Vállalatok

Így vásárolt az Amazon 2022-ben több megújuló energiát, mint bármely más vállalat

Dani | 2023.05.13. 01:00

A nagy technológiai vállalatok uralják a tiszta energia beszerzését. Az élenjárók között az Amazon az összes nagy technológiai vállalatot lekörözi.

 

A BloombergNEF piackutató cég adatai szerint 2022-ben az Amazon 10,9 gigawatt tiszta energiát vásárolt, amivel a világ legnagyobb megújuló energiát vásárló vállalata lett. Ez annyi energiát jelent, amivel egész Ecuadort el lehetne látni – írja a CNBC.

Ez több mint négyszer annyi tiszta energiát jelent, mint amennyit a tiszta energia második legnagyobb vásárlója, a Facebook anyavállalata, a Meta vásárolt 2022-ben. A Google, a Microsoft , és a Codelco, a chilei állami rézbányászati vállalat zárja az első öt helyet.

 

Évekkel korábban elkezdődtek a törekvések

2019-ben az Amazon közzétette a The Climate Pledge (Éghajlati ígéret) című dokumentumot, amelyben nyilvánosan elkötelezte magát amellett, hogy 2040-re az egész vállalat szén-dioxid-kibocsátása nullára csökken. Ekkor az Amazon felgyorsította azt a kötelezettségvállalását, hogy 2030-tól 2025-ig 100%-ban megújuló energiával látja el tevékenységét.

„Amikor 2019-ben bejelentettük a The Pledge-et, nagyon komolyan vettük, és azt mondanám, hogy szigorúan és gépiesen közelítettünk a megújuló energiához” – mondta Charley Daitch, az Amazon Web Services (AWS), az Amazon felhőalapú számítástechnikai üzletágának energia- és vízi infrastruktúráért felelős igazgatója.

Daitch felügyeli az Amazon megújuló energiaforrásainak többségét – amely magában foglalja az Amazon teljesítő raktárak és a Whole Foods Market hálózatának megújuló projektjeinek megvásárlását és a kiszállításokat végző elektromos Rivian furgonok flottájának töltését -, de az AWS-en belül dolgozik, mivel az AWS és az összes kapcsolódó számítástechnika az Amazon elektromos lábnyomának nagy részét fogyasztja.

2019 óta az Amazon egy gigawatt megújuló energiával rendelkező üzemről több mint 20 gigawatt nyilvánosan bejelentett megújuló energiára bővült. Azért gyorsították fel a megújuló energia beszerzéseit, mert jelenleg ez egy olyan technológia, amely már elérhető olyan méretben, amellyel az Amazon érdemben dekarbonizálhatja az üzletágát – mondta Daitch a CNBC-nek.

„Tudjuk, hogy ez egy olyan hely, ahol ma már igazán nagy léptékben tudunk hatást gyakorolni” – mondta. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású repülőgép-üzemanyagok technológiája például még nem érhető el ekkora léptékben. Az Amazon több milliárd dolláros kockázati tőkealapján, a The Climate Pledge Fundon keresztül finanszírozza az innovációt a szén-dioxid-mentesítés olyan területein, amelyek több munkát igényelnek és jelenleg különösen nagy kihívást jelentenek.

Januárban az Amazon 22 országban 401 megújuló energiával kapcsolatos projektet valósított meg, köztük 164 közüzemi szél- és napenergia-farmot, valamint 237 helyszíni napelemmel működő létesítményt a teljesítési központokban, az AWS adatközpontokban, a vállalati irodákban és a fizikai üzletekben. Egy észak-amerikai központ tetején lévő tetőtéri napelemes rendszer az évszaktól és más változóktól függően akár az adott központ energiájának 80%-át is előállíthatja.

Januárban az Amazon 22 országban 401 megújuló energiával kapcsolatos projektet valósított meg. (Fotó: Canva)

Az Egyesült Államokban az átviteli torlódások miatt kritikus fontosságú az előretervezés

Ahhoz, hogy az Amazon elérje ezeket az agresszív megújulóenergia-célokat, megújulóenergia-egységeket (Renewable Energy Credits, REC) fog felhasználni. Az elektromos hálózat mindenféle forrásból származó energiát szállít, némelyik tiszta, némelyik piszkos. A REC-ek jogilag elfogadott módjai annak, hogy egy vállalat elszámoljon saját energiafelhasználásával, és dokumentálja, hogy tiszta energiát vásárol.

Bár az Amazon vásárol REC-eket, a megújuló energiával kapcsolatos elképzeléseinek középpontjában nem ezek állnak. Az vállalat új szél- és napenergia-projektek építésére összpontosít, mondta Daitch a CNBC-nek.

„Ha van egy projektünk, amely 2025-ben lép működésbe, akkor lehet, hogy már azt megelőzően vásárolunk néhány kreditet, hogy jelezzük, támogatjuk a megújuló energiát azon a piacon, mielőtt a projekt működésbe lép. De ez inkább egy áthidaló megoldás, és nem a fő stratégiánk, amely az új szél- és napenergia-projektek lehetővé tételére irányul” – mondta Daitch.

Emellett az Amazon nem vásárol több REC-et, mint amennyit tényleges megújuló projektekbe fektetett, és célja, hogy idővel csökkentse a REC-ektől való függőségét – mondta Daitch. „A portfóliónk oroszlánrésze és jelentős része az új szél- és napenergia-projektek körül forog, amelyeket világszerte lehetővé teszünk” – mondta.

Az Egyesült Államokban az új szél- és napenergia elektromos hálózatra való csatlakoztatása külön kihívást jelent, mivel az átviteli rendszer gyakorlatilag teljesen ki van merülve. Ahhoz, hogy egy projektet a hálózathoz csatlakoztassanak, az új energiatermelő forrásnak, például egy szél- vagy naperőműnek, át kell esnie az összekapcsolási megállapodásnak nevezett jóváhagyási folyamaton, amely évekig is eltarthat, amíg egy hosszú sorban álláson keresztül halad.

„A vállalati stratégiánk szempontjából szerencsések vagyunk, hogy 2020-ban és 2021-ben sok projektet írtunk alá. Így sok projektünk már előrehalad a sorban” – mondta Daitch.

„Néhány évvel ezelőtt egy átlagos szél- vagy napenergia-projekt az Egyesült Államokban két és fél-három éves fejlesztési időtávlatot vett igénybe. Úgy gondolom, hogy reálisan nézve most sok hálózatban öt év vagy annál is több van hátra” – mondta.

Miközben az Amazon profitál az előzetes tervezésből, tudja, hogy az átviteli torlódások az Egyesült Államokban olyan problémát jelentenek, amely a későbbiekben gondokat fog okozni.

„A 2025-ös célunkat és az erre tervezett projektjeinket nem érinti annyira a hosszú átviteli sorban állás, mint másokat, ha most vagy az elmúlt hat hónapban végrehajtott projekteket nézzük, de próbálunk mindvégig a megoldásra törekedni, mert tudjuk, hogy ez fontos része a hosszú távú stratégiánknak” – mondta Daitch.

Az Amazon találkozott a Szövetségi Energiaszabályozó Bizottsággal, az Egyesült Államok fő szabályozó testületével, amelynek feladata az energiaátvitel és a villamos energia nagykereskedelmi értékesítésének felügyelete – mondta. „Olyan politikákat szorgalmaztunk, amelyek lehetővé teszik az átviteli szolgáltatók számára, hogy előremutató beruházásokat hajtsanak végre. Jelenleg az átviteli tervezés nagyon reaktív” – mondta.

Bár az Amazon vásárol REC-eket, a megújuló energiával kapcsolatos elképzeléseinek középpontjában nem ezek állnak. Az vállalat új szél- és napenergia-projektek építésére összpontosít. (Fotó: Canva)

Tiszta energiával kapcsolatos projektek építése a világ minden táján

Az Amazon azért kezdett szél- és napenergia-projektek építésébe az Egyesült Államokban és Európában, mert az üzletágának nagy része ott működik, és azért is, mert ott már kitaposták az utat.

„Az Egyesült Államokban és Európában olyan szabályozási keretekkel és politikákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy az Amazonhoz hasonló vállalati vásárlók közvetlenül fektessenek be projektekbe. Szóval nem akarom azt mondani, hogy könnyebb volt, de volt egy út, hogy ezt igazán nagy léptékben tegyük meg az Egyesült Államokban és az európai országokban” – mondta Daitch a CNBC-nek. „Ez nem igaz az egész világon.”

Egyes országokban, különösen ott, ahol az energetikai infrastruktúra állami tulajdonban van, az Amazonnak együtt kell működnie a kormányokkal és a szabályozó hatóságokkal a szél- és napenergiaforrások kiépítéséhez. Az Amazon előnye, hogy rendkívül jól felismerhető márka, és ez „a közüzemi szolgáltatók magas rangú vezetőit és magas szintű kormányzati tisztviselőket ráveszi arra, hogy leüljenek velünk” – mondta.

A vállalat hírneve, mint a tiszta energia előállításának óriása, szintén segít. „A megújuló energiaforrások világszerte történő sikeres elterjesztésében elért eredményeink valóban hitelessé tesznek bennünket” – mondta.

Az Amazonnak például új szabályozást kellett létrehoznia ahhoz, hogy Dél-Afrikában vállalati napenergia-megállapodást hajthasson végre. Indonéziában az állami tulajdonú PLN közműszolgáltatóval működik együtt, hogy ott napenergia-projektekbe fektethessen be.

Remélik, hogy más vállalatok is kihasználják az általa kitaposott utakat.

„Amikor létrehozzuk ezeket a különböző tarifákat és struktúrákat a megújuló projektek építéséhez, ezek nem csak az Amazonra korlátozódnak. Bármelyik vállalat jöhet most már Dél-Afrikába, és kihasználhatja az általunk bevezetett tarifát és struktúrát, hogy szél- és napenergia-projektek köré építkezzen” – mondta Daitch.

Az ellátási láncok jelentik a másik nagy kihívást.

Bár a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek elindítása olyan helyeken, mint Dél-Afrika és Indonézia, akadályokkal jár, az előnyük az, hogy nagyobb hatással vannak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, mivel ezekben az országokban több széntüzelésű erőmű van.

Amikor az Amazon az AWS-t egy új régióra szeretné kiterjeszteni, a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés kulcsfontosságú része ezeknek a beszélgetéseknek – mondta Daitch -, de eddig megtalálta a módját annak, hogy megújuló forrásokat hozzon létre bármelyik országban, ahová be akar költözni.

„Szeretnénk tisztán látni és nyitott szemmel járni az esetlegesen felmerülő kihívásokkal kapcsolatban, de ha arra szorítkoznánk, hogy azt mondjuk: „Oké, csak olyan helyeken fogjuk bővíteni az üzletünket, ahol tudjuk, hogy a 100%-ban megújuló energiaforrásokhoz juthatunk kész eszközökkel és a jogszabályi vagy szabályozási struktúra megváltoztatása nélkül”, akkor nem lett volna lehetőségünk arra, hogy olyan hatást érjünk el ezekben az új országokban, és nem nyitottuk volna meg az ajtót a megújuló iparág előtt, ahogyan tettük” – mondta Daitch.

A szabályozási innováció mellett az Amazon technológiai szempontból is újít. Például Indiában, ahol a hálózatot még mindig túlnyomórészt nagyon piszkos energiaforrások táplálják, az Amazon napelemeket és szélturbinákat helyez el ugyanazon a projekten – mondta. „Minél több megújuló energiát tudunk a hálózatba kapcsolni, annál jobban csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást. A szél- és napenergia kombinálása igazán izgalmas módja ennek” – mondta.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Dani
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.