Mobilitás

Üzemanyagcellás teherautók – Fellendülőben a zöld fuvarozás

Benedek Attila | 2023.05.15. 01:00

Úgy látszik, mostanság kezd beérni az a rengeteg munka, amit a hidrogén üzemű haszonjárművekbe fektettek. Ezen a területen több újdonsággal is szolgálhatunk.

 

Zöld teherautós fronton, szerencsére nem csak arról szólnak a hírek, hogy végre gyártásba került a Tesla Semi. Egy sor újdonságot találni az iparágban. Ami megfigyelhető, hogy a hagyományos hajtóanyagok „elengedése” már biztosnak mondható.

Teherautós vonalon, a hidrogénnel működő üzemanyagcella és a tisztán elektromos hajtás párhuzamosan fut.

Ezért nem véletlen, hogy az olajcégek gőzerővel dolgoznak azon, hogy „megtisztulva”, már energiacégekként működjenek tovább. Így könnyedén meg tudják tartani a hatalmukat és a gazdasági befolyásukat az új, zöld és kibocsátásmentes világban.

 

A Nikola és az Iveco

A Richter Group fuvarozó vállalat, az első lépésben húsz Nikola Tre FCEV nyergesvontatót szerez be, a végső cél, hogy a 160 darabos flottájukat 2027-2028-ra teljesen lecseréljék hidrogén üzeműre.

Ennél nagyobb horderejű dolog, hogy az üzleti partnereiket is rábírják a váltásra, ez 750 dízel teherautó cseréjét jelenti. Kb. 2028-ig.

Ebben segítségükre lesz a GATE, ami a Green & Advanced Transport Ecosystem szavakat rejti. Ez a program, nagyban segíti a zöld teherautók lízingelését. A zömmel Belgiumba és Hollandiába fuvarozó német cég, az E.ON segítségével üzemelteti majd a zöld teherautóit.

A Nikola idén márciusban jelentette be, hogy beérkezett a századik amerikai megrendelésük, amelyet a negyedik negyedévben teljesítenek. (Fotó: Nikola)

Az egyezség

Tavaly szeptemberben indult a közös munka az E.ON és a Nikola között. A célja az együttműködésnek, hogy 2027-re ötezer darabos hidrogén teherautó flottát állítsanak csatasorba. A munkamegosztás egyértelmű: a Nikola szállítja a járműveket. A német energiacég pedig biztosítja a 700 bar nyomással működő töltőhálózatot és a zöld hidrogént.

Ennek az eredménye, hogy az említett jármű mennyiség 2027-ig évente 560 ezer tonna széndioxid kibocsátásától menti meg a bolygót. A másik hatása, hogy 2027-ben már 200 millió liter gázolajjal kevesebbet tankolnak a kutaknál.

 

Sikerélmények

A Nikola idén márciusban jelentette be, hogy beérkezett a századik amerikai megrendelésük, amelyet a negyedik negyedévben teljesítenek. Ennél fajsúlyosabb hír, hogy az Ivecóval történő együttműködésüket szorosabbra fűzik. Ez annyit jelent, hogy az olasz haszongépjármű-óriás szabadon használhatja azokat a programokat, amelyek az üzemanyagcellát és az autó energiarendszerét vezérlik.

Cserébe a Nikola, továbbra is az Iveco S-Way kamion fülkéjét és alvázát alkalmazza.

Volt egy tőzsdei akció is, amivel az olaszok Nikola részvényt vásároltak. Ezzel kitisztultak a dolgok, mert a Nikola, ezentúl csak az amerikai piacra koncentrál. Az Iveco pedig Európára, mert az öreg kontinensre szánt zöld teherautók gyártása Ulmban történik.

A Toyota 2021-ben megmutatta, hogy a Miraiban használt üzemanyagcella technológia mire képes az autószállító kamionokban. (Fotó: Toyota)

Toyota

A japánok a kikötői projekttel megmutatták, hogy a Miraiban használt üzemanyagcella technológia mire képes az autószállító kamionokban.

Úgy látszik, a kísérletek lezárultak, mert a Kenworth és Peterbilt is jövőre piacra dobja az üzemanyagcellás teherautóit.

A 2013-ban megjelent T680-as típusba került be a vízpárát a levegőbe eresztő üzemanyagcella. Így a három választható dízelmotor és az elektromos hajtás mellé, megérkezett a hidrogén üzem. A Peterbiltnél a 2012-ben piacra került 579-es típus kapta meg az üzemanyagcellát.

A Toyotával kapcsolatban, mostanság nem ez az egyetlen hír látott napvilágot. Nem véletlen, hogy Európában Németország a hidrogén nagyhatalom, mert közel száz kút üzemel náluk.

A hír, hogy egy autómegosztó társaság Berlinben 200 darab Mirait állít a flottájába. Amit négy kúton tankolhatnak zöld hidrogénnel.

Az autók az év végéig folyamatosan érkeznek az autómegosztó vállalkozáshoz, amit az Über alkalmazásával lehet igénybe venni.

A másik japánokhoz köthető hír, hogy a holland VDL Groep fuvarozó vállalat, 2023 nyarán állítja munkába az első üzemanyagcellás autószállítóját, ami természetesen a Toyota technológiáját alkalmazza.

 

Kiemelt kép forrása: Nikola

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.