Innováció

Ez a szélenergia jövője? Radikális ötletekkel állnak elő az iparág szereplői

Devenyi Dalma | 2023.05.18. 01:00

Jelentős magasságukkal és lendületes lapátjaikkal a szélturbinák talán a leglátványosabb jelei a világ fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásának. Az elmúlt néhány évben az ágazat nagy szereplői hatalmas új turbinákat fejlesztettek ki, és úgy tűnik, hogy a szuperméretű szárazföldi és tengeri szerkezetek korszaka már tényleg az ajtón kopogtat.

 

Általában a szélturbinák a jól ismert, toronyból, géptoronyból és lapátokból álló konstrukción alapulnak, néhány cég azonban új ötleteken dolgozik, amelyek, ha megépülnének, valóban átírnak mindent, amit eddig a szélenergiáról gondoltunk – írja a CNBC.

A Wind Catching Systems az egyik ilyen cég. A 2017-ben alapított, a norvég főváros, Oslo melletti székhellyel rendelkező cég az általa „több turbinás kialakításon alapuló, úszó szélerőműnek” nevezett eszköz kifejlesztésére összpontosít. A Windcatcher rendszer, ahogyan azt nevezik, átfogó gondolata a „koncentrált területről történő energiatermelés maximalizálására” vonatkozik. A konstrukció emellett egy liftalapú rendszert is tartalmaz a turbinák telepítésére és karbantartására.

A Windcatcher magassága 300 méter, szélessége pedig 350 méter lenne. (Fotó: Wind Catching Systems)

 

A Windcatcher kinézetét bemutató illusztrációk minden bizonnyal lenyűgözőek, és egy hatalmas, úszó, forgó lapátokból álló falra emlékeztetnek. A potenciális méretaránya jelentős. Ole Heggheim vezérigazgató szerint a „nagy modell” magassága 300 méter, szélessége pedig 350 méter lenne.

Egy ilyen iteráció azonban még messze van. Míg a Windcatcher nagy változata 126 darab 1 megawattos turbinát használna, Heggheim szerint a tervezett kísérleti modell „hét és 12 között lesz”, a pontos számról a következő hónapokban döntenek. A terv a fokozatos bővítés. A kísérleti projektet követően Heggheim elmondta, hogy cége „nagy valószínűséggel egy köztes méretű, valószínűleg 40 megawatt körüli teljesítményt fog építeni, mielőtt a nagy méretre lépnénk”.

 

Lebegő technológia

Az úszó tengeri szélturbinák különböznek a tengerfenékhez rögzített szélturbináktól.

Az úszó turbinák egyik előnye, hogy sokkal mélyebb vizekre telepíthetők, mint a rögzítettek, és az elmúlt években a nagy gazdaságok, például az Egyesült Államok, célul tűzték ki az úszó szélerőművek telepítésének növelését.

Az olyan cégek, mint a Wind Catching Systems, kezdenek figyelemre méltó támogatókat szerezni, mivel az országok és a vállalatok világszerte igyekeznek csökkenteni a kibocsátásukat és elérni a nettó nullás célokat.

2022 júniusában a vállalat közölte, hogy stratégiai megállapodást kötött a General Motors autóipari óriáscéggel, és a GM Ventures befektetéseit is megszerezte.

A GM-mel kötött megállapodás a Wind Catching Systems szerint „a technológiafejlesztésre, a projektvégrehajtásra, a tengeri szélenergia-politikára és a fenntartható technológiai alkalmazások fejlesztésére kiterjedő együttműködésre” vonatkozott.

A közelmúltban, 2023 februárjában a vállalat bejelentette, hogy 9,3 millió norvég korona (körülbelül 872 500 dollár) összegű projekt előtti támogatást kapott a norvég éghajlat- és környezetvédelmi minisztérium tulajdonában lévő Enovától.

A Wind Catching Systems közölte, hogy a támogatás „a Windcatcher teljes körű megvalósításának kezdeti szakaszát támogatja”.

„Az előprojekt révén a Wind Catching Systems ki fogja kísérletezni és validálni fogja a technológiát és a teljes körű Windcatcher költségbecsléseit” – tette hozzá.

A közelmúltban a Windcatcher projekt 9,3 millió norvég korona támogatást kapott az államtól. (Fotó: Wind Catching Systems)

 

A madarakkal kapcsolatos aggályok

Az elmúlt néhány évben a szélturbinák és a természet közötti kölcsönhatás rengeteg vitát váltott ki, és néha akadályokat gördített a projektek elé. A madarakra gyakorolt hatás különösen nagy aggodalomra ad okot: az Egyesült Királyságban működő Királyi Madárvédelmi Társaság arra figyelmeztet, hogy a szélerőművek „zavarás, elmozdulás, akadályként való működés, élőhelyvesztés és ütközés révén kárt okozhatnak a madaraknak”. Hozzáteszi, hogy „a hatások egyetlen fejlesztésből és több projektből is származhatnak”.

A CNBC-nek adott interjúja során Heggheim megpróbált rávilágítani arra, hogy cége tervezése hogyan csökkentheti az esetleges kockázatokat.

„A turbinák mögött van egy nagy szerkezet, és reméljük, hogy ez szemet szúr a madaraknak” – mondta, és kifejtette, hogy lehetőség van arra is, hogy észlelő és elriasztó rendszereket építsenek be a szerkezetbe. „Reméljük, hogy tudunk valami olyat készíteni, ami, ha úgy tetszik, jóindulatúbb a madárvilág számára” – mondta.

Remélik, ez a szerkezet madárbarátabb, mint a hagyományos szélerőművek. (Fotó: Wind Catching Systems)

Zsúfolt mezőny

Az olyan tervek, mint a Windcatcher, bepillantást engednek abba, hogyan fejlődhetne a szélenergia, és az elmúlt években számos ötletet javasoltak.

Ezek közé tartozik a Vortex Bladeless rendszer, amely hengeres árboccal rendelkezik, és nem használ lapátokat, valamint a Kitemill, amely a földhöz rögzített sárkányszerű rendszerre összpontosító tervezést dolgozott ki. Máshol olyan vállalkozások, mint a SeaTwirl, függőleges tengelyű úszó turbinán dolgoznak.

Az ilyen javaslatokban rejlő lehetőségek izgalmasak, de úgy tűnik, hosszú út áll még előttünk, amikor a mai szárazföldi és tengeri turbinák dominanciájának megkérdőjelezéséről van szó.

„Nem szabad elhanyagolni az új turbinamodellek és a turbinatervezésben az innováció szerepét” – mondta Christoph Zipf, a WindEurope iparági szervezet sajtómenedzsere a CNBC-nek e-mailben.

„Jó, hogy a szélenergia-ipar folyamatosan új utakat és innovatív megoldásokat keres” – mondta Zipf. „De a dolgok jelenlegi állása szerint a „hagyományos” szélturbinák, a háromlapátos, vízszintes tengelyű turbinák továbbra is vezető szerepet fognak betölteni”.”

Hozzátette, hogy az ilyen turbinák uralják az összes „versenyképes projektet” a tengeri, úszó és szárazföldi szélerőművek terén. „Ezek kínálják a legnagyobb villamosenergia-termelést a legalacsonyabb áron”.

A szélenergia-iparág felforgatása kolosszális feladat, amely jelentős befektetést, időt és türelmet igényel.

Más tengeri technológiákhoz hasonlóan az úszó tengeri szélenergia is számos kihívással néz szembe, nem utolsósorban azzal, hogy a turbináknak hihetetlenül zord környezetben kell működniük. A Wind Catching Systems Heggheimje azonban optimistán tekint a jövőbe. „Mindenképpen mainstreamek akarunk lenni” – mondták.

Hogy a vállalat tervei meghozzák-e a gyümölcsüket, még nem tudni, de a következő hónapokat érdekes lesz figyelemmel kísérni.

 

Kiemelt kép forrása: Wind Catching Systems

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.