Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Egy apró elektromos autó, amelynek karosszériája növényekből készült

S.Rita | 2023.05.10. 02:00

A Liux spanyol startup, amely a fenntartható elektromos autókra összpontosít, bemutatta új projektjét, a Gekót. A városi elektromos autó a 2022 végén megjelent Animal crossover kisebb és megfizethetőbb utódja, amely ugyanazokat a környezetbarát elveket követi.

 

A Liux Geko a mini járművekre jellemző arányokkal rendelkezik, olyan sportos részletekkel, mint az élesen kialakított lökhárítók, a nagy átmérőjű kerekek és a vékony LED-ek – írja a Carscoops.

A kiemelkedő jellemző azonban a karosszériához használt fenntartható biokompozit anyag, amely lenszálakból és bioalapú gyantából készül.

A Liux szándékosan festetlenül hagyja az anyagot, hogy a szénszál-szerű szövésmintázat jól láthatóvá váljon. A gyártási folyamat során 3D nyomtatást is alkalmaznak, ami a vállalat állítása szerint csökkenti a gyártási időt és a CO2-kibocsátást.

A karosszériához használt fenntartható biokompozit anyag lenszálakból és bioalapú gyantából készül. (Fotó: Liux)

 

Mikor láthatjuk az utakon?

A 2700 mm hosszú és 1500 mm széles jármű 290 mm-rel hosszabb és 110 mm-rel szélesebb, mint egy Citroen Ami, de még mindig az európai utakon közlekedő járművek kisebbik kategóriájába tartozik.

A Geko L7e nehéz négykerekűként van besorolva, ami azt jelenti, hogy hátul elhelyezett villanymotorjának teljesítménye 20 lóerőre (15 kW / 20 LE) van korlátozva. A szegmensbeli korlátozásoknak megfelelően az autó mindössze 550 kg-ot nyom. Egyik kiemelkedő jellemzője a moduláris 13 kWh-s akkumulátorcsomag, amely 150 km-es becsült hatótávolságot tesz lehetővé, és egyszerre újrahasznosítható és időtálló.

A Liux hivatalos weboldalán található összes kép számítógépes renderelés, ami arra utal, hogy jelenleg nem létezik fizikai prototípus. A startup nem jelentette be a városi autó fejlesztésének ütemtervét vagy a tervezett árcédulát, így nem tudni, hogy a Geko a jövőben eljut-e a gyártásig. Ami a Liux Animalt illeti, a 2024 elejére tervezett bevezetési dátumot határozatlan időre elhalasztották.

A nehéz négykerekűek az utóbbi időben egyre népszerűbbek, több nagy autógyártó is csatlakozott a szegmenshez. A Stellantis hármasán (Citroen Ami, Opel Rocks-e és a hamarosan megjelenő Fiat Microlino) kívül a Renault csoport nemrég mutatta be a Mobilize Duót, míg a Seat a Minimo koncepció sorozatgyártású változatát fontolgatja. Emellett számos kisebb cég is versenyez a szegmensben, köztük az Aixam, a Ligier vagy a Tazzari.

 

Kiemelt kép forrása: Liux

 

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.