállalat. Ez pedig a használt akkumulátorok begyűjtése és környezetbarát újrahasznosítása.

A Porsche igyekezete az újrahasznosítás terén érhető, mert jó ideje kínál tölthető-hibrideket, és a Taycanból 2022. november 7-én gördült le a százezredik példány. Emellett komoly elektromos hadjáratra készülnek Stuttgartban, mert a nemsokára érkező új 718-as Boxster és Cayman már teljesen elektromos kivitelű lesz. Hasonló történik az új Macannal is.

Fontos érv a közös feldolgozás mellett, hogy az autókban lévő akkuk alumíniumkeretben találhatók. Ráadásul az áramtárolók rengeteg hasznos, drága és nehezen újrahasznosítható anyagot tartalmaznak. Ezért remek ötlet a használt akkucsomagok biztonságos begyűjtése és zárt láncú visszaforgatása.

 

Kiemelt kép forrása: Porsche

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.