Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Melyik 10 gyártó fogja túlélni az elektromos korszak közelgő autóapokalipszisét?

S.Rita | 2023.05.14. 01:00

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az autóipar a változások küszöbén áll. Míg az elektromos forradalom számos új márkát hozott létre, a lemorzsolódási harc miatt már több startup is megbukott.

 

Még Kínában is, a világ legnagyobb autópiacán, amely az elektromos autók értékesítésének globális motorjaként működik, a fiatal márkák, amelyeknek bőven volt lehetőségük arra, hogy megalapozzák magukat, küzdenek. Ez vezetett Brian Gu, az Xpeng kínai elektromos járműgyártó vezérigazgatójának közelmúltban tett előrejelzéséhez, miszerint kevesebb mint 10 autógyártó fogja túlélni a következő 10 évet – írja a Carscoops.

 

Ma a legnagyobb kérdés az: ki fogja túlélni az autóapokalipszist?

„Öt-tíz éven belül sokkal koncentráltabb lesz a piac” – nyilatkozta nemrég Brian Gu, a Xpeng vezérigazgatója a Financial Timesnak. „Úgy gondolom, hogy a szereplők száma globális szinten valószínűleg 10-nél kevesebbre fog csökkenni”.

A Liux is a bukott startupok között végzi? (Fotó: Liux)

 

Gu jóslatai pesszimistának tűnhetnek, de nehéz tagadni, hogy az autóipar a koncentráció felé halad. És bár ez nem mindig jelenti az autómárkák egyenes halálát, gyakran jelenti a konglomerációt.

Legyen szó a General Motorsról és annak egykor hatalmas autómárka-gyűjteményéről, a VW-csoport hasonló növekedéséről a múlt évezred vége felé, vagy a Stellantis legutóbbi próbálkozásairól, hogy minél több márka felett uralkodjon, az autóipar szereti a birodalmakat.

Mivel az elektromos járművek egyre inkább a főáramba kerülnek, és egyre sürgetőbbé válik a költséghatékony gyártásuk kihívása, felmerül a kérdés: mely vállalatok vannak a legjobban felkészülve a következő évtizedre való átállásra?

Nehéz elképzelni egy világot a mai nagy szereplők, például a GM és a VW nélkül, de a Toyota feltűnően ellenállt a teljesen elektromos járművek bevezetésének. Eközben az alternatív technológiák – például a hidrogén – bevezetésére tett kísérletei nem éppen mozgatták meg az eladási listákat. Vajon ez a visszafogottság a végén sokba fog kerülni? Elég nagy ahhoz, hogy túlélje, még akkor is, ha a stratégiája rossz? Rossz egyáltalán a stratégiája? Meddig tart ki a Tesla lendülete?

És bár utáljuk, ha a kisebb, érdekesebb autógyártók elbuknak, nem mindig rossz dolog, ha egy kis holt súlyt hagyunk az út szélén…

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.