Innováció

Bődületes összegű ellátási láncra lesz szükségük az első nukleáris fúziós erőműveknek

S.Rita | 2023.05.20. 01:00

Egy május 17-én közzétett felmérés szerint azok a vállalatok, amelyek a nap és a csillagok energiáját hasznosítani kívánják a villamosenergia-termelés érdekében, körülbelül 7 milliárd dollárt költenek majd az első magfúziós erőművek üzembe helyezéséig.

 

A fúzió akkor következik be, amikor két könnyű atom, például a hidrogén atommagja extrém hőmérsékletre hevítve egyetlen nehezebb atommaggá olvad össze, hatalmas mennyiségű energiát szabadítva fel – írja a Reuters.

 

Hatalmas költségek

A fúziós folyamatot lézerek vagy mágnesek segítségével elsajátítani igyekvő magáncégek és kormányzati laboratóriumok tavaly 500 millió dollárt költöttek az ellátási láncukra – derül ki a Fusion Industry Association (FIA) felméréséből.

A mintegy kéttucatnyi fejlesztő körében végzett felmérés szerint ez a kiadás 7 milliárd dollárra fog nőni, mire a fúziós technológiával foglalkozó vállalatok kifejlesztik első erőművüket, és potenciálisan több trillió dollárra fog emelkedni egy érett fúziós iparágban, amely a becslések szerint valamikor 2035 és 2050 között valósulhat meg.

Az ellátási lánc költségeinek nagy részét várhatóan a magas minőségű acél és beton, valamint a szupravezető huzalok teszik ki, amelyekkel olyan erőműveket lehet építeni, amelyekben az üzemanyagokat speciális kamrákban több mint 100 millió Celsius-fokra hevítik. A pénz szupermágnesekre, lézerekre és áramforrásokra is megy majd.

Andrew Holland, az FIA vezetője szerint az ellátási láncban a geopolitikai ellátási kockázatok miatt kevés aggodalom merül fel, mivel egyetlen kritikus alkatrész vagy anyag sem szenved globális ellátási hiányosságokkal, illetve nem származik kizárólag instabil országokból.

 

A legnagyobb kihívás

„A legnagyobb kihívást a méretek jelentik” – mondta Holland. „Biztosítani akarjuk, hogy az ellátási láncot működtető vállalatok tisztában legyenek azzal, hogy a fúzió hamarosan bekövetkezik, hogy megtehessék a beruházásokat a méretnöveléshez.”

Bár világszerte hiány van tríciumból, egy olyan üzemanyagból, amelyet sok vállalat a fúziós üzemek beindításához tervez használni, Holland szerint ez nem jelent gondot, mivel a vállalatok lítium felhasználásával tervezik a trícium előállítását a fúziós üzemekben.

Becslése szerint egy fúziós üzemnek mindössze annyi lítiumra lenne szüksége, amennyi körülbelül négy elektromos autóban található.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.