Fenntarthatóság

Ez volt az első olyan negyedév Nagy-Britanniában, amikor a szélenergia megelőzi a gázt

Devenyi Dalma | 2023.05.12. 01:00

Nagy-Britannia szélerőművei 2023 első negyedévében először termeltek több villamos energiát, mint a gáz – derült ki az Imperial College London szerdán közzétett jelentéséből.

 

Nagy-Britannia igyekszik növelni a szélenergia-termelését, mivel 2050-re el akarja érni a nettó nulla kibocsátási célt, és az ukrajnai orosz invázió okozta ellátási zavarokat követően függetlenebbé akar válni a drága importált energiától – írja a Reuters.

Az év első negyedévében Nagy-Britannia villamos energiájának csaknem egyharmada, mintegy 32,4%-a származott szélerőművekből, szemben a gáztüzelésű erőművek 31,7%-ával, ami az első olyan negyedév, amikor a szélerőművek teljesítménye magasabb volt – áll a jelentésben.

„A teljesen fosszilis tüzelőanyagoktól mentes hálózat megvalósítása előtt még sok akadály áll, de a szél első alkalommal felülmúlta a gázellátást, ami valódi mérföldkőnek számít” – mondta Iain Staffell, az Imperial College London munkatársa és a jelentés vezető szerzője.

 

A jelentés szerint 2022 első negyedévéhez képest a szélenergia 3%-kal nőtt, míg a gáztüzelésű energiatermelés 5%-kal csökkent.

Összességében a megújuló energiaforrások – beleértve a szél-, nap-, biomassza és vízerőműveket – 2023 első negyedévében a brit villamosenergia-termelés közel 42%-át adták, míg 33%-át fosszilis tüzelőanyagokból, például gázból és szénből nyerték.

A fennmaradó villamos energia az ország atomerőműveiből és a más országokkal fenntartott energiakapcsolatokon keresztül történő importból származott – áll a jelentésben. A jelentést a brit Drax áramtermelő vállalat megbízásából a Drax Electric Insights sorozat részeként készítették.

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.