Szabályozás

Tényellenőrzés: Európa a világ egyetlen olyan része, amely csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását?

S.Rita | 2023.05.23. 01:00

Emmanuel Macron francia elnök úgy véli, hogy a 27 tagú blokk már eddig is többet tett a kibocsátás csökkentése érdekében, mint más nagy gazdaságok. Igaz ez?

 

Május 11-én, a Franciaország újraiparosítására vonatkozó terv bemutatásakor Macron elnök arra sürgette az EU-t, hogy szüneteltesse a környezetvédelmi előírások bevezetését. Úgy véli, hogy a 27 tagú blokk már eddig is sokkal többet tett, mint más nagy gazdaságok, például az USA és Kína.

„Európai szabályozási szünetet kérek. Most pedig végre kell hajtanunk. Nem szabad újabb változtatásokat eszközölnünk a szabályokon, mert akkor elveszítjük az összes iparági szereplőt. Tehát stabilitásra van szükségünk” – mondta a francia vezető.

Ez a bejelentés számos kritikát váltott ki a baloldalról, valamint a franciaországi környezetvédelmi csoportok részéről. Manuel Bompard, egy francia baloldali képviselő a következő tweetet írta:

„A klímaváltozás nem tart szünetet. Ez a kérés felelőtlen”.

Igaz, hogy Európa gyorsabban halad, mint más országok, amikor az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről van szó, de… (Fotó: Canva)

 

Míg Roland Lescure, a francia iparügyi miniszter védelmébe vette Macront, mondván, hogy az európaiak sokkal kevesebbet bocsátanak ki, mint Kína, az USA és India. Modi indiai miniszterelnök korábban már reagált azokra, akik bírálják országa kibocsátását.

A francia rádiónak adott interjújában Lescure megpróbálta igazolni Macron vitatott kijelentését: „Arról beszélt, hogy egy európai kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint egy kínai, mint egy amerikai, mint egy indiai. Európa az egyetlen terület, amely az elmúlt 20 évben mintegy 20%-kal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását. A többiek 10%-kal, 300%-kal vagy 400%-kal növelték a kibocsátásukat”.

 

Kínában és Indiában óriási a növekedés

Az Euronews megnézte, mely országok a legnagyobb üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátói egy főre vetítve.

Egy 2022-ben közzétett ENSZ-jelentés szerint az USA a legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátó az egy főre jutó több mint 14 tonna CO2-kibocsátással, ezt követi Oroszország 13 tonna CO2-kibocsátással, majd Kína 9,7 tonnával. Az EU még mindig az egyik legnagyobb kibocsátó, a hatodik helyen áll 7,2 tonna CO2-kibocsátással fejenként, míg a világátlag körülbelül 6,3 tonna fejenként.

A francia ipari miniszter bejelentésével ellentétben az EU háromszor több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint India (2,4 tonna/fő).

Igaz azonban, hogy az EU a világ azon ritka részei közé tartozik, amely az elmúlt években csökkentette kibocsátását. A Világbank szerint az 1990-es évek óta ezek körülbelül 24%-kal csökkentek. Az USA üvegházhatású gázkibocsátása ugyanebben az időszakban 3,7%-kal nőtt.

Kínában viszont ugyanebben az időszakban közel 300%-kal nőtt a kibocsátás. India kibocsátása 178%-kal nőtt.

Az EU még mindig az egyik legnagyobb kibocsátó, a hatodik helyen áll 7,2 tonna CO2-kibocsátással fejenként, míg a világátlag körülbelül 6,3 tonna fejenként. (Fotó: Canva)

 

Igaza volt Macronnak?

Igaz, hogy Európa gyorsabban halad, mint más országok, amikor az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről van szó.

De egy 2021-ben kiadott ENSZ-jelentés szerint még ha a világ minden országa vállalná is, hogy csökkenti a kibocsátását, a bolygó hőmérséklete akkor is 2,7 Celsius-fokkal emelkedne az évszázad végére, ami szerintük „katasztrofális változásokhoz” vezetne.

A klímatudósok szerint e hatások mérséklésének egyetlen módja az lenne, ha az országok drasztikusan átalakítanák gazdaságukat.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.