Innováció

A víztakarékosságtól a tiszta energiáig: Ezért dübörögnek az úszó napelemparkok az Egyesült Államokban

S.Rita | 2023.05.19. 01:00

A technológia már népszerű az ázsiai országokban, ahol a szabad földterület kevés és drága, de most a világ más részein is kezd elterjedni. A villamosenergia-termelés hatalmas földterületeket emészt fel, és gyakran hatalmas mennyiségű klímaváltozást okozó károsanyag-kibocsátást generál. De mi lenne, ha enélkül működne?

 

Az úszó napelemek koncepciója egyszerű, de megoldást jelenthet ezekre a problémákra – és egyúttal megakadályozhatja a párolgásból eredő vízveszteséget – írja az Euronews.

A fotovoltaikus cellákat tutajokra rögzítik a vízen, ahelyett, hogy olyan területet foglalnának el, amelyet mezőgazdaságra vagy épületekre lehetne használni. Egyfajta fedőként is működnek, szinte nullára csökkentve a párolgást – ami a gyakran aszály sújtotta területeken előnyös.

És mivel a víz hűvösen tartja a napelemeket, azok több energiát tudnak termelni, mint a szárazföldön, ahol a felmelegedés miatt kevésbé hatékonyak. Miután Ázsiában már korábban is nagy népszerűségnek örvendtek, most az Egyesült Államokban is egyre több ilyen létesítményt telepítenek.

Az úszó napelem megakadályozhatja a párolgásból eredő vízveszteséget. (Fotó: Canva)

Az úszó napelemek fellendülése az Egyesült Államokban

Chris Bartle, a Ciel & Terre úszó napelemes vállalat értékesítési és marketingigazgatója. A vállalat már 270 projektet épített 30 országban.

„Ázsia, különösen az olyan szigetországok, mint Japán és Tajvan, nagyon lelkesek voltak az úszó napelemek iránt, mivel nem volt sok földterületük a nagyméretű, földi napelemek telepítéséhez. Így ez volt és marad a leggyorsabban növekvő piacunk” – mondja.

Hozzáteszi, hogy a korlátozott szárazföldi terület most más országokat is arra ösztönöz, hogy fontolóra vegyék ezt a technológiát.

„Az Egyesült Államokban azt látjuk, hogy Kaliforniában, Északkeleten és Floridában, ahol „szigetes” a népsűrűség, jobban dübörög a piac, mint ott, ahol nincs sok földterület, vagy a föld nagyon drága” – magyarázta Bartle.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb úszó napelemfarmját a Ciel & Terre építette a kaliforniai Healdsburgban. Ez 4,8 MW energiát termel, ami nagyjából 3400 otthon számára elegendő. Egy másik farmot a közelben, Windsor városában négy évvel ezelőtt telepítettek egy szennyvíztisztító telep tetejére.

„Ez egy 1,8 MW-os úszó napelemes rendszer, amelyet a Ciel & Terre épített körülbelül három-négy évvel ezelőtt. Az egyik első itt Kaliforniában, az egyik első megawatt feletti itt Kaliforniában.”

A mérnökök számos kihívás megoldásán dolgoznak. (Fotó: canva)

Az úszó napenergia még mindig rendelkezik néhány megoldásra váró problémával

Az úszó napenergia azonban nem tökéletes megoldás. A technológia nem működik a gyorsan mozgó vízen, a nyílt óceánon vagy a nagy hullámokkal terhelt partokon. A mély víz is növelheti a telepítési költségeket, és már most is drágább, mint a szárazföldi telepítés. Bár az úszó napelemek kezdetben 10-15 százalékkal kerülnek többe, Bartle szerint a tulajdonosok hosszú távon pénzt takarítanak meg.

A mérnökök más kihívásokon is dolgoznak. Ha egy vízfelület túl nagy részét fedik be, megváltozhat az oldott oxigén szintje és csökkenhet a vízhőmérséklet, ami problémákat okozhat a vízi élővilág számára. Folyamatosan kutatják, hogy a kábelek által keltett elektromágneses mezők negatívan hatnak-e a vízi ökoszisztémákra, de erre egyelőre nincs bizonyíték.

Márciusban a Nature Sustainability című folyóiratban közzétett tanulmány szerint több ezer város – 124 országban több mint 6000 – teljes energiáját úszó napelemekből tudná előállítani. A tanulmány számításai szerint, ha erre átállnának, évente nagyjából annyi vizet takarítanának meg, hogy 40 millió olimpiai méretű úszómedencét tölthetnének meg.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.